Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Petorica Hrvata idu na NBA draft: Šamanić, Nakić, Bajo...

None Foto: Screenshot/FourFourTwo

Ono što je zajedničko čak trojici od petorice - Baji, Nakiću i Kalajžiću, je to da su pod istom agencijom - Beobasketom, koju vodi srpski superagent Miško Ražnatović

Sve je više zainteresiranih Hrvata za izlazak na ovogodišnji NBA draft. A kako sad stvari stoje, za to su se već prijavila petorica naših košarkaša - Luka Šamanić, Darko Bajo, Leo Čižmić, Toni Nakić i Mate Kalajžić

Naravno, i dalje je upitno hoće li ova petorka izaći na draft ili će se pak povući do 20. lipnja, kad će se održati u New Yorku. 

Američki eksperti vjeruju kako će se za ovaj draft prijaviti rekordan broj igrača (lani ih je bilo 236), a pravo izlaska na draft imaju igrači koji ove godine imaju između 19 i 22 godine. Od hrvatskih košarkaša najbolje kotira 19-godišnji Luka Šamanić koji bi, prema nekim informacijama, na 43. poziciji mogao biti “uhvaćen” od strane Minnesote Timberwolvesa. 

Opet, mnogi vjeruju kako bi mladi hrvatski košarkaš mogao biti izabran i već krajem prve runde. Za preostalu četvoricu košarkaša na ovogodišnjem draftu vjerojatno neće biti sreće, ali će svi dobiti na cijeni, neki se onda i bolje pozicionirati za draft 2020. godine. 

Ono što je zajedničko čak trojici od petorice - Baji, Nakiću i Kalajžiću, je to da su pod istom agencijom - Beobasketom, koju vodi srpski superagent Miško Ražnatović. Miško je iznimno bitno ime u košarkaškom svijetu, a pod njom su brojne zvijezde poput Ivice Zupca, Darija Šarića, Nikole Jokića.   

Od ostale četvorke van Šamanića, koji nastupa u Olimpiji, najbolju sezonu igra Toni Nakić. Krilo Šibenika prometnulo se u prvo ime momčadi, zabiaj 13,8 poena, hvata 4,3 skoka po utakmici, a ima i 3,3 asistencije. Od njegove ruke ove sezone padali su mnogi, a Cedeviti je u dvije prvenstvene utakmice zabio 22 i 28 poena. 

Kalajžić je bek Splita koji je već nastupao i za reprezentaciju, a ove sezone nema baš najbolju godinu. Ipak, svejedno postiže solidne brojke od 9,5 poena i 4,2 asistencije. Najbolju utakmicu u hrvatskom prvenstvu odigrao je protiv Bosca, kojem je zabio 26 poena. Bajo pak nastupa za Cedevitu u Premijer ligi, zabija 9,6 poena i hvata 5,3 skoka.

Komentari (11)
  • Šamanić jedini ima možda neku šansu za bit draftan, nadam se samo ne Timberwolvesima, dok Nakića njegov menadžer gura Divcu u Kingse pošto se vjeruje da neće bit draftan.

    22. 4. 2019,   17:51
  • Bolje bi im bilo da odu prije u Euroligu...

    22. 4. 2019,   21:37
  • Kakva smo mi sila u buducnosti, u nba cemo imati iduce godine 8,9 igraca, samo da imaju minutazu i da se razviju u prave igrace

    22. 4. 2019,   20:11