Obavijesti

Sport

Komentari 6

Plenković u Zagrebu zaigrao sa svjetskim šahovskim prvakom

Plenković u Zagrebu zaigrao sa svjetskim šahovskim prvakom
1

Turnir će se će od 26. lipnja do 8. srpnja igrati u prostorijama Novinarskog doma, a na njemu će sudjelovati 12 ponajboljih svjetskih šahista. To će biti jedan od najjačih turnira u povijesti šaha

VIDEO

U zagrebačkome Muzeju Mimara u utorak je svečano otvoren Croatia Grand Chess Tour, najjače ovogodišnje pojedinačno šahovsko natjecanje u svijetu.

Turnir će se će od 26. lipnja do 8. srpnja igrati u prostorijama Novinarskog doma, a na njemu će sudjelovati 12 ponajboljih svjetskih šahista. To će biti jedan od najjačih turnira u povijesti šaha, a prvi puta u našoj zemlji nastupit će jedan aktualni svjetski prvak, Norvežanin Magnus Carlsen.

Stigla svjetska elita

U Zagrebu će se natjecati i bivši svjetski prvak Indijac Viswanathan Anand (9. na FIDE listi), koji je bio apsolutni svjetski prvak od 2007. do 2013. godine, a naslov je izgubio od Carlsena. Treba istaknuti i Amerikanca Fabiana Caruanu (2. na FIDE listi), koji je lani bio izazivač Carlsenu, ali je izgubio meč za naslov prvaka u dodatnim partijama ubrzanim tempom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokrovitelj turnira je Vlada RH, a predsjednik Vlade Andrej Plenković je u svom govoru na otvaranju turnira istaknuo:

- Zagreb će sljedećih dana biti svjetska prijestolnica šaha. Nadam se da će ovaj turnir imati pozitivne efekte na mlade i zahvaljujem se Gariju Kasparovu što je pridonio da turnir bude u Zagrebu. 

Pogledajte fotogaleriju:

Zagreb: Otvorenje Å¡ahovskog turnira Croatia Chess Tour 2019. Zagreb: Otvorenje Å¡ahovskog turnira Croatia Chess Tour 2019. Zagreb: Otvorenje Å¡ahovskog turnira Croatia Chess Tour 2019.
18
| Foto: Marin Tironi/PIXSELL, Facebook

Na kraju je svečanost otvaranja turnira obilježena simboličnim povlačenjem prvog poteza od strane Andreja Plenkovića i Magnusa Carlsena.  

Na svečanosti otvaranja bio je i Gari Kasparov, jedan od najboljih šahista svih vremena i svjetski prvak od 1985. do  2000. godine, a koji od 2014. ima i hrvatsko državljanstvo.

Također, na otvaranju turnira bili su ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te ministar turizma Gari Cappelli.

Impresivan turnir

Listu sudionika turnira čini 12 ponajboljih igrača na svijetu - Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana i Wesley So iz Sjedinjenih Američkih Država, Maxime Vachier-Lagrave iz Francuske, Magnus Carlsen iz Norveške, Šahrijar Mamaderov iz Azerbejdžana. Uz njih su i Liren Ding iz Kine, Levon Aronian iz Armenije, Anish Giri iz Nizozemske i Viswanathan Anand iz Indije, dok iz Rusije dolaze Sergej Karjakin i Jan Nepomniači. 

Na svečanosti otvaranja Croatia Grand Chess Toura, jednog od najjačih turnira u povijesti šaha, u utorak u zagrebačkome Muzeju Mimara predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u svom je govoru istaknuo da će Zagreb sljedećih dana biti svjetska prijestolnica šaha, te da se nada da će ovaj turnir imati pozitivne efekte na mlade.

 - Hrvatska se može podičiti sa velikom tradicijom šaha. Prvi šahovski turnir u Hrvatskoj održan je 1886., Hrvatski šahovski savez osnovan je prije 107 godina, a u Dubrovniku 1950. održana je deveta šahovska olimpijada. Osvajači svjetskih juniorskih titula bili su Bojan Kurajica 1965. i Ognjen Cvitan 1981. godine, a u novijoj povijesti možemo se podičiti titulama seniorskih prvaka Europe, Zdenka Kožula 2006. i Ivana Šarića 2018. godine - kazao je premijer Plenković i dodao:

- Veza Hrvatske i šaha potječe iz davne 1527. godine, iz te godine datira Cetingradska povelja, dokument kojim se potvrđuje izbor Ferdinanda I. Habsburškog za hrvatskog kralja. Povelja je važna za hrvatsku državnost jer pokazuje da Hrvatska samostalno bira svog vladara, a hrvatski grb koji se nalazi na toj povelji ima osam puta osam polja, znači 64 polja kao i šahovska ploča. Zgodno je da danas, kada slavimo Dan državnosti, možemo evocirati vezu Hrvatske i šaha staru skoro 500 godina. Danas hrvatski grb ima pet puta pet crveno-bijelih polja, a hrvatska zastava je jedina državna zastava u svijetu koja u povijesnom grbu ima motiv šahovske ploče. Stoga uvaženi velemajstori odabrali ste pravo mjesto za ovaj turnir. (mg)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov
'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'
ANALIZA TOMISLAVA IVKOVIĆA:

'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'

Kad je zdrav, Pjaca može biti prevaga. Dio utakmice bio je i druga špica, jako je opasan, surađuje sa suigračima, ima udarac, sve, tvrdi nekadašnji golman i trener