Obavijesti

Sport

Komentari 26

Praznovjerni kapetan: Turska je očito sudbina ove generacije

Praznovjerni kapetan: Turska je očito sudbina ove generacije
5

Predvidio je našu pobjedu, poraz Gruzije, prolazak Šveđana kao najboljih drugih. Pogodio je i to da ćemo u doigravanju igrati s Turcima. Kaže kako je to bila sudbina

VIDEO

24sata: Zašto baš Turska? Zašto baš sudbina, kapetane?

Turci su nas izbacili u četvrtfinalu Europskog prvenstva 2008. godine i od tada mi više nismo momčad kakva smo bili. Turska je očito sudbina ove generacije i nije slučajno što smo baš nju izvukli. To je tako - sudbina, uopće nije bilo upitno da ćemo baš njih izvući. Suđeni su nam...

24sata: Koliko se često prisjetite tog nesretnog poraza i ispadanja od Turske na Euru?

Do petka bi mi ta utakmica pala na pamet svakih desetak dana. Od petka, kad smo ih izvukli, sve češće. To je najnesretniji dan hrvatskog nogometa i sve nas skupa još uvijek proganja. Sada je napokon došlo vrijeme da naplatimo dugove. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

24sata: Je li opasno prije ovih utakmica koje slijede razmišljati o osveti i naplati dugova?

Naravno da nije, mi moramo čiste glave ući u dva ogleda koji nas očekuju, a ne s mišlju kako da se osvetimo. To nam mora biti dodatni motiv, a ne opterećenje. Jer htio to netko priznati ili ne, činjenica je da se baš nismo proslavili nakon ispadanja s Eura 2008. Kao da nas je te večeri na Prateru napustila sreća, koju još tražimo. Ovo je prilika za novi početak, da sreću opet vratimo na svoju stranu.

24sata: Protiv Turske ste ispali nakon penala. Vi ste jedini tada zabili. Vježbate li ih?

Vježbam, vjerujem da vježbaju i ostali. No pucanje jedanaesteraca nije samo stvar vježbe. Potreban je mir, samopouzdanje i koncentracija, psihička stabilnost je kod izvođenja kaznenih udaraca najvažnija.

24sata: Što nas čeka u utakmicama protiv Turske?

Čekaju nas dvije teške utakmice, utakmice u kojima nema favorita. Šanse su nam podjednake, no vjerujem kako ćemo na koncu mi slaviti i proći dalje.

24sata: Tko ili što bi moglo biti prevaga?

Momčad. U ovakvim utakmicama pobjeđuje momčad, ne pojedinci. Nadam se da ćemo svi biti zdravi i spremni i da ćemo se svi dobro spremiti. Ako sve bude u redu, nemamo se razloga bojati nikoga.

24sata: Bojite li se Turske?

Mene nije strah, siguran sam da ćemo proći dalje.

24sata: Što je u ovakvim utakmicama potrebnije, mladost i polet ili iskustvo?

Kalinić, Rakitić i Perišić su mladi i donose novu dimenziju, no isto tako su potrebni i stariji. Vjerujem da imamo dobru momčad, još kad nam se priključe Olić, Pranjić, Petrić, bit ćemo pravi. Nemojmo se zavaravati, u ovakvim utakmicama nema mjesta pogreškama, svatko mora odigrati na visokom nivou. Dovoljno smo jaki i iskusni da ne moramo strahovati od Turaka. Imaju i oni razloga za strah...

24sata: Od koga očekujete bolju igru nego u prethodnim utakmicama?

Od cijele momčadi ovakve važne utakmice ne dobivaju pojedinci nego momčad. Protiv Latvije smo pokazali pravo lice, vjerujem da ćemo dobro odigrati i protiv Turske. Moja jedina želja je da svi dobro igramo u svojim klubovima, da svi budemo zdravi i onda se ničega ne treba bojati. Imat ćemo dovoljno vremena za pripremu, ja sam se osobno već počeo spremati za Turke. 

24sata: Koga posebno pamtite i respektirate kod Turaka?

Nikoga posebno ne pamtim. U stvari, pamtim lica, a imena ne. Znam ponešto o njima, o njihovu izborniku puno više. Znam da ni kod njih nije bila baš bajna situacija, da je bilo naguravanja među igračima, problema. No to su njihove stvari, mi se moramo koncetrirati samo na nas.

24sata: U Istanbulu se najavljuje paklena atmosfera. Gdje biste voljeli da se igra uzvratna utakmica?

Svejedno mi je, o tome ne odlučuju igrači. I u Zagrebu i u Splitu je sjajna atmosfera. Evo i u Rijeci, protiv Latvije je bila dosta dobra podrška. Znam da će naši navijači doći da nas podrže, ma gdje igrali.

24sata: Kakav bi vas rezultat zadovoljio u Istanbulu?

Teško je to reći, recimo da bih bio zadovoljan da postignemo gol. To bi nam trebalo jamčiti da ćemo u uzvratu, pred svojim navijačima, odlučivati o prolazu.

24sata: Je li Istanbul za vas sretan grad? Tamo ste sa Šahtarom osvojili Kup Uefe?

Ako ćemo tako gledati, onda sigurno jest. Nadam se da ću ga po dobrome patiti i nakon prve utakmice s Turcima.

24sata: Mnogo se pričalo o smjeni izbornika Slavena Bilića i mogućnosti da ga na klupi naslijedi Igor Štimac. S obojicom ste u dobrim odnosima. Je li vam to predstavljalo problem?

Ne. Znao sam da su to sve bile napuhane priče i plod medijskih nagađanja. Slaven Bilić je naš izbornik i svi u svlačionici stojim čvrsto iza njega. Moj privatni odnos s Igorom ne treba miješati u tu priču.

24sata: Kakav je odnos igrača i izbornika Slavena Bilića?

Svi smo mi profesionalci, bili smo u sličnim situacijama. Igrači ne mogu utjecati na medije, na naslove o promjenama. Slaven Bilić je kriv za ovu situaciju koliko i igrači. Svi smo skupa u ovome od prvog dana. Kad smo išli na Euro, išli smo zajedno, veselili se, tako je bilo i kad smo tugovali. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram