Obavijesti

Sport

Komentari 53

Poljski 'ratnici' i portugalski 'umjetnici' za polufinale Eura

Poljski 'ratnici' i portugalski 'umjetnici' za polufinale Eura
1

Jedno je sigurno - Portugal će imati izrazito težak zadatak pobijediti Poljsku večeras. Poljaci se neće predavati ni pod koju cijenu, budući da im je ratobornost 'u krvi'. Zadnjih 400 godina 43 puta su branili državu

VIDEO

Poljska nogometna reprezentacija igra najbolji nogomet u svojoj povijesti. I ne samo to, Poljska ima najbolju momčad u svojoj povijesti. Nekoliko pojedinaca poput Milika, Lewandowskog, Krychowiaka, Blaszczykowskog ili Glika igraju u poznatim klubovima i čine kostur ove momčadi.

Pa ipak, ne bi bili danas tu gdje jesu da nije bilo nekih okolnosti. Primjerice, Jakub Blaszczykowski je gledao kako mu otac ubija majku kada je imao samo 11 godina. Nakon toga se u potpunosti posvetio nogometu, koji ga je, pretpostavljamo, 'držao na životu'. Danas je jedan od najvažnijih poljskih igrača, a Portugaci će najviše morati pripaziti na njega pošto je najbolji poljski igrač na Euru sa dva zabijena gola i jednom asistencijom.

Switzerland v Poland - EURO 2016 - Round of 16

S druge strane iz redova dortmundske Borussije dolazi zgodna priča. Kada je u tabor žuto-crnih stigao Robert Lewandowski, tamo su već bili Piszczek i Blaszczykowski, koji su ga uzeli pod svoje, pomogli mu da se privikne i učinili mu klub ugodnijim mjestom. Jürgen Klopp ih je odmah prozvao Lolek i Bolek po glavnim likovima poljskog crtanog filma. Lewandowski na ovom Euru igra ispod prosjeka, ali dovoljno mu je malo prostora da napravi velike probleme portugalskoj obrani. Pogotovo kada je riječ o nogometašu takve klase.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Screenshot/YouTube

Tu je i Kamil Glik, prvi netalijanski kapetan Torina nakon 1960. godine. Glik je prirastao srcima navijača zbog svojeg karaktera vođe, a neće biti nimalo sretni jednom kad ode. Naime, sve se više spominje njegov odlazak u neki jači europski klub, a pitanje je koliko će ga Torino moći zadržati. Ni njegov put nije bio lagan. Otac mu je bio alkoholičar, koji bi postao agresivan kad se napije pa je par puta morao 'intervenirati', da se tako izrazimo, u njegovim trenucima ludila. Odrastao je u siromašnom i opasnom dijelu grada Jastrzębie-Zdrója stoga je prošao težak životni put.

Poland v Northern Ireland - EURO 2016 - Group C

Jedno je sigurno - Portugal će imato izrazito težak zadatak pobijediti Poljsku večeras. Poljaci se neće predavati ni pod koju cijenu, budući da im je ratobornost 'u krvi'. Naime, od 1600. pa do 1945. godine Poljska je napadnuta 43 puta tijekom kojih se morala boriti za vlastitu slobodu. Također, najviše pobjednika u najpopularnijem snagatorskom natjecanju World's Strongest Man dolazi upravo iz Poljske.

Od jada i bijede do svjetala Eura

Iako je Portugal bio prva zemlja u povijesti koja je ukinula smrtnu kaznu, večeras će krenuti u 'lov na glave'. Ni u kojem slučaju neće utakmicu prepustiti slučaju premda će sa suprotne strane biti znatno slabiji protivnik od Hrvatske. No što je tu je, izbornik Fernando Santos je pokazao da može odraditi vrhunsku taktičku utakmicu kada je to potrebno. I večeras će biti tako, Poljska je momčad koja se pretežito brani, a loptu prepušta protivniku. Stoga će taktika večeras odigrati glavnu ulogu.

Kao i kod Poljaka, i u portugalskoj reprezentaciji ima nogometaša koje život nije mazio. Uvjerljivo najpoznatiji slučaj je onaj Cristiana Ronalda. Ronaldo je bio vrlo siromašan kao dijete, a svojim talentom i napornim radom došao je do točke gdje je danas. Uvijek ističe da je majka njegov najveći ponos jer mu je pružila onoliko koliko je mogla. Danas joj vraća na najbolji mogući način.

Soccer - FIFA World Cup 2010 - Play Offs - First Leg - Portugal v Bosnia-Herzegovina - Estadio De Luz

Kao i Ronaldo, tako su Pepe i Nani odrasli u siromaštvu. Pepe bi, kao i njegov otac, bio šofer da nije nogometaš. Otac je cijeli život proveo radeći kao šofer, a osoba je kojoj se portugalski stoper najviše divi i na koju se najviše ugleda.

Nani je odrastao u Santa Filomeni u blizini Lisabona. Mjesto koje je poznato po siromaštvu i velikoj stopi kriminala: 30 posto stanovništva između 15 i 30 godina ima kriminalni dosje. Kažu da je to mjesto koje nije pametno posjetiti osim ako nisi u društvu nekoga tko je od tamo i tko poznaje taj kraj. Kada je imao sedam godina napustio ga je otac Domingos. Otišao je u Cape Verde i nikad se nije vratio, a majka ga je napustila pet godina kasnije. No ponekad ti se život nasmiješi i završiš tu gdje jesi. Malo je reći da je Nani imao dobru karijeru, uzevši u obzir sve okolnosti. 

Trebao je u jednom dijelu karijere otići u PSG, ali to se nije dogodilo. Šteta jer bi se u Parizu prilično dobro snašao pošto je Pariz drugi najveći "portugalski grad". U glavnom gradu Francuske živi preko 700 tisuća Portugalaca. Međutim, Pariz nije jedino mjesto gdje ima puno Portugalaca: čak 12 posto stanovništa Luksemburga čini portugalska populacija. Nani je sada jedan od glavnih igrača Portugala na Euru i sigurno će startati od prve minute večeras. Predvodi svoju momčad s dva gola, isto toliko ima i Cristiano Ronaldo.

Croatia v Portugal - EURO 2016 - Round of 16

Portugalci su strastveni zaljubljenici u nogomet, a nakon Eura 2004. ponovo žele iznenaditi i zaigrati u finalu. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, klub s najvećim brojem navijača 2006. godine bila je Benfica. Popularni portugalski klub tada je imao bazu od preko 160 tisuća službenih članova kluba. Impresivno.

Sve u svemu, bit će ovo sudar dvije momčadi koje ni pod koju cijenu neće juriti i bacati se na glavu, nego će mirno i staloženo pokušati izboriti polufinale Eura. Ulog je prevelik, ipak se radi o polufinalu Europskog prvenstva. Hoće li poljska borbenost ili portugalsko umijeće presuditi, vidjet ćemo večeras od 21 sat.

Statistiku i još više dvojca Ronaldo-Lewandowski pročitajte na portalu Goal.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi
Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener