Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Preživjeli talijanskog 'Mamića': Pippo ih na brodu vodi do vrha!

None Foto: Twitter

UNIKAT Venezia se triput gasila zbog bankrota i nogometni klub prošao je pravi pakao zbog talijanskog 'Mamića', Zamparinija. Danas su u dobrim rukama, a na utakmice će još neko vrijeme putovati - brodom...

Iz četvrte iz treću, iz treće u drugu... Nije riječ o auto moto utrkama, ovo je dvogodišnji put nogometaša Venezije, vrlo vjerojatno novog talijanskog drugoligaša.

Talijanski 'Mamić' ugasio svjetlo u Veneziji

Klub iz grada svjetlosti svoj je konačan krah u elitnom društvu doživio 2002.

Loša vremena došla su odlaskom Maurizija Zamparinija, talijanskog 'Zdravka Mamića', transfer maga koji itekako zna prodati igrača, ali i čovjeka koji trenere mijenja kao na pokretnoj traci.

Vlasnik trgovačkih lanaca bio je na čelu Venezije do kobne 2002., a onda je, ljutit što ne može dobiti dozvolu gradskih vlasti za izgradnju novog stadiona, odlučio uništiti klub. U gradu svjetlosti nestalo je svjetla...

Pobjegao je u Palermo, klub tada ispod ranga Venezije, te povukao za sobom većinu sastava i stručni stožer.

U tom su klubu svojevremeno igrale veličine poput Christiana Vierija i Alvara Recobe, znali su ozbiljno na svom Pierluigiju Penzu okrznuti velikane, međutim, zadesio ih je bankrot i klub gotovo četiri godine nije postojao!

Iz pepela se dižu pod imenom S.S.C. Venezia i kreću od Serie C2. Pokušaj podizanja kluba trajao je do 2009. i Venezija ponovno potpisuje kapitulaciju, klub se gasi pod drugim bankrotom.

Upornost je silna, evo nam Venezije ponovno na životu pod novim imenom -  Foot Ball Club Unione Venezia. Kreću iz Serie D i 2012. osvajaju tu ligu. 

Američki odvjetnik i talijanska legenda rade čuda

Pogađate, ponovno su propali i eto ih nazad u Serie D. Agoniju zaustavlja njujorški odvjetnik Joe Tacopina uz grupu američkih ulagača koji preuzimaju klub u listopadu 2015.

Tacopina, imućan čovjek koji je bio predsjednik Bologne, pokreće Veneziju uz novo ime - Venezia F.C. S.r.l.d. U njegovoj prvoj sezoni klub uzima Serie D, ulazi u Serie C i slaže momčad za drugu ligu.

- Klub je tapkao u mraku i uvijek je bio na rubu bankrota. Kad sam ušao u ovo sve, pomislio sam 'pa ovo je najljepši grad na svijetu, tu dolazi 25-30 milijuna turista svake godine' - pričao je Tacopina pa nastavio:

- Razmišljao sam o potencijalu koji Venecija nudi. Pa Italija treba prvoligaša iz ovog grada, odmah sam shvatio. Zašto ga nemaju? To je nemoguće - rezimirao je Amerikanac talijanskih korijena.

Tacopinu pamte po dobrom u Bologni. Prvo je sudjelovao u grupi investitora koja je kupila Romu 2011. koja je tada vrijedila 130 milijuna eura. Kad je on otišao, ostavio je klub na cijeni od 500 milijuna kao kandidata za naslov prvaka.

U Bologni je pak učetverostručio vrijednost kluba prije nego ga je prodao. Danas je Bologna stabilan prvoligaš. Čini se da on ima dobitan recept jer Veneziju na domaćim utakmicama prati redovno oko pet tisuća ljudi! 

Tacopina je doveo bivšeg trenera velikog AC Milana. Na klupi sjedi legendarni talijanski napadač, Filippo 'Pippo' Inzaghi.

U trećem talijanskom rangu klub raspolaže prekaljenim Serie A/B imenima poput Domizzija, Pederzolija, Bentivoglija, Ferrarija i Geija.

Primarna ambicija Tacopine i Pippa je ekspresno klub uvesti u Serie B. Nema izlike, makar niti u tome što im je konkurencija još jedan poznati talijanski klub koji je prošao 'katarzu' - Parma!

Dugo su vodili bitku za sam vrh Serie C (grupa B) i Venezija nije popustila. Poslije 33 kola, suvereno vladaju uz prvo mjesto i 74 osvojena boda, osam više od drugoplasirane Parme.

Na domaće utakmice putuju brodom

Za klub kojem je najveći uspjeh u povijesti osvajanje Kupa Italije 1941., odnosno treće mjesto u Serie A godinu kasnije, ekspresan rast u samo dvije godine pod Tacopinom snažan je poticaj za dalje.

Tacopina će također razmisliti o novom stadionu, poput Zamparinija. Iako je Venezijin stadion čisti unikat, vrijeme ga je pregazilo. Riječ je o drugom najstarijem stadionu u Italiji izgrađenom 1913, najstariji je onaj u Genoi, Luigi Ferraris. 

Stadio Pierluigi Penzo službeno je ime građevine koja je dobila ime po talijanskom pilotu iz Prvog svjetskog rata. Prvotno napravljen od drvenog materijala, kasnije nadograđen i betonskom konstrukcijom, imao je kapacitet za 26 tisuće gledatelja.

No, 11. rujna 1970. poharao ga je tornado i klub je morao smanjiti kapacitet na samo pet tisuća mjesta. Ipak, kako se klub od 1998. godine dizao, on je pojačan na 13.400.

Danas je na gotovo duplo manje - na Penzo stane oko sedam i pol tisuća duša i na njega se jedino može doći - pomorskim prometom. 

Da bi pogledali utakmicu Venezije, prvo morate platiti prijevoz brodom ili čamcem jer stadion je okružen vodom. Jedinstvena nogometna utvrda ugošćavala je utakmice Serie A 12 sezona, no teško je vjerovati da će više ikada to biti u mogućnosti.

Od 2018. žele rušiti velikane

Iako klub ima ambiciozan plan povratka u elitno talijansko nogometno društvo, jasno je da Penzo ne ispunjava uvjete prvoligaškog i drugoligaškog nogometa.

Do tog trenutka, kapetan Pippo ima zadatak složiti drugoligašku križaljku jer 'Lagunari' su gladni. Projekt izgradnje novog stadiona postoji.

Cilj je ulazak u prvu ligu već 2018. Tacopina je već najavio rušenje dominacije Juventusa...

Komentari (31)
  • Znaci4 članak o Veneciji, a sva priča o Mamicu. Aj novinaru sutra "napisi" članak o finskom Tep turku, i samo u naslov nadodaj finski Mamic, prekosutra o Danskom Aabordony pa napisi danski Mamic... I još par članaka i eto plaća

    7. 4. 2017,   08:18
  • Neka prekaljena imena poput Pederzolija i Geija :)))

    7. 4. 2017,   08:00
  • Bravo novinari, zar vi to želite reći da je Mamić sinonim onog dobrog u nogometu i da se svi trebaju ugledati na njega kao menagera. Covjek je prijetio svima, ima kaznene prijave, vodio je mutne poslove, izvlačio je lovu iz kluba i još čeka suđenje u ovoj " pravnoj" državi a vi ga uzdiže čim stignete...

    7. 4. 2017,   09:07