Obavijesti

Sport

Komentari 65

Povijesni trenutak! Sokoloviću prvo hrvatsko zlato na POI-u!

Povijesni trenutak! Sokoloviću prvo hrvatsko zlato na POI-u!
2

Sokolović je osvojio zlatnu medalju u sjedećem slalomu i tako ispisao novu stranicu hrvatske povijesti! Završio je prvi ispred Amerikanca Tylera Walkera i Francuza Frederica Francoisa

VIDEO

Hrvatski reprezentativac Dino Sokolović osvojio je prvu hrvatsku zlatnu medalju na zimskim Praolimpijskim igrama u PyeongChangu! Sokolović je osvojio zlato u sjedećem slalomu i tako ispisao novu stranicu hrvatske sportske povijesti! Završio je prvi ispred Amerikanca Tylera Walkera i Francuza Frederica Francoisa.

POGLEDAJTE VIDEO: Sokolović uzeo zlato na Paraolimpijskim igrama

Nakon što je u prvoj vožnji bio treći s vremenom od 49,13 sekunde, u drugoj je pokazao superiornost i s ukupnim vremenom od 1:39.82 osvojio prvo zlato. Walker je odskijao 1:40.55, a Francois 1:42.03.

- Da budem iskren, nakon trećeg mjesta u prvoj vožnji nisam očekivao zlato. Druga staza je za mene bila puno teža, drugi nisu uspjeli ovog puta, a ja jesam. Nije mi se vrtio film iz Sočija kada sam ostao bez medalje, samo me bilo malo strah da zbog grešaka ne izgubim treću poziciju. Mnogi koji su možda i bolji od mene danas nisu uspjeli. Jednostavno, ovog puta su se kockice posložile u moju korist - rekao je novopečeni olimpijski pobjednik pa nastavio:

- Konkurencija u PyeongChangu je daleko jača nego prije četiri godine u Sočiju, međutim imao sam sreće u prvoj vožnji na stazi koja je bila tako zahtjevna da su neki od mojih konkurenata lošije odvozili ili odustajali. Kada sam ušao u cilj druge vožnje, prvo mi je prošlo kroz glavu da sigurno imam medalju. U prvom 'laufu' sam zaostao 70 stotinki za vodećim Nizozemcem Jeroenom Kampschreurom, koji trenutno najbolje skija, no ovog puta na moju sreću on nije uspio završiti utrku. Ovo paraolimpijsko zlato posvećujem supruzi Barbari i kćerki Viti.

Preživio tešku prometnu nesreću

Nevjerojatnu priču priča hrvatski skijaš. Upravo ga je sport održao na životu nakon što je kobne 2003. godine u Vrbovskom doživio tešku prometnu nesreću u kojoj su mu poginuli majka i dvojica braće. On je jedini preživio.

Na njihov osobni automobil naletio je kamion, čija prikolica s kontejnerom ih je poklopila. Dino je jedva ostao živ, a posljedica svega je da su mu liječnici morali amputirati obje noge. I u takvim teškim životnim okolnostima, Sokolović se nije predavao. Pronašao je volju za životom tamo gdje bi mnogi već odavno odustali.

- Nije bilo lako nakon te nesreće, ali eto, život je morao ići dalje. Bio sam još dijete pa je to drukčije... Trebalo mi je četiri, pet godina da se skroz priviknem. Morao sam prihvatiti situaciju koja nije bila laka, ali nisam imao drugog izbora nego krenuti dalje najbolje kako znam i umijem - rekao je ovaj istinski heroj koji je ujedinio naciju prvom hrvatskom zlatnom medaljom na Paraolimpijskim igrama!

Počeo skijati - zbog Janice

A za sve je zaslužna naša proslavljena skijašica Janica Kostelić. Točnije, njezin štap koji joj je ispao na sljemenskoj utrci. Od donacije dobivene od prodaje tog štapa, Monoski klub Zagreb uspio je skupiti novac za dvije monoskije i pet dana treninga u Austriji. To je bio početak Skolovićeve, što će na kraju ispasti, nevjerojatne životne avanture!

No, da ne bi bilo zablude, u PyeongChang je tako i tako stigao kao jedan od favorita. U skijaškom svijetu osoba s invaliditetom on je itekako poznato ime.

- Da, po svemu što sam dosad pokazao, očekujem da ću se u slalomu boriti za medalju. Imam šansu, ali bit će teško, morat ću skijati najbolje što znam da bih to ostvario. Malo će mi trebati i sreće - rekao je uoči odlaska na Igre.

Na kraju je bilo i sreće i znanja i vještine. Dino Sokolović, olimpijski, ali prije svega - životni pobjednik.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Svaki nastup naših olimpijaca i svako borilište: Evo rasporeda!
ZOI PYEONGCHANG

Svaki nastup naših olimpijaca i svako borilište: Evo rasporeda!

Prije četiri godine u Sočiju imali smo 11 predstavnika u tri sporta, a sada ćemo ih imati čak devetero više u jednom sportu više. ZOI u Južnoj Koreji počinju u petak, a mi vam donosimo raspored nastupa Hrvata

Rusi imali dva slučaja dopinga, MOO im ipak ukinuo suspenziju
PROMJENA PLANA

Rusi imali dva slučaja dopinga, MOO im ipak ukinuo suspenziju

Prvotni plan MOO-a je bio da se Rusiji ukine suspenzija već zadnjeg dana Igara u Pyeongchangu te da se na svečanom zatvaranju zavijori ruska zastava, no od tog se plana odustalo
Čudo iz Češke ispisalo povijest: Prva s dva zlata u dva sporta!
ESTER LEDECKA

Čudo iz Češke ispisalo povijest: Prva s dva zlata u dva sporta!

Nakon što je na posuđenim skijama Mikaele Shiffrin postala olimpijska pobjednica u superveleslalomu, Ester Ledecka danas je svoju čudesnu sportsku priču upotpunila zlatom u paralelnom veleslalomu snowboarda