Obavijesti

Sport

Komentari 83

Pet desetljeća virtuoza Žutog: Driblinzi koji lome, ljubav i bol

Pet desetljeća virtuoza Žutog: Driblinzi koji lome, ljubav i bol
4

Robert Prosinečki duševljavao je kao igrač, a osvaja navijače i kao trener. Zdravstveni problemi nisu bezazleni, ali tek mu je 50, puno je još nogometnih pobjeda pred velikim Žutim

VIDEO

Dečki, Robi danas slavi 50. rođendan! Sjećaš se kad je zarolao i po terenu pobacao one jadne Estonce, popadali smo od smijeha, kao i oni od njegova lažnjaka. A onaj gol Celticu za ulazak u Ligu prvaka? Ili Jamajki na Svjetskom prvenstvu? Ma kaj god, vi ste premladi, ne sjećate se kako je igrao za Zvezdu, pa bil je najbolji igrač svijeta! A čuo sam i da je igrajući u Realu jednom suparniku driblingom - slomio gležanj!

Sam spomen Roberta Prosinečkog u društvu nogometnih zaljubljenika brzo je zapalio raspravu. Prebiranje po sjećanjima, anegdotama... uz uzdah: Ah, Robi... kakav majstor!

 

- Ja sam jednom, kao mladi novinar studentskog lista, došao na intervju s njim, ali bez kazete za diktafon. Umro sam od srama, ali on me pričekao da odem po papir i olovku i sat vremena mi strpljivo diktirao odgovore - prepričao je kolega.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Petnaestak godina Prosinečki je oduševljavao na nogometnim terenima, nastavio je kao trener. Cijelo je vrijeme ostao skroman, pošten, čak i naivan. Barem u ljubavi prema Dinamu.

- Za mene je Dinamo ljubav i bol - rekao je u jednom intervjuu o voljenom klubu, koji ga je na samom početku karijere potjerao u Zvezdu, vratio ga 1997. za pohod na Ligu prvaka - jedini put da su na predstavljanje nekog igrača došle stotine navijača - pa ga opet šutnuo niz maksimirske stube i ostao mu dužan velik novac.

Treneri su mu brojali popušene cigarete, suparnici driblinge, a suigrači sekunde kad je lopta došla do njega. Vrijeme koje su imali da se izbore za poziciju da ih satelitski navođeno Robijevo dodavanje pogodi i pronađe u mrtvoj šansi.

Neki su mu znali i prebrojavati krvna zrnca, neki i zamjerali odlazak u Zvezdu za trenera, povratak u klub u kojem je doživio najveću slavu i najljepše trenutke (kad ga se Dinamo riješio!), ali nogometni ga je puk zavolio. I ta ljubav ne prestaje.

- Najdraža mi je pobjeda u životu ona nad Njemačkom na SP-u 1998., i ona za broncu protiv Nizozemske - otkrio je.

Jedan od najvećih nogometaša u povijesti na ovim prostorima, Veliki Žuti, toliko je puta odao priznanje i ljudima s kojima nije bio u ljubavi. Poput Ćire Blaževića ili Johana Cruijffa. I Zdravka Mamića, kojeg je otvoreno kritizirao, ali u trenucima presude rekao je:

- Sada bi ga svi cipelarili, ja neću. Moji se stavovi znaju, napravio je puno lošeg za naš nogomet. To kako se ponašao u sudnici doista je cijela tuga hrvatskog društva.

Uživa u igri Messija, očaran je Guardiolinom Barcelonom, a povijesni uspjeh svoga Dinama i plasman u europsko proljeće dočekao je kao izbornik BiH.

- Loptu na zemlju, igramo od noge do noge, želim da se moje momčadi nadigravaju - trenerska mu je filozofija. Onako, za raju.

Promarširao je Ligom nacija i izborio plasman u A skupinu. Vratio se kući iscrpljen, bolestan...

Nažalost, pola desetljeća života dočekao je uz (velike) zdravstvene probleme, završio je na operaciji crijeva, nije bezazleno...

- Ma, 'lomio' je on i teže suparnike, nema straha! - dobacio je netko s ruba stola.

Na proljeće ga čekaju kvalifikacije za Euro 2020., Džeko, Pjanić i društvo znaju da su u rukama neponovljivog nogometnog znalca, igrača 'za raju'. A tek mu je 50, koliko je još nogometnih pobjeda pred njim...

Sretan rođendan, Robi!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića