Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Presuda za uništen život: 'Za gubitak bubrega krivi liječnici!'

None Foto: Facebook 5

Oboje liječnika su dužni Klasniću platiti 100.000 eura odštete za pretrpljenu bol te snose sve liječničke troškove. Klasnić osim toga ima pravo na materijalnu odštetu, ali visina još nije utvrđena

Zemaljski sud u Bremenu donio je u petak nepravomoćnu  presudu u korist bivšeg hrvatskog nogometnog reprezentativca Ivana Klasnića (37) koji je liječnike svog bivšeg kluba Werder iz Bremena tužio zbog grubih liječničkih pogrešaka koje su uzrokovale gubitak bubrega.

- Klupski liječnik Goetz Dimanski i liječnica Manju Guha počinili su grube liječničke greške i odgovorni su za gubitak bubrega Ivana Klasnića i zdravstvene posljedice koje su proizišle iz ovog gubitka - rekao je sudac Clemens Bolay.

GER, muend. Verhandlung im Zivilrechtsstreit Ivan Klasnic | Autor: NordPhoto/NordPhoto/PIXSELLNordPhoto/PIXSELL Foto: NordPhoto/NordPhoto/PIXSELLNordPhoto/PIXSELL

Oboje liječnika su dužna Klasniću ukupno platiti 100.000 eura odštete za pretrpljenu bol te snose sve liječničke troškove. Klasnić osim toga ima pravo na materijalnu odštetu, ali visina još nije utvrđena.

Sudac Bolay je ustvrdio da je Klasnić, samo u 2007. zbog nemogućnosti ispunjavanja svojih profesionalnih obveza, pretrpio materijalnu štetu u visini od milijun eura.

Osim toga liječnici su odgovorni za svu "materijalnu i nematerijalnu" štetu koju je Klasnić pretrpio zbog gubitka oba bubrega.

Sud je ustvrdio da liječnici prilikom redovitih liječničkih kontrola, kojima su podvrgnuti profesionalni nogometaši Werdera, nisu prepoznali nalaze koji su upućivali na nepravilnosti u funkcioniranju bubrega prije nego je to otkriveno prilikom operacije slijepog crijeva 2005. Ta njihova pogreška dovela je do toga da je Klasnić izgubio oba organa.

- Na žalost, ja i dalje nisam zdrav čovjek, moja situacija ostaje ista, i dalje moram na dijalizu. Dr. Dimanski uvijek je govorio da može mirno spavati, no nakon ove presude možda to više neće biti tako - rekao je Ivan nakon presude.

Klasniću su 2007. godine, transplantirana dva bubrega čiji su donatori bili njegovi roditelji, ali sada treba novi bubreg jer onaj kojeg mu je donirao otac ne funkcionira. Bivši profesionalni nogometaš od jeseni čeka na novi bubreg i u međuvremenu se tri puta tjedno podvrgava dijalizi.

GER, muend. Verhandlung im Zivilrechtsstreit Ivan Klasnic | Autor: NordPhoto/NordPhoto/PIXSELLNordPhoto/PIXSELL Foto: NordPhoto/NordPhoto/PIXSELLNordPhoto/PIXSELL

- Zadovoljan sam presudom, sada sam donekle miran - rekao je Klasnićev odvjetnik Matthias Teichner nakon presude.

Proces je trajao gotovo devet godina, a presuda je nepravomoćna jer obje strane još imaju pravo na žalbu.

- Uvijek sam govorio da će ljudi koji su krivi za moj gubitak bubrega morati odgovarati za to jednoga dana te da će biti na stupu srama - rekao je Klasnić.

Ivan je igrao u Werderu od 2001. do 2008. i s tim je klubom osvojio njemačko prvenstvo i kup 2004. Također je igrao za Mainz, Bolton i Nantes, a u dresu hrvatske reprezentacije odigrao je između 2004. i 2011. godine 41 utakmicu.

- Naravno da ostaje gorak okus, jer sada je jasno da su Ivana godinama zanemarivali liječnici kojima je vjerovao, posebno Goetz Dimanski. Na kraju, oboje liječnika mogu biti sretni što je protiv njih pokrenuta samo civilna tužba - rekao je Ivanov odvjetnik.

Komentari (13)
  • Unistili covjeku zivot..Ivane ne predaji se -cuvaj se...

    31. 3. 2017,   14:15
  • Nazalost si mi svin tim silnim novcem nemoze kupiti zdravlje.

    31. 3. 2017,   13:57
  • Puno sreće i zdravlja hrabri mladiću!

    31. 3. 2017,   14:31