Obavijesti

Sport

Komentari 18

Portugalci dominiraju: Ova su imena obilježila francuski Euro

Portugalci dominiraju: Ova su imena obilježila francuski Euro
1

Obrambeno besprijekorni i taktički sjajno organizirani Portugalci nisu previše toga dopuštali protivnicima. Santos je inteligentno vodio svoju momčad, naravno, imao je i određenu dozu sreće

VIDEO

Otvaramo široku temu ovim člankom. Uvijek su selekcije igrača zanimljive svim nogometnim sladokuscima, poglavito ukoliko je tema ovoliko raznovrsna kao što je francuski Euro. Mi smo izabrali svoju momčad, formaciju te izbornika, a vi izrazite svoje mišljenje.


FORMACIJA: 3-5-2

U njoj su standardno nastupali Talijani i Velšani, četvrtfinalisti i polufinalisti Eura. Budući da je ovo bio pomalo 'destruktivan' turnir, odnosno puno bolje su prolazile momčadi koje su se primarno posvećivale defenzivi, formacija s tri čovjeka na pozicijama stopera uz dva beka 'smirivala' je mnoge momčadi na natjecanju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Znaju to najbolje Belgijci i Španjolci koji su pokušavali igrati protiv 'kamena', ali na kraju bi dobili tim kamenom po 'glavi'. Hrvata u ovoj konkurenciji nema jer minimalan je uvjet bio igranje u četvrtfinalu gdje se Vatreni nisu našli.

Stoga, ovako izgleda naših idealnih 11 na turniru:


Hugo Lloris (29), Francuska

Kapetan Francuske čitav je turnir bio na visini zadatka. Imao je nekoliko fantastičnih intervencija, spašavao protiv Irske pri zaostatku 0-1 i pružao sigurnost uglavnom neuigranom stoperskom dvojcu svoje reprezentacije.

Ashley Williams (31), Wales

Zapovjednik velške 'obrane tri' koja je garantirala čvrstinu ostatku momčadi koja je čitav turnir djelovala kompaktno. Trio Davies - Williams - Chester podsjećao je na onaj talijanski bedem Chiellini - Bonucci i Barzagli, a gdje ćete boljeg komplimenta od tog?

Pepe (33), Portugal

Najbolji stoper francuskog Eura. Posebno je briljirao u nokaut fazi natjecanja pravovremenim intervencijama, igravši bez greške. Nenadmašiv u duelima, koncentriran, rutiniran i konstantan. Najzaslužniji za portugalsku obrambenu perfekciju koja ih je dovela na tron.

Leonardo Bonucci (29), Italija

On nije samo 'libero' talijanske obrane tri, nego je ujedno i jedna vrsta razigravača iz pozadine koji svojim dubinskim loptama pronalazi suigrače u dobrim situacijama. Znaju to Belgijci kad je Leo 'pirlovskom' lopom pronašao Giaccherinija koji je sam izašao na Courtoisa te mirno doveo 'azzurre' u vodstvo.

Raphaël Guerreiro (22), Portugal

Jedno od najvećih otkrića Eura bivši je lijevi bek francuskog Lorienta. Briljirao je prošle sezone u Le Championnatu pa ga je 'zakaparila' dortmunska Borussija prije Eura. Guerreiro je stalna opasnost u protivničkoj polovici i čeka ga blistava budućnost.

Cédric Soares (24), Portugal

Portugalski izbornik Fernando Santos Euro je započeo sa Vieirinhom na poziciji desnog beka. Budući da je on defenzivno slabiji (po prirodi je napadačko krilo), to je došlo Portugalcima na naplatu u skupinama, pa je Santos ubacio Cedrica već protiv Hrvatske koji je opravdao to povjerenje. U nokaut fazi vrhunski je ordinirao desnom stranom aktualnih europskih prvaka.


Grzegorz Krychowiak (26), Poljska

Klasu je dokazao igrajući za Sevillu u prethodne dvije sezone, a Euro u Francuskoj samo je potvrdio da se radi o svjetskoj klasi. Nosio je vezni red Poljske na sjajan način kao jedan od dva centralna veznjaka igrajući u oba smjera. Sve je to prepoznao francuski prvak PSG koji ga je otkupio od španjolskog kluba.

Aaron Ramsey (25), Wales

Kao što je već spomenuto kod A. Williamsa, Velšani su imali sjajno posložen sastav u formaciji 3-5-2 gdje su se isticala tri imena: Williams, Ramsey i Bale. Ovdje je riječ o veznjaku Arsenala koji je oplemenjivao igru svoje reprezentacije, ali kojeg nažalost nije bilo u polufinalu protiv Portugala zbog suspenzije. Bio je to nepremostiv hendikep za Colemanove izabranike.

Toni Kroos (26), Njemačka

Idejni vođa 'elfa' uvijek je nametao svoju figuru na sredini terena i trudio se distribuirati lopte svojim suigračima, najviše dubokim povlačenjima u svoju polovicu kako bi došao do posjeda. Konstantno pouzdani Realov veznjak neizostavan je član gotovo svakog 'dream teama' velikih natjecanja. 


Gareth Bale (26), Wales

Fantastična je sezona iza njega. Osvojio je prvo titulu prvaka Europe u dresu Reala da bi sa svojom reprezentacijom napravio čuda na Euru, gdje je to malo tko očekivao. Gareth je zabijao iz slobodnjaka, uništavao protivniče obrane neuhvatljivim sprintevima i najvažnije od svega, igrao podređeno momčadi. Jedan od najboljih igrača na turniru:

Antoine Griezmann (25), Francuska

Najbolji strijelac turnira sa šest postignutih golova. Nosio je 'tricolore' u važnim momentima kao u osmini finala protiv Iraca. Zabijao je Nijemcima i Islanđanima također, no u finalu je promašio vrlo dobru šansu udarcem glavom poslije ubačaja Comana kod 0-0. Da je to zabio...

NAJBOLJI IGRAČ: Pepe (Portugal)


NAJBOLJI IZBORNIK: Fernando Santos (Portugal) 

Ne samo što je osvojio Europsko prvenstvo nauštrb favoriziranog domaćina, samim time mora biti istaknut na vrhu. Međutim, fascinira njegova taktička prepredenost, odnosno asimilacija Portugala na turnir. Kroz utakmice u skupinama Portugal je nastojao igrati lijepo i napadački, no na ovom turniru takav stil nije prolazio. 

FRA, UEFA EURO 2016, Groupe of 16, Croatia (CRO) vs Portugal (POR)

Potom su se Portugalci provukli kroz treće mjesto, a u nokaut fazi gledali smo nešto sasvim drugo. Obrambeno besprijekorni i taktički sjajno organizirani Portugalci nisu previše toga dopuštali protivnicima. Santos je inteligentno vodio svoju momčad, naravno, imao je i određenu dozu sreće, ali kako se kaže, sreću treba znati isprovocirati. On je znao.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Payet ga pokosio: Ronaldo je u suzama morao napustiti teren
VIDEO

Payet ga pokosio: Ronaldo je u suzama morao napustiti teren

PAYET GA "POKUPIO" Cristiano Ronaldo ozbiljno je ozlijedio koljeno već u devetoj minuti pariškog finala nakon starta Dimitrija Payeta. Ponajbolji nogometaš svijeta morao je izaći iz igre

Najezda moljaca na Stade de Franceu smetala je finalistima
VIDEO

Najezda moljaca na Stade de Franceu smetala je finalistima

BJEŽI OD MENE Deschamps, Griezmann i ostali pri izlasku na teren Stade de Francea borili su se s navalom - moljaca. Lijepe se na korner-zastavice, golove, reklame...
Drama kraj hotela Francuske: Policija uništila sumnjivu torbu
IGRAČI U STRAHU

Drama kraj hotela Francuske: Policija uništila sumnjivu torbu

Nekoliko metara od hotela u kojem je smještena francuska nogometna reprezentacija ostavljena je sumnjiva torba. Francuska policija ju je raznijela, a kasnije se ispostavilo da je bila lažna uzbuna