Obavijesti

Sport

Komentari 44

Petković from Metković: Tata je bio u pravu, Bruno je zabio!

Petković from Metković: Tata je bio u pravu, Bruno je zabio!

Nitko na utakmici nije imao ni blizu duela koliko je imao Bruno u svojih 87 minuta! Ni blizu dobivenih bitku, i na tlu i u zraku. A publiku taj matematičar ionako stalno diže na noge, golom, petama, tunelima...

VIDEO

- Mogao bi moj Bruno zabiti i Benfici - rekao je za 24sata Jakov Petković, manje poznat kao bivši nogometaš Neretve i Osijeka, sve poznatiji kao otac sjajnog Dinamova napadača, otkrića sezone.

 

Da, Bruno Petković srušio je i Benficu, nije majstorski izveo penal, ali lopta je ušla za 1-0.

No, Petković se vraćao, zatvarao, suigrači su ga hvalili kao prvu liniju obrane, borio se s Portugalcima, te nekoliko puta maestralno vješto podvalio loptu suigračima, među ostalim i Gojaku za zicer.

- Nisam se uplašio, bio sam samouvjeren prije nego što sam izveo penal - pričao je Petković nakon pobjede Dinama nad Benficom 1-0 i dodao kako je ovo bila atipična Dinamova utakmica, zbog dugih lopti i visokog presinga kojim igra Benfica.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

00:55

Zato je Petković često loptu uzimao i akcije gradio na 30-ak metara od svoga gola, a statistika otkriva da ni u jednoj utakmici Europske lige nije imao toliko duela i toliko zračnih duela.

Kao ni toliko dodavanja, baš zato što su nerijetko napadi počinjali od njega. U sinoćnjoj pobjedi imao je uvjerljivo najviše duela na utakmici (32), idući je Gabriel s 21, pa Joao Felix sa 16, a Bruno je imao i uvjerljivo najviše dobivenih. Isto vrijedi i za zračne duele - nitko ni blizu Bruni.

Bruno Petković vs Benfica

I premda to nije bila utakmica u kojoj je mogao eksperimentirati škaricama, čak i protiv suparnika kao što je Benfica Bruno pronađe trenutak da digne publiku na noge. Dribling, peta, kroz noge... što god.

- Već kao dijete je radio svakakve stvari, pete, lažnjake, škarice. Na tom prvom treningu odskakao je od svih, i to toliko da je ubrzo po njega došao - Hajduk! Ali nisu se uspjeli dogovoriti, rekao je Marin Jelčić, tajnik ONK Metković.

Nogomet u rodnome Metkoviću Bruno Petković počeo je igrati u prvom razredu osnovne škole. 

- Na prvi trening je došao s ocem Jakovom, koji je također bio napadač, igrao je za Osijek u jugoslavenskoj ligi. Bruno je bio vrlo sitan, najmanji od svih. Sad kad sam ga vidio protiv Plzena, nisam mogao vjerovati kako je izrastao. Ali to je genetika, i otac mu je bio visok - kaže Mate Borovac, Petkovićev prvi trener.

Što zbog Brunine želje, što zbog očeva ugleda, Petkovića su odmah stavili u napad.

- Kao klinac dao je puno spektakularnih golova, zvali smo ga ‘kralj peterca’. Kad bi došao u šansu, to je bio gol. I uvijek je težio da bude što atraktivniji gol - kaže Jelčić.

Petković je bolji od Mandžukića

Bruno je tad otišao u Dinamo, no tu su počeli problemi. Nikako se nije mogao aklimatizirati i ostati dulje u jednoj sredini. 

- Dosta se pogubio u karijeri, bilo je mnogo lutanja, Dragovoljac, Lokomotiva, pa Italija... To je zbog oca, koji je bio vrlo nestrpljiv. Svaki roditelj želi najbolje za svoje dijete, no Brunin je tu radio pogrešku i Bruno je imao velikih problema, često je mijenjao klubove. Bogu hvala, sad je konačno isplivala njegova kvaliteta - kaže Jelčić.

A promijenio je “milijun” klubova, samo u Italiji igrao je za Cataniju, Varese, Reggianu, Virtus, Trapani, Veronu i Bolognu. Za Trapani ga veže i anegdota iz 2015. Mandžukić je potpisao za Juventus, Petković za Trapani. I dok je cijela Italija slavila Mandžukića, navijači Trapanija napravili su transparent “Kakav Mandžukić, imamo Petkovića”.

Kasnije su napravili nekoliko verzija sličnog transparenta, a kad su ih mediji pitali razlog, odgovorili su:

- Bruno je za Trapani zabio 10 golova, Mandžukić niti jedan.

Bruno Petković rasturao je matematiku i fiziku

Živio je blizu igrališta Metkovića, odmah pored je i Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića, koju je pohađao.

- Imao je sve petice, a matematiku i fiziku je rasturao. Iz matematike je bio toliko dobar da je išao na natjecanja, nema zadatka koji nije znao riješiti. Tu se vidjelo koliko je inteligentan. A kad ste tako inteligentni, nema straha da nećete uspjeti - kaže Jozo Bebić, voditelj nogometne škole u Metkoviću, kod kojeg je Bruno napravio prve korake.

Danas je Bruno jedan od najboljih napadača HNL-a, financijski stabilan, a u Zagrebu je pronašao i djevojku.

- Čuo sam da je kupio kuću u Zagrebu, konačno je njegov talent isplivao - kaže Bebić.

Od sitnog dječaka, najmanjeg u razredu i klubu, do gorostasa koji radi čuda. To je, kažu prijatelji, “Petković from Metković”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...