Obavijesti

Sport

Komentari 56

Pogba: Lik s tribina rasistički me vrijeđao. Dao sam mu dres

Pogba: Lik s tribina rasistički me vrijeđao. Dao sam mu dres
1

Rasizam u svijetu, ali i na sportskim terenima još je uvijek aktualan. Od malenih mjesta do najveće svjetske scene, problem je isti, a s njim se bore na sve moguće načine. Pogba je našao svoj način borbe protiv toga

VIDEO

Da, imao sam iskustva s rasizmom. Kad vidim reakcije ostalih, promislim o tome bi li ja to napravio ili ne. Tužno je to vidjeti bilo gdje, pa tako i na nogometni m terenima. Kad navijači koji to čine u svojim momčadima imaju igrače crne rase, onda je još tužnije. Ne poštuju igrača ni momčad. Ne znam što im je točno u glavama - jesu li rasisti ili te ne mogu prihvatiti ili pak samo žele da igraš bolje. Vidim i čujem mnogo toga, ali na sve se samo nasmijem, započeo je nogometaš Manchester Uniteda, Paul Pogba.

Manchester United v Watford - Premier League - Old Trafford

Rasizam je još uvijek veliki problem u svijetu pa tako i na nogometnim terenima. Navijači se u nerijetkim situacijama odlučuju na uvrede kojima nije mjesto u sportu, a ni van njega. Na udaru su sportaši zbog svoje vjere, rase ili već nečeg zbog čega ih navijači mogu uzeti 'na zub'.

- Igrali smo protiv Fiorentine i ušao sam s klupe kad je netko počeo oponašati glasanje majmuna. Pitao sam se: Zašto? Poslije utakmice dao sam mu svoj dres i svi su bili sretni i pljeskali. Molim se za takve ljude i pokušavam objasniti ljudima da u sportu treba uživati. Razumijem da žele pobjedu svog tima, ali postoje i drugi načini za dobivanje pozornosti. Napraviti nešto poput 'hukanja' u 2019. godini je 'nisko', stvarno 'nisko' - objasnio je veznjak Francuske i dodao:

Manchester United team arrive in the UK after their UEFA Champsions League match

- Svijet je prekrasan s mnoštvom boja i kultura, ali kad govorimo o rasizmu to je svojevrsno neznanje. Ne možeš promijeniti nešto zato jer postoji već duže vrijeme. Treba govoriti o problemu i pokušati napraviti promjene. Nećeš napustiti teren, ako želiš igrati - igrat ćeš, pokušati zabiti gol i pobijediti i to je to. Život ide dalje i poslije svega  ti ljudi će doći do tebe i tražiti fotografiju - objasnio je Pogba.

Uefa se s rasizmom bori već dugi niz godina

'Ujedinjeni u različitosti' moto je Europske Unije, ali i pokazatelj u kojem bi smjeru trebalo ići razumijevanje među ljudima. No, neki to ne mogu ili pak ne žele shvatiti. Ali, Pogba  teži 'ujedinjenu u različitosti'.

- Tužan sam zbog rasizma u nogometu, nisam ljut. Sretan sam jer nisam takav - imam prijatelja Kineza, agenta Talijana, odvjetnika Brazilca, ženu iz Bolivije, a ja sam Francuz, porijeklom iz Gvineje. Sretan sam i to je sve što je potrebno. Biti voljen u krugu obitelji i prijatelja, navijača, to je ono što veseli. Ne razmišljam o ljudima koji mrze ili rasistima.

Premier League - Manchester United v West Ham United

Uefa se dugi niz godina bori protiv tog problema s videima, reklamnim kampanjama, akcijama, ali taj problem još nije i vjerojatno nikad neće biti iskorijenjen.

- U borbi protiv rasizma probali smo sve. Od videa prije utakmice, slika, kampanja i još uvijek radimo na tome. Što možete napraviti? To su ljudi. Postoji poslovica 'ako želiš promijeniti svijet, prvo očisti svoje dvorište'. Napravite suprotno od onoga što vama naprave rasisti. Možda će onda shvatiti koliko je njihov potez suludo - završio je francuski reprezentativac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani