Obavijesti

Sport

Komentari 1

Povijest nas uči da će se Ukrajina plasirati na SP

Povijest nas uči da će se Ukrajina plasirati na SP
1

Koliko je ozbiljna ukrajinska prijetnja Hrvatskoj u kvalifikacijama za SP nakon poraza od Engleza? Povijest govori da se u HNS-u moraju zabrinuti

VIDEO

Neugodan podatak za hrvatsku nogometnu reprezentaciju iskopali smo proučavajući enciklopediju najpopularnijeg planetarnog sporta: organizatori Europskih i Svjetskih prvenstava gotovo se uvijek plasiraju na završnicu natjecanja koje neposredno prethodi onom u njihovoj zemlji! Ovaj neoborivi statistički podatak valja uzeti u obzir prilikom mobilizacije za dvoboje s Ukrajinom, jer upravo je ona suorganizator Eura 2012. i zasad odlično stoji u kvalifikacijama. Ne može se tvrditi da postoji bilo kakva "crna ruka" koja uređuje tko će se plasirati na koje natjecanje, ali brojke govore same za sebe: u zadnjih 40 godina samo su dvaput budući domaćini Mundiala i Eura ostali bez sudjelovanja u završnoj fazi zadnjeg velikog natjecanja uoči onog koji sami organiziraju. Jednom se to dogodilo, prilično logično, Austriji, koja je propustila Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. Drugi je gubitnik nitko drugi nego Engleska, neuspješna u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u SAD 1994. Sve ostale države-domaćini bile su prisutne i na završnicama Eura odnosno Mundiala prije no što bi ugostile najbolje reprezentacije kontinenta, odnosno svijeta. Statistika je još neugodnija po Hrvatsku, a zgodnija po Ukrajinu, kad se uzmu u obzir i neeuropske zemlje, konkretno Meksiko, Argentina, Japan i Koreja, koje su također prije svojih domaćinstava igrale i na kontinentalnim prvenstvima Srednje i Južne Amerike, odnosno Azije. Napomenimo i da jedino još Meksiko nije igrao na Prvenstvu Sjeverne i Srednje Amerike 1985. iz jednostavnog razloga: prvenstvo nije odigrano, već su umjesto njega održane kvalifikacije za SP 1986., u kojima Meksiko nije imao razloga sudjelovati, jer je kao domaćin dotičnog SP-a imao zajamčen nastup. Ukupan je omjer između kvalificiranih i nekvalificiranih domaćina 21-2, jer tri su natjecanja suorganizirale po dvije zemlje. Omjer će biti još povoljniji za kvalificirane domaćine, jer će ove jeseni budući organizator Mundiala Južna Afrika sigurno svladati Zimbabwe i ući na Afrički kup nacija 2010. Da Svjetska nogometna federacija (Fifa) voli kad organizatori njezinih natjecanja igraju na prethodnome velikom natjecanju govori i posljednja izjava njezina predsjednika Seppa Blattera, koji je tijekom nedavnog gostovanja u Južnoafričkoj Republici izrazio žal što se organizatori SP-a 2010. nisu plasirali na Afrički kup nacija 2008., te strah da se isto ne bi dogodilo kad je Afrički kup 2010. u pitanju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku
'OKREĆEMO SE MLADIMA'

Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku

Marko Marić kaže: Teško profiliramo krilne igrače, a razvijamo sjajne vezne pa takve ne treba tražiti u inozemstvu. Davanje velikih i dugoročnih ugovora djeci od 18 godina je loše. Svi koji su otišli iz Dinama sa 16 godina, do 19. su bili u puno slabijem klubu