Obavijesti

Sport

Komentari 1

Povijest Hrvatske na Euru: Još nam samo to zlato nedostaje...

Povijest Hrvatske na Euru: Još nam samo to zlato nedostaje...
5

Na prvom Europskom prvenstvu 1994. godine osvojili smo broncu. Na još dva smo osvajali medalje, na posljednja dva, oba puta srebra. Što nam donosi turnir u Srbiji?

VIDEO

Hrvatska rukometna reprezentacija nastupila je na svim Europskim prvenstvima, na svih devet od 1994. godine. Najveći uspjeh je drugo mjesto, srebro su osvajali na posljednja dva Eura, a najgori smo bili prije 10 godina u Švedskoj, zadnji, 16. od 16 reprezentacija. 

Obzirom da smo osvajali Olimpijske igre i Svjetska prvenstva, samo s EP-a nemamo zlatnu medalju. Turnir u Srbiji koji počinje 15. siječnja idealan je za takav scenarij.

Portugal, 1994. godine: Bronca

Hrvatska je bila druga u skupini iako je imala dva poraza, od Francuske i Rusije. Tad je u skupinama bilo po šest momčadi, a prve dvije su odmah išle u polufinale. 

Tamo smo izgubili od Švedske 24-21, a onda pobijedili Dansku 24-23 i osvojili prvo odličje!

Španjolska, 1996. godine: Peto mjesto

U grupi smo s dva poraza bili iza Rusije i Jugoslavije (24-27). Za peto mjesto pobijedili smo Češku. Solidno ostvarenje koje se nije dugo pamtilo.

Italija, 1998. godine: Osmo mjesto

Nastavio se pad hrvatskog rukometa. Dva poraza i remi bili su dovoljni za četvrto mjesto u skupini iza Španjolske, Rusije i Mađarske. Udarac za kraj bio je poraz od Francuske u borbi za sedmo mjesto.

Hrvatska, 2000. godine: Šesto mjesto

Hrvatska je prije 12 godina dobila domaćinstvo Europskog prvenstva. Zagreb i Rijeka ugostili su rukometaše, a publika na našoj strani nije nam pomogla. 

U grupnoj fazi natjecanja remizirali smo s Francuskom 26-26 i izgubili od Španjolaca 27-22. Poraz je bio koban jer smo završili treći pa smo išli u borbu za peto mjesto. Slovenci su nas svladali golom razlike.

Švedska, 2002. godine: Posljednje 16. mjesto

Prije 10 godina EHF je promijenio format pa se tako nakon prve skupine nastavilo natjecanje, najbolje tri momčadi iz susjednih skupina prenosile su bodove i spajala se u novu skupinu. Dvije najbolje plasirane reprezentacije išle su u polufinale. Taj format ostao je do danas.

Promjena nam nije donijela ništa dobro, doživjeli smo potpuni debakl. Hrvatska je bila posljednja, 'osvojili' su 16. mjesto. Tri uvjerljiva poraza od Njemačke, Francuske i Jugoslavije za samo dno. Reprezentaciju je nakon toga preuzeo Lino Červar.

Slovenija, 2004. godine: Četvrto mjesto

Sa Červarom je počeo uspon. Nakon debakla na Euru dvije godine prije, Hrvatska je osvojila grupu s Danskom, Španjolskom i Portugalom. U drugoj grupi spojili smo se s Rusijom, Švedskom i Švicarskom. I nju smo osvojili pa u polufinalu naletjeli na domaćina. 

Slovenci su bili bolji 27-25, a za broncu nas je nadigrala i Danska (30-25). 

Švicarska, 2006. godine: Četvrto mjesto

Pali su Norveška i Portugal, a pobijedila nas je Rusija. U nastavku šanse nisu imali Danska, Island i Srbija pa su Balić i ekipa kao prvi ušli u polufinale. 

Tamo su potpuno stali. Francuska nas je lakoćom pregazila 29-23, slično kao i Danci u utakmici za treće mjesto, bilo je 32-27.

Norveška, 2008. godine: Srebro

Dečki su imali četiri pobjede, remi i težak poraz od Danske (30-20). Dovoljno za osvajanje početne skupine i drugo mjesto u drugoj skupini. 

U polufinalu smo konačno dobili Francuze, bilo je 24-23. 

Danci su i u finalu pokazali da su bolji, glatko su nas dobili 24-20. Razloga za zadovoljstvo svejedno smo imali, bio je to najbolji rezultat Hrvatske u povijesti na Europskim prvenstvima!

Austrija, 2010. godine: Srebro

Nanizali su naši Norvešku, Rusiju i Ukrajinu, a kasnije Dansku i domaćina Austriju. Jedini remi bio je s Islandom. Prvo mjesto u obje skupine za polufinale s Poljskom.

Nakon 1. poluvremena gubili smo 10-9, ali su u nastavku proradili Čupić, Balić i Duvnjak koji su nas odveli u finale s konačnih 24-21. 

Tamo nas je čekala Francuska s kojom nikako ne možemo na kraj. Prvi poraz na cijelom turniru, ali u krivom trenutku. Na poluvremenu smo se držali, bilo je 12-12, ali nas je u nastavku demolirao Karabatić za konačnih 25-21. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani