Obavijesti

Sport

Komentari 9

Prava drama u Serie A; Kovač i Rakitić u lovu na trofeje Kupa

Prava drama u Serie A; Kovač i Rakitić u lovu na trofeje Kupa
6

Čak četiri momčadi (Atalanta, Inter, Milan i Roma) i dalje priželjkuju plasman u Ligu prvaka, no tu ima mjesta samo za dvoje. A zanimljivo je i u borbi za ispadanje iz lige gdje se trese i Fiorentina

VIDEO

Engleska, španjolska, francuska i njemačka nogometna liga već su završene, a još se čeka zadnje kolo u talijanskom nogometu. Tamo se odvija prava drama. Kako u borbi za Ligu prvaka, tako i za očuvanje prvoligaškog statusa. Pogledajmo kakvo je stanje u svim Ligama petice ove sezone...

Italija

Završnica talijanske Serie A dugo nije bila ovako dramatična. Juventus je novi/stari prvak, Napoli će sigurno sezonu okončati na drugoj poziciji. No, borba za Ligu prvaka je strašna, na još dvije pozicije "puca" četiri kluba. Danas "pole position" drži Atalanta kojoj za Ligu prvaka treba pobjeda protiv Sassuola ili u slučaju remija sa Sassuolom, Milan ne smije pobijediti SPAL.

Inter također ovisi o sebi, treba im pobjeda nad Empolijem. U slučaju remija, Milan ne smije pobijediti SPAL. Inter do Lige prvaka može i porazom, ali tu onda ni Milan ni Roma ne smiju pobijediti. Do Lige prvaka može i Milan. Kako? Naravno uz pobjedu protiv SPAL-a, Inter ne smije slaviti protiv Empolija, a Atalanta ne smije svladati Sassuolo. Također, tu postoji još opcija, ako Milan remizira sa SPAL-om, onda se rossoneri moraju nadati porazima Intera i Atalante, pa i da će Roma nadoknaditi gol-razliku između ta dva kluba.

Roma za plasman u Ligu prvaka ima tek teoretske šanse, oni moraju dobiti Parmu, čekati poraze Milana i Intera, ali i nadoknaditi gol-razliku u odnosu na Inter. A to će biti jako teško, Roma danas ima +17, a Inter +23 gol-razliku. Iz talijanske Serie A ispali su Chievo i Frosinone, još "gori pod petama" Genoi, Empoliju, Udineseu i Fiorentini. U Serie A ušli su Brescia i Lecce, treći se prvoligaš traži između Cittadelle, Beneventa, Hellas Verone i Pescare.

- prvak: Juventus
- plasman u Ligu prvaka: Napoli
- plasman u Ligu prvaka mogu još osigurati: Atalanta, Inter, Milan, Roma
- plasman u Europsku ligu: Lazio (osvojio Kup)
- plasman u Europsku ligu mogu osigurati: Atalanta, Inter, Milan, Roma
- kvalifikacije za Europsku ligu mogu osigurati: Atalanta, Inter, Milan, Roma, Torino
- ispali iz Serie A: Chievo, Frosinone
- još mogu ispasti iz Serie A: Genoa, Empoli, Udinese, Fiorentina
- ušli u Serie A: Brescia, Lecce
- još može ući u Serie A (jedan klub): Cittadella, Benevento, Hellas Verona ili Pescara
- najbolji strijelac: Quagliarella (Sampdoria) 26

 

Engleska

Engleska Premier liga ponudila je vrlo zanimljiv rasplet, Manchester City je do nove titule prvaka stigao tek u posljednjem kolu. Liverpool je cijele sezone bio fantastičan, na koncu osvojio čak 97 bodova što mu je bilo dovoljno za drugo mjesto. Velika bitka vladala je i za pozicije koje vode u Ligu prvaka, njih su zauzeli Chelsea i Tottenham, dok će se Arsenal i Manchester United morati zadovoljiti Europskom ligom. A u kvalifikacije za to natjecanje ide Wolverhampton.

Iz lige su ispali Cardiff, Huddersfield i Fulham koji je prije sezone u razna pojačanja uložio čak 112 milijuna eura. No, i to im nije bilo dovoljno za spas. Novi premierligaši su Norwich i Sheffield United, a trećeg člana engleske nogometne elite tražit ćemo između Aston Ville i Derby Countyja. I tu se brojnim navijačima nudi prava poslastica, na klupi Derbyja je Frank Lampard, a pomoćni trener Aston Ville je John Terry.

Titulu najboljeg strijelca lige podijelila su čak tri igrača, po 22 gola zabili su Sadio Mane (Liverpool), Mohamed Salah (Liverpool) i Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal). U samom vrhu bio je i Sergio Agüero (Man. City) s 20 postignutih golova. Od hrvatskih nogometaša među strijelce u Premier ligi upisao se samo Dejan Lovren koji je jedini pogodak ove prvenstvene sezone zabio u pobjedi (4-0) protiv Newcastlea.

- prvak: Manchester City
- plasman u Ligu prvaka: Liverpool, Chelsea, Tottenham
- plasman u Europsku ligu: Arsenal, Manchester United
- kvalifikacije za Europsku ligu: Wolverhampton
- ispali iz lige: Cardiff, Fulham, Huddersfield
- ušli u Premier ligu: Norwich, Sheffield United
- u Premier ligu će još ući: Aston Villa ili Derby County
- najbolji strijelci Premier lige: Aubameyang (Arsenal) 22, Mane (Liverpool) 22, Salah (Liverpool) 22


Španjolska

Barcelona je bez većih problema, s čak 11 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Atletico, stigla do novog naslova prvaka Španjolske. Atletico i Real već su u ranoj fazi sezone bili sigurni za plasman u Ligu prvaka, a do nje je u napetaoj završnici prvenstva s tri uzastopne prvenstvene pobjede stigla i Valencia. Izravan plasman u Europsku ligu osigurali su Getafe i Sevilla, dok će u kvalifikacije morati Espanyol.

Iz elitnog razreda španjolskog nogometa ispali su Girona, Huesca i Rayo Vallecano, za sada su u Primeru ušli Osasuna i Granada. Treću momčad za prvu ligu dobit ćemo kroz kvalifikacije u kojima će zaigrati četiri momčadi. A tu su za sada sigurni Albacete, Mallorca i Malaga, a za četvrto mjesto bore se Cadiz, Deportivo i Oviedo. Sve će biti jasnije nakon posljednjeg kola.

Barcelona bi mogla osvojiti i dvostruku krunu jer se u finalu Kupa kralja susreće sa Valencijom. Utakmica je na rasporedu u subotu, 24. svibnja, s početkom u 21 sat.

U Španjolskoj nije bila zanimljiva niti bitka za najboljeg strijelca lige, Lionel Messi zabio je 36 golova, a onda slijede Benzema (Real Madrid, 21), Luis Suarez (Barcelona, 21), Iago Aspas (Celta, 20), Cristhian Stuani (Girona, 19) i Wissam Ben Yedder iz Seville s 18 postignutih pogodaka. Od hrvatskih nogometaša tri gola su u ovosezonskoj Primeri zabijali Luka Modrić i Ivan Rakitić, dva je zabio Nikola Kalinić.

- prvak: Barcelona
- plasman u Ligu prvaka: Atletico Madrid, Real Madrid, Valencia
- plasman u Europsku ligu: Getafe, Sevilla
- kvalifikacije za Europsku ligu: Espanyol
- ispali iz lige: Girona, Huesca, Rayo Vallecano
- ušli u Primeru: Osasuna, Granada
- najbolji strijelac Primere: Messi (Barcelona) 36

Champions League Semi Final First Leg - FC Barcelona v Liverpool


Njemačka

Nogometna sezona u Njemačkoj bila je zanimljiva na svim razinama, kako u borbi za naslov, tako i u borbi za Europu ili ispadanje iz lige. Bayern je na kraju u posljednjem kolu stigao do novog naslova prvaka, u Ligu prvaka će Borussia Dortmund, Leipzig i Bayer Leverkusen. Borussia Mönchengladbach i Wolfsburg će sljedeće sezone zaigrati u Europskoj ligi, a tu će svoj put kroz kvalifikacije tražiti Eintracht koji je briljirao većim dijelom sezone.

Njemačku Bundesligu napuštaju Hannover i Nürnberg, dok su novi prvoligaši Köln i Paderborn. Nijemci će posljednjeg prvoligaša tražiti između Stuttgarta i Union Berlina koji će zaigrati u dodatnim kvalifikacijama. Stuttgart je veliki favorit i puno iskusnija momčad, dok Union Berlin traži svoj prvi povijesni nastup u Bundesligi. U prvoj utakmici u Stuttgartu nije bilo pobjednika (2-2), dok je sljedeća utakmica na rasporedu 27. svibnja u Berlinu.

Niko Kovač napada i još jedan trofej, u finalu Kupa u subotu, 25. svibnja, igra protiv Leipziga.

Najbolji strijelac lige bio je Lewandowski s 22 gola, a njega prate Paco Alcacer (Borussia Dortmund, 18), te petorka s 17 postignutih golova. A tu se uz našeg Andreja Kramarića nalaze još Jović (Frankfurt), Havertz (Leverkusen), Reus (Borussia Dortmund) i Weghorst (Wolfsburg). Od Hrvata su u Bundesligi još zabijali samo Ante Rebić (devet golova) i Josip Brekalo (tri gola).

- prvak: Bayern
- plasman u Ligu prvaka: Borussia Dortmund, Leipzig, Bayer Leverkusen
- plasman u Europsku ligu: Borussia Mönchengladbach, Wolfsburg
- kvalifikacije za Europsku ligu: Eintracht
- ispali iz lige: Hannover, Nürnberg
- ušli u Bundesligu: Köln, Paderborn
- dodatne kvalifikacije igraju: Stuttgart i Union Berlin
- najbolji strijelac Bundeslige: Lewandowski (Bayern) 22


Francuska

U Francuskoj se i ove sezone nastavila potpuna dominacija PSG-a kojemu nitko nije bio blizu u borbi za naslov prvaka. Do plasmana u Ligu prvaka progurao se još i Lille, u kvalifikacije za elitno natjecanje ulazi Lyon. Novi nastup u Europskoj ligi osigurali su nogometaši Saint-Etiennea, Rennesa (osvojili Kup), dok će Strasbourg kao osvajač Liga kupa u kvalifikacije za ovo natjecanje.

Od Prve lige već su se prije zadnjeg kola oprostili Guingamp i Dijon, a treća momčad koja je otpala u zadnjem kolu je Caen koji je izgubio od Bordeauxa (0-1) Novi francuski prvoligaši su Metz i Brest, a trećeg člana elite dobit ćemo nakon dvoboja Dijona koji je 18. u Ligue one i Lensa koji je izborio finale doigravanja. 'Za dlaku' se od ispadanja spasio Subašić Danijela Subašića koji je izgubio od Nice 2-0, ali se spasio spomenutim porazom Caena.

Kylian Mbappe je ove sezone bio neumoljiv, mladi Francuz je u 28 ligaških utakmica zabio čak 32 gola. I tako pomeo konkurenciju u borbi za najboljeg strijelca lige. Najbliži pratitelji bili su mu Pepe (Lille, 22) i Cavani (PSG) koji je zabio 18 golova. A kako su u Francuskoj zabijali Hrvati? Toma Bašić (Bordeaux) i Mateo Pavlović (Angers) zabili su po dva gola.

- prvak: PSG
- plasman u Ligu prvaka: Lille
- kvalifikacije za Ligu prvaka: Lyon
- plasman u Europsku ligu: Saint Etienne, Rennes
- kvalifikacije za Europsku ligu: Strasbourg
- borba za posljednje mjesto u Ligue one: Dijon i Lens
- ispali iz lige: Guingamp, Caen
- novi prvoligaši: Metz, Brest
- najbolji strijelac lige: Mbappe (PSG) 32

Ligue 1 - Paris St Germain v AS Monaco
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve