Obavijesti

Sport

Komentari 12

Povijest SP-a: 'Furija' prvak s osam golova; Suarez golman...

Povijest SP-a: 'Furija' prvak s osam golova; Suarez golman...
1

Mundijal u Južnoafričkoj republici bio je 19. po redu, a osim glasnih i iritantnih vuvuzela obilježio ga je i Suarez koji se našao u ulozi golmana. Hrvatska repka gledala ga je preko tv-a...

VIDEO

Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji (14. lipnja - 15. srpnja) bit će 21. po redu. Za vas smo pripremili kratak osvrt na svih dosadašnjih 20 SP-a u kojima ćemo svakog dana izdvojiti osvajače i zvijezde koje su nosile svoje momčadi do naslova.

Nakon što su se osjećali pokradeno, tijesno izgubivši u kandidaturi za Svjetsko prvenstvo 2006. od Njemačke, Južnoafričkoj Republici Fifa je dala drugu priliku kako bi ugostila 19. Mundijal. Iz krovne svjetske nogometne federacije odlučili su se da će se 2010. godine SP igrati u Africi, a JAR-ova kandidatura je bila bolja od Egipta i Maroka, dok Libija i Tunis nisu imale šanse sa zajedničkom kandidaturom.

'Crni kontinent' je tako dobio priliku da se pokaže svijetu kao sjajan organizator Svjetskog prvenstva, ali da Južnoafrička Republika pokaže ostalim afričkim zemljama da je moguće ispuniti sve zahtjeve Fife oko izrade infrastrukture, stadiona te rušenja barijera u socijalno rastrganom južnoafričkom društvu. Na žalost, hrvatski reprezentativci nisu se u to uživo uvjerili.

Ponovo su 32 momčadi sudjelovale na turniru, a prvi put od primitka u Fifu na Svjetskom prvenstvu nije nastupila Hrvatska. U kvalifikacijama je završila tek na trećem mjestu iza Engleske i Ukrajine te zbog toga afričko prvenstvo nije probudilo toliko interesa u domovini kao u proteklih SP-a. No sigurno je kod momčadi koje su debitirale ili su se vratile na svjetsku scenu nakon dugo godina. Slovačka je debitirala kao samostalna zemlja te odmah izborila osminu finala, Sjeverna Koreja ostvarila je prvi plasman nakon Engleske 1966., Novi Zeland i Honduras nakon Španjolske 1982., a Alžir nakon Meksika 1986. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iritantna atmosfera: Vuvuzele i samo vuvuzele

Osim što se igralo prvi put na afričkom kontinentu, Svjetsko prvenstvo u JAR-u bilo je specifično po niskim temperaturama, često polupraznim stadionima, ali ponajviše - vuvuzelama. Taj navijači rekvizit dugo nakon završetka natjecanja odzvanjao je u ušima navijača na stadionu, ali i TV gledatelja, koji su se žalili da zbog buke ne mogu osjetiti pravu nogometnu navijačku atmosferu, koja je izostala i s ulica. Kako god neuobičajeno prvenstvo bilo, u samoj završnici u JAR-u nije bilo toliko šokova kao u Japanu i Južnoj Koreji, no...

RSA, FIFA WM 2010, Spanien vs Honduras

Debakl finalista: Italija i Francuska na dnu svojih skupina

Ono se ipak dogodilo na samom početku natjecanja, a malo tko bi očekivao da bi ga priredili finalisti prošlog SP-a u Njemačkoj Italija i Francuska. Prvak i doprvak potpuno su podbacili te su natjecanje završili već u skupinama! 'Tricolori' su se urušili sami od sebe nakon što se dio momčadi okrenuo protiv nesposobnog izbornika Domenecha, a platio je Anelka, koji je potjeran iz reprezentacije. Francuska je uzela tek bod protiv Urugvaja te je izgubila od Meksika i domaćina.

S druge strane, još veće iznenađenje bilo je ispadanje aktualnog prvaka Italije, koja je bila izraziti favorit svoje skupine, no završila je na dnu iza Paragvaja, iznenađenja Slovačke i jedine neporažene reprezentacije na turniru Novog Zelanda. Lippiju se predbacivalo zato što u JAR nije pozvao Rossija, Cassana i Miccolija.

Slovenci zadovoljili, Srbi šokirali Nijemce pa razočarali

Hrvatske nije bilo, ali na SP su bile Srbija i Slovenija. Naši istočni susjedi prvi put su na velikom natjecanju nastupili pod tim imenom, a Slovenija je ostvarila drugi nastup, prvi nakon 2002. Srbi su imali dva jaka protivnika Njemačku i Ganu te Australiju, a nakon uvodnog poraza od afričke reprezentacije šokirali su 'elf' 1-0 pobjedom. Slavlje nad Australijom odvelo bi ih dalje, no 'orlovi' su podbacili izgubivši od 'socceroosa' 2-1.

Slovenija je pak sjajno krenula te je nakon dva kola ima četiri boda od pobjede nad Alžirom i remijem protiv SAD-a, no Engleska im je uskratila prolazak 1-0 pobjedom u zadnjem kolu.

Na ovom prvenstvu očekivalo se puno od Argentine, koja je djelovala u kombinaciji igrač-izbornik Messi-Maradona, oko Brazila ipak nije bilo toliko fame kao prošlog SP-a, Nijemci uvijek konkuriraju za vrh, a za iskorak više, kao i uvijek dosad, čekalo se od Engleske, Portugala, Nizozemske i Španjolske uz par ugodnih iznenađenja.

Maradona nije mogao kao izbornik, kontroverza u klasiku Engleske i Njemačke

Kao i mnogo puta dosad, prve dvije reprezentacije ponovo su ostale dužne. Rooneyjeva i Lampardova 'tri lava' u mitskom okršaju pregažena su od vječitog rivala Njemačke 4-1. 'Elf' je igrao atraktivan i brz nogomet, no slavlje je zasjenio najkontroverzniji trenutak turnira. Nijemci su ekspresno poveli 2-0 u 32 minute, Upson je zabio u 37., a dvije minute kasnije Lampard je opalio šut, koji se odbio od prečka iza gol-linije. Samo sudac Larrionda nije vidio gol, kojim bi Englezi izjednačili na 2-2, no umjesto toga Njemačka je zabila još dva preko Müllera za odlazak u četvrtfinale.

Nakon što je Argentina s tri pobjede riješila skupinu i svladala Meksiko 3-1 u osmini finala uz prvi gol Teveza iz očitog zaleđa, uslijedio je okršaj protiv starih poznanika Nijemaca. Maradona je vjerovao Messiju, koji se na turniru ispuhao nakon naporne sezone te je Njemačka s nikad uvjerljivijih 4-0 slavila i priredila još jedno razočaranje 'gaučima'.

Brazil i Portugal opet nisu ispunili očekivanja

Peterostruki prvak Brazil riješio je 'skupinu smrti' s Portugalom, Obalom Bjelokosti i Sjevernom Korejom s dvije pobjede i remijom s 'europskom braćom', a u osmini finala lako je izbacio Čile s 3-0. No već drugo prvenstvo 'selecao' je stao u četvrtfinalu, a 'krivac' je bila moćna Nizozemska. Iako je poveo preko Robinha u 10. minuti, Brazil nije imao pravog vođu te je 'oranje' nastavilo živjeti san zabivši u nastavku za preokret dvama golovima sjajnog Sneijdera i prolaz u polufinale.

Portugal predvođen Cristianom Ronaldom, ponovo je ostao kratkih rukava unatoč solidnim igrama u skupini i 7-0 pobjedom na Sjevernom Korejom. No prvi pravi ispit bio je protiv europskog prvaka Španjolske i odmah je pao u osmini finala. U neuvjerljivom okršaju susjeda, 'furija' je u Cape Townu slavila dalekometnim golom Ville u 63. minuti za prolaz.

Urugvaj i Gana priredile najveći triler SP-a: Golman Suarez junak, Gyan tragičar

Dva ugodna iznenađenja bili su Urugvaj i Gana. Svih pet južnoameričkih momčadi prošlo je prvi krug, ali Urugvaj je pokazao najviše. Momčad s prekaljenim Forlanom i ubojitim strijelcima Suarezom i Cavanijem zasjela je na čelo skupine A pobjedama nad Meksikom i JAR-om te remijem s Francuskom, a Suarez je u osmini finala s dva gola sredio Južnu Koreju (2-1).

Gana je jedina sačuvala obraz afričkim reprezentacijama, jer je samo ona prošla skupinu. Iako bez Essiena i Mikela, Gana je prikazala sjajan nogomet predvođen Gyanom i Ayewom. Nakon što je zbog bolje gol-razlike prošla skupinu ispred Australije, 'crne zvijezde' u sljedećoj fazi izbacile su SAD. Boateng je zabio za vodstvo u 5. minuti, Donovan je izjednačio u nastavku, a u produžetku Ganci su slavili golom Gyana u 93. minuti s 2-1.

Upravo su Urugvaj i Gana priredile najluđu utakmicu prvenstva. Nakon prvih 90 minuta bilo je 1-1, Muntari je doveo Ganu u vodstvo u sučevoj nadoknadi prvog dijela dalekometnim golom, a izjednačio je Forlan u 55. minuti. Otišlo se u produžetak, a onda u samoj završnici krenula je ludnica. U 120. minuti prvo je Suarez tijelom odbio udarac Appiaha s gol-linije, a u drugom pokušaju Gane, s dvije ruke obranio je čisti gol. 'El Pistolero' dobio je crveni karton, a Gyan je iz penala imao priliku odvesti svoju momčad u polufinale, no - promašio je penal! Krenulo se u penale, no Ganci se nisu od promašaja oporavili te je Urugvaj prošao dalje s 4-2 u raspucavanju.

- Napravio sam obranu turnira. Sad Božja ruka pripada meni - rekao je Suarez nakon infarktne utakmice.

Vječiti 'luzeri' u međusobnom finalu rješavaju se stigme

Od samog početka turnira kladionice su tipovale na Španjolsku i Nizozemsku kao potencijalne finaliste SP-a i nisu u tome pogriješile. Aktualni europski prvak iz Austrije i Švicarske nastavio je s Del Bosqueom tamo gdje je započeo s Aragonesom. Neumoljiva tiki-taka bila je nepoznanica za sve momčadi, osim Švicarske, koja je iznenadila 'furiju' već u prvoj utakmici pobijedivši je 1-0. No Španjolci su nanizali dvije pobjede nad Hondurasom i Čileom te prošli u osminu finala u kojem su rutinski riješili Portugal minimalnim rezultatom.

U sljedećoj fazi 'furiji' se naklonio ždrijeb dobivši neočekivanog četvrtfinalista Paragvaj, koji je stigao tamo nakon raspucavanja penala protiv Japana. Španjolska je još jednom 1-0 pobjedom stigla na korak do povijesnog plasmana, velikog finala. Polufinale je bila repriza finala Eura dvije godine prije, s istim ishodom, ali i istim rezultatom. Puyol je donio prvo povijesno finale Španjolcima u koje su se plasirali s četiri minimalne pobjede, dok se 'elf' drugi put zaredom morao zadovoljiti utakmicom za broncu.

Nakon razočaranja na Euru 2008. i SP-u 2006. ispavši u početku nokaut-faze, Nizozemska se s Robbenom i Sneijderom morala iskupiti, a u JAR-u je počela uvjerljivo s tri pobjede nad Japanom, Danskom i Kamerunom. Spomenuti dvojac rutinski je riješio Slovačku u osmini finala, a Sneijder je s dva gola zaustavio Brazil za ulazak u polufinale. Tamo je 'oranje' u atraktivnoj utakmici zaustavilo Urugvaj 3-2 i ušlo u treće finale u povijesti.

Španjolska kao Francuska i Zapadna Njemačka

U velikom finalu u Johannesburgu sastale su se dvije momčadi, koje je kroz desetljeća pratila stigma 'luzera', a tko god pobijedi riješio bi se tog obilježja i došao do svojeg prvog naslova svjetskog prvaka. U najgrubljem finalu ikad s 14 žutih i jednim crvenim kartonom. Najveći tragičar finala bio je Arjen Robben, koji se u 66. minuti našao oči u oči s Casillasom, koji mu je nogom skinuo 'zicer'. Nakon 0-0 krenulo se u produžetak, no ni tad se nije mogao nazrijeti pobjednik te su se očekivali penali. A onda je u 116. minuti Iniesta s desne strane zabio za 1-0 bacivši Nizozemce u očaj, a Španjolce u delirij.

Španjolska je potvrdila status najveće nogometne sile današnjice objedinivši europski i svjetski naslov što je tim redoslijedom zadnji put napravila Zapadna Njemačka 1974., a obrnutim redoslijedom Francuska 2000.

Zanimljivosti

  • Ovo je bilo prvo finale u povijesti Svjetskih prvenstava, a da u njemu nije bilo Brazila, Njemačke, Argentine ili Italije.
  • Španjolska je postala svjetski prvak s najmanje zabijenih golova na turniru - samo osam, koja su zabila samo tri igrača, Villa, Iniesta i Puyol. No primili su i najmanji broj golova, samo dva.
  • Čak četvorica najboljih strijelaca su bila u JAR-u, ali je Zlatnu kopačku dobio Thomas Müller, koji je uz pet golova imao najviše asistencija, njih tri. Za igrača turnira proglašen je Diego Forlan.
  • Od kad se igra turnir sa 64 utakmice od 1998., palo je najmanje golova, samo 145, dok je u Francuskoj pao 171 gol.

Igrači koji su obilježili Svjetsko prvenstvo

Diego Forlan

S 31 godinom prekaljeni Forlan bio je glavni vođa Urugvaja, kojemu je malo nedostajalo da dođe do bronce. Zabio je pet golova uz jednu asistenciju te je proglašen za igrača turnira. 

Andres Iniesta

Motor momčadi Barcelone, uz Xavija je bio alfa i omega veze španjolske reprezentacije, koja je 'tiki-takom' pomela sve. Bio je junak finala zabivši za pobjedu nad Nizozemskom u 116. minuti.

Wesley Sneijder

Nakon osvajanja Lige prvaka s Interom, Wesley Sneijder zablistao je u nizozemskoj reprezentaciji u JAR-u pokazavši se kao njen pravi vođa. Zabijao je Japanu, Slovačkoj, sam srušio Brazil s dva gola te zabio i Urugvaju, no nažalost sjajnu sezonu nije uspio okruniti svjetskim naslovom, ali je dobio mjesto u najboljoj momčadi prvenstva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!
NAKON VIDEA 'SLAVA UKRAJINI'

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!

Hrvati su me oduševili igrom. Svi su mislili da će ih Englezi pobijediti, ali oni su ih bez problema prošli. No zbog poteza Vide i Vukojevića bili smo jako ljuti, otkrio je Artem Dzjuba

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...
GURNUO JE I - SEBE

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...

Došao sam u Rusiju po svjetski naslov i odlazim s njim! Programirao sam sebe da ga osvojim! I nije to arogancija već samopouzdanje, kaže Mbappé, najbolji mladi igrač Mundijala u Rusiji
Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta
'KAD SAM JA REKAO TKO DA IGRA?!'

Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta

U knjizi novinara Ariela Senosiaina opisana je brutalna svađa izbornika Jorgea Sampaolija i argentinskih igrača, koje je predvodio Leo Messi, nakon poraza od Hrvatske