Obavijesti

Sport

Komentari 9

Pilot helikoptera vozio i Dalaj Lamu, spasio je stotine života

Pilot helikoptera vozio i Dalaj Lamu, spasio je stotine života
4

Eric Swaffer je s partnericom, također pilotkinjom, Izabelom Rozom Lechowicz proputovao čitav svijet. Ima preko 20 godina iskustva, a prevozio je i članove kraljevske obitelji te Dalai Lamu

VIDEO

Pilot helikoptera koji se srušio u subotu u Leicesteru je pravi heroj.

Eric Swaffer (53) je upravljao letjelicom koja je poletjela s centra nogometnog igrališta nakon premijerligaške utakmice West Hama i Leicestera, a svojom prisebnošću je uspio izbjeći puno veću tragediju i tako spasio stotine života. Da se helikopter srušio na samom stadionu ili negdje bliže njemu, broj žrtava bi bio puno veći jer su se tamo još uvijek nalazili radnici i novinari, a u blizini i veliki broj navijača.

Ubrzo nakon polijetanja helikopteru je otkazao repni propeler, a iskusni Swaffer je uspio usmjeriti letjelicu prema mjestu na kojemu nije bilo ljudi. Swaffer ima preko 20 godina iskustva u letenju, a s partnericom Izabelom Rozom Lechowicz (46) je proputovao čitav svijet. 

Premier League - Leicester City v West Ham United

- Pilot je heroj. Helikopter se mogao srušiti na stadion. Novinari iz televizijskih kuća su još bili tamo, spremali su svoju opremu, a mogao je pasti i na parkiralište na kojem sam bio i ja - rekao je kamerman Dan Cox pa dodao:

- Srušio se na parkiralište na kojemu nije bilo nikoga. Moglo je biti puno gore da pilot nije uspio usmjeriti letjelicu prema praznom prostoru.

Swaffera prijatelji opisuju kao "velikog profesionalca" i "jednog od najvedrijih i najsmješnijih ljudi", a on sam je za svoju i Izabelinu vezu, zbog velikog broja putovanja koja su odradili zajedno, znao reći da se osjećaju kao da su stalno na godišnjem odmoru. 

Tijekom karijere je prevozio članove kraljevske obitelji i Dalaj Lamu. Lechowicz je živjela u Velikoj Britaniji od 1997. godine, a preselila se nakon što je diplomirala u rodnoj Poljskoj. Zajedno su živjeli u Surreyju.

- Čuo sam kako helikopter napušta stadion, pogledao sam prema gore i vidio da stoji na mjestu i da se samo vrti. Nikada nisam vidio nešto slično. Pilot je potom uspio nekako usporiti vrtnju, ni sam ne znam kako, a letjelica je odzujala prema samom kutu parkirališta - objasnio je Cox koji radi za Sky. 

U padu helikoptera nakon utakmice Leicestera i West Hama je poginulo petero ljudi. Na kobnom letu su uz pilota Erica i njegove partnerice Izabele bili i vlasnik Leicestera, tajlandski milijarder Vichai Srivaddhanaprabha (61) te njegovi bliski suradnici Nursara Suknamai i Kaveporn Punpare.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Danci nanijeli Hrvatskoj najteži poraz u povijesti reprezentacije!
KAKVA ŠAMARČINA

Danci nanijeli Hrvatskoj najteži poraz u povijesti reprezentacije!

Hrvatska rukometna reprezentacija izgubila je 37-22 od svjetskog prvaka Danske u posljednjem nastupu na prijateljskom turniru u Oslu. U prvom poluvremenu zabila je samo šest golova i pošteno se izblamirala

Pogledajte spektakularan prvi gol Ivana Perišića za Hajduk! Uopće ga nije htio slaviti!?
DOBRODOŠAO U HNL

Pogledajte spektakularan prvi gol Ivana Perišića za Hajduk! Uopće ga nije htio slaviti!?

Napokon je dočekao i to. Ivan Perišić odapeo je ljevicom s 12-13 metara iz voleja i pogodio suprotnu malu mrežicu za oduševljenje Aldo Drosine. Uopće nije slavio gol!
Istra - Hajduk 1-1: Perišić zabio prvijenac, ali nije bilo dovoljno za slavlje! 'Bili' su došli do boda
DOČEKAO GOL

Istra - Hajduk 1-1: Perišić zabio prvijenac, ali nije bilo dovoljno za slavlje! 'Bili' su došli do boda

Prvi je put hrvatski reprezentativac krenuo od prve minute otkad nosi dres Hajduka, a okrunio je to prekrasnim golom. No, bilo je to samo za bod jer je Istru krasno na početku u vodstvo doveo Lawal