Obavijesti

Sport

Komentari 7

Podnošljivo se preziru: Kako je Vuja htio Červaru otkinuti nos

Podnošljivo se preziru: Kako je Vuja htio Červaru otkinuti nos
1

OPET U ZAGREBU Lino Červar zadnji je put reprezentaciju vodio u Areni Zagreb u finalu SP-a 2009. Vraća se okršajem s Veselinom Vujovićem, na mjestu gdje su obojica doživljavala ovacije...

VIDEO

Arena Zagreb kao kulisa, puna nadamo se, s jedne strane njegova Hrvatska, s druge njegova Slovenija. S jedne strane Lino, s druge Vuja - veliki rivali, veliki treneri, ljudi s toliko sličnosti, ali s još više razlika. I s bogatom zajedničkom poviješću.

Obojici će večerašnji (20.15 sati) ogled, drugi u tri dana, zapravo biti - povratak. Veselin Vujović je sve do prije godinu dana doživljavao ovacije u zagrebačkoj Areni, sad se prvi put vraća u taj ambijent. Ovoga puta na “krivoj” klupi. Posljednji put Lino Červar je hrvatsku reprezentaciju u zagrebačkoj Areni vodio u finalu SP-a 2009., u onom porazu od Francuza. Osam godina poslije - evo njega opet.

U međuvremenu je radio u Makedoniji, u Metalurgu, a ondje je jako dobro upoznao Vuju. Četiri njegove sezone na čelu najvećeg rivala Vardara - tad još na početku puta koji je završio lanjskim naslovom prvaka Europe - bile su sasvim dovoljno da se razvije i njihovo osobno rivalstvo. Koje je eksploziju doživjelo 2012. godine. Vujović je bjesnio što Metalurg “otima” igrače Vardaru, to ga je toliko naljutilo da je posegnuo i za prijetnjama. U jednu ruku vrlo ozbiljnim, u drugu čak i pomalo komičnim...

- Vujović je rekao da će platiti deset tisuća eura da Červara strpaju u prtljažnik i otkinu mu nos! - otkrio je Aleksandar Petrovski, Linin pomoćnik u Metalurgu.

I tu je puklo među njima. Susretali su se još puno puta, izgladili su stvar koliko je to uopće bilo moguće, odnosili se korektno jedan prema drugome, ali nikad nisu bili prijatelji. Vjerojatno nikad ni neće.

- Naš odnos je u početku bio izuzetno korektan, no u jednom periodu gospodin Červar počeo je gledati samo vlastite interese. Za četiri godine našeg zajedničkog boravka u Skoplju, 14 igrača Vardara prešlo je u Metalurg. Da, između nas je došlo do verbalnog dvoboja u kojemu sam upotrijebio žargon neprimjeren meni kao treneru i pedagogu. Nasreću, to je izišlo u novinama te me potaknulo da razmislim malo o sebi i svojem ponašanju. Kolegi Červaru sam se ispričao, tako da se mi od tad podnošljivo preziremo - u svom je stilu njihov odnos 2014. definirao Vujović.

Formulacija "podnošljivi prezir" može se iščitati iz iz Linovih izjava malo nakon toga.

- O Vujoviću kao treneru sve najbolje, ali, molim vas, pa taj čovjek me želio voziti u gepeku! - rekao je tad Lino i dodao:

- Nisam za raspirivanje mržnje i neprijateljstva, neka sve ostane samo na sportskom rivalitetu. Mržnja nikome ne donosi ništa dobroga. Poštujem svakoga, pa tako i Vujovića, nadam se da ćemo imati korektan odnos.

I imali su korektan odnos, u jednom od razgovora na temu hrvatskih trenera Vujović je rekao je i kako je "Lino Červar jedan i jedinstven, nepotrebno je i govoriti koliko je napravio za Zagreb i hrvatski rukomet", ali neće se dogoditi da njih dvojica sjednu zajedno za stol, popiju čašu vina, prijateljski porazgovaraju...

Tenzije su se osjetile i u četvrtak navečer u ljubljanskoj dvorani Stožice, kako na terenu, tako i između njih dvojice. Da, korektno su se pozdravili na kraju, ali ne sumnjajte da Vuju živcira Linina priča o "igri protiv osmorice igrača", kao da ni Lino ne gleda sa simpatijama na Vujovićevo nabrijavanje atmosfere.

A večeras, od 20.15 sati, sve ispočetka. U dvorani koju obojica smatraju svojim domom, u kojem se doslovno klicalo i jednom i drugom, kreće nova runda jednog velikog rivalstva. Nismo, naravno, zaboravili ni igrače, imat će i oni što na terenu reći jedni drugima. Posljednja epizoda tog rivalstva, rođenog Pajovičevim prstom u Metličićevo oko 2004., odigrala se u četvrtak, a ima radni naziv "Razbijeni nos Stipe Mandalinića nije ni faul", no svejedno će reflektori biti na njima.

Na Linu koji će mahati, skakati i ludjeti na klupi, time vjerojatno ići na živce Vujoviću, ali i na Vuji koji će galamiti s gostujuće klupe, usput se povremeno posprdno smijati sudačkim odlukama i time, ne sumnjate, ići na živce Červaru. I jedan i drugi posebno vole pobjediti u međusobnom okršaju, a nama ostaje nadati se da će i ovaj i svaki sljedeći put u ovakvim ogledima slaviti naš "Mago di Umago". Za Vujovića smo navijali do prije godinu dana, danas nam je suparnik. Ne neprijatelj, to nikako, ali rival kojeg će biti poseban užitak pobijediti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe