Obavijesti

Sport

Komentari 2

Povijest SP-a: Rekord po broju golova, Nijemci iznenadili svijet

Povijest SP-a: Rekord po broju golova, Nijemci iznenadili svijet
3

Peto Svjetsko prvenstvo održano je u Švicarskoj, a ostalo je upamćeno po brojnim stvarima. Prosjek golova na utakmicama je bio preko pet, čime je postalo rekordno prvenstvo po broju zabijenih golova...

VIDEO

*Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji (14. lipnja - 15. srpnja) bit će 21. po redu. Pripremili smo kratak osvrt na dosadašnjih 20 SP-a u kojima ćemo svakog dana izdvojiti osvajače i zvijezde koje su nosile svoje momčadi do naslova. 

Švicarska je bila očiti izbor za domaćina petog Svjetskog prvenstva. Fifino središte je bilo u Zürichu te se 1954. obilježavala 50. godišnjica njezinog djelovanja. Na poslijeratnom kongresu 1946., Švicarskoj je povjereno održavanje natjecanja na koje su potrošili osam godina gradeći nove stadione za ovu priliku. Nisu održali obećanje i nisu zadovoljili organizacijskim nivoom koji ovakav turnir zahtjeva. Usprkos tome, natjecanje je bilo financijski uspjeh uzeći u obzir činjenicu da je većina stadiona imala mali kapacitet. Natjecanje je bilo ograničeno prenošeno na televiziji po prvi put.

Osnutkom novog, azijskog saveza 1954. godine, ovo prvenstvo je dobilo novu, globalnu dimenziju jer su sudjelovale momčadi iz Azije po prvi put (Koreja). Južnu Ameriku su predstavljale Urugvaj, Brazil i Meksiko. Broj reprezentacija je bio isti sve do prvenstva u Španjolskoj 1982. kad je broj narastao na 24.

Palo više od pet golova po utakmici

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kvaliteta nogometa u Baselu, Bernu, Lausannei, Zürichu i Ženevi dosegla je vrtoglave visine. U 26 utakmica, zabijeno je nevjerojatnih 140 golova čineći prosjek od 5.38 golova po utakmici! I dan danas to je rekord po broju postignutih pogodaka na jednom svjetskom prvenstvu.

Na prvom prvenstvu u Europi nakon rata, Mađarska je bila nova sila svjetskog nogometa, koja je bila  i olimpijski prvak 1952. godine, pobijedila Englesku na Wembleyu 6-3 1953. te imala niz nepobjedivosti od svibnja 1950. (31 utakmica: 27 pobjeda i četiri remija).

Demonstracije sile u izvedbi 'lake konjice'

Zabijali su golove takvom učestalošću i lakoćom kakvu svijet još nije vidio. Pobijedili su Zapadnu Njemačku 8-3 i Koreju 9-0 u skupini. Nijedna momčad nije bila veći favorit za osvajanje naslova kao što je tada bila Mađarska. Svijet je upoznao igrače kao što je Puskas, Kocsis, Hidegkuti i Czibor. Urugvaj je bio drugi favorit koji još nije izgubio susret u povijesti svjetskih prvenstava, a taj se niz nastavio nakon pobjeda nad Škotskom i Čehoslovačkom u skupini.

Četvrtfinalna utakmica između Austrije i Švicarske donijela je novi rekord svjetskih prvenstava. Austrija je pobijedila 7-5 što je bio i danas je ostao najveći broj golova postignutih na jednoj utakmici Svjetskog prvenstva. Urugvaj je pobijedio Englesku 4-2, a Mađarska Brazil istim rezultatom. Drugo navedena utakmica je bila jedna od najbrutalnijih ikad. Kasnije je nazvana 'Bernska bitka' jer su tri igrača isključena, a tučnjava se nastavila i nakon utakmice. Zapadna Njemačka, nakon teškog poraza od Mađara, oporavila se i pobijedila Jugoslaviju 2-0.

Polufinale između Mađarske i Urugvaja je zapamćeno kao jedno od najboljih u povijesti Svjetskih prvenstava. Mađarska je nakon produžetaka pobijedila 4-2 i tako prekinula niz nepobjedivosti Urugvajaca. Nijemci su uhvatili top formu i razbili susjede Austrijance 6-1, koji su se oporavili do utakmice za treće mjesto te su iznenađujuće pobijedili Urugvaj 3-1.

Zapadna Njemačka priredila najveće iznenađenje u povijesti Svjetskih prvenstava

Sve je bilo spremno za veliko finale između favorizirane Mađarske i Zapadne Njemačke. Gledatelji su očekivali da će ponovno proraditi čarolija 'lake konjice', a proradila je nakon samo osam minuta kad su su Mađari poveli 2-0. U deset minuta za pamćenje Nijemci su se vratili u igru s dva postignuta gola, ali ni to nije bio kraj. Nakon što su Mađari pogodili vratnicu, Helmut Rahn je šest minuta prije kraja zabio pobjednički pogodak kad se mađarski vratar Gyula Grosics okliznuo na mokroj travi pokušavajući uzeti loptu. Stadion Wankdorf u Bernu je bio poprište najvećeg iznenađenja svjetskih prvenstava ikad.

 Iznenađenje je bilo toliko veliko da su finale prozvali 'Čudo u Bernu'. Napisano je mnogo knjiga i studija o toj utakmici, koja je predstavljala procvat poslijeratne Njemačke. Čak je snimka njemačkog komentatora, koji se nakon utakmice dere 'Njemačka je prvak svijeta', završila na kraju filma 'Brak Marije Braun', a finale je dobilo i vlastitu ekranizaciju. 'Das Wunder von Bern' (Čudo u Bernu) posvećeno je legendarnom finalu rekonstruirajući sve važne dijelove utakmice.

Zanimljivosti

  • Koliko je Mađarska bila uvjerena u svjetski naslov govori i činjenica da su za buduće prvake pripremili svečani doček, a nakon ulaska u finale napravili su podij na kojima su trebale biti postavljene biste igrača na današnjem Ferenc Puskas (Nep) stadionu.
  • Na SP-u trebao je nastupiti SSSR, no to se nije dogodilo jer je komunistički vođa Staljin odlučio kazniti igrače nakon što su na olimpijskom turniru 1952. godine izgubili od Jugoslavije u četvrtfinalu. Zbog toga je Staljin raspustio tad najveći klub CDKA, a sovjetski nogometaši tek nakon Staljinove smrti su ponovo zaigrali u kvalifikacijama za SP 1958.

Igrači koji su obilježili Svjetsko prvenstvo

Ferenc Puskas (Mađarska)

Najbolji mađarski igrač u povijesti Ferenc Puskas, prozvan je 'galopirajući major'  te je bio vođa momčadi koja je bila nepobjediva od 1950. do finala 1954. Bio je kapetan pobjedničke momčadi, koja je na Wembleyu 6-3 dobila Engleze. Za reprezentaciju je odigrao 84 utakmice i zabio 83 gola, a 1956. pod naletom sovjetskih trupa u Mađarsku, Puskas je emigrirao u Španjolsku. Tamo potpisuje za Real Madrid i stvara ubojiti tandem s Alfredom di Stefanom. S 'kraljevskim klubom' osvojio je Kup prvaka razbivši Eintracht 7-3, a umirovio se 1966. godine. U Mađarsku se vratio 1993. godine kao heroj.

Sandor Kocsis (Mađarska)

Bio je najbolji strijelac Svjetskog prvenstva 1954. sa 11 golova te sjajni igrač glavom kojom je postigao šest golova te je prozvan kao 'čovjek sa zlatnom glavom'. U 68 reprezentativnih natupa zabio je je 75 golova uključujući sedam hat-tricka. S 19 godina pomogao je Ferencvarosu da uzme naslov 1949. U Honvedu je stekao partnera Ferenca Puskasa na klupskoj i nacionalnoj razini. Bio je ključan član mađarske momčadi koja je pobijedila Urugvajce u polufinalu Svjetskog prvenstva 1954. protiv kojih je zabio dva gola u produžetku. Nažalost nije podigao trofej.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!
NAKON VIDEA 'SLAVA UKRAJINI'

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!

Hrvati su me oduševili igrom. Svi su mislili da će ih Englezi pobijediti, ali oni su ih bez problema prošli. No zbog poteza Vide i Vukojevića bili smo jako ljuti, otkrio je Artem Dzjuba

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...
GURNUO JE I - SEBE

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...

Došao sam u Rusiju po svjetski naslov i odlazim s njim! Programirao sam sebe da ga osvojim! I nije to arogancija već samopouzdanje, kaže Mbappé, najbolji mladi igrač Mundijala u Rusiji
Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta
'KAD SAM JA REKAO TKO DA IGRA?!'

Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta

U knjizi novinara Ariela Senosiaina opisana je brutalna svađa izbornika Jorgea Sampaolija i argentinskih igrača, koje je predvodio Leo Messi, nakon poraza od Hrvatske