Obavijesti

Sport

Komentari 12

Priča o La Masiji, Barceloninoj 'farmi' samo za posebne igrače

Priča o La Masiji, Barceloninoj 'farmi' samo za posebne igrače
6

Xavi, Messi, Iniesta, Guardiola, Busquets, Puyol, Pique, Sergi, Amor, Victor Valdes, Pedro... Najpoznatiji su diplomanti La Masije. Početkom 18. stoljeća sagrađena je kao farma, taj joj je naziv ostao do danas

VIDEO

U ljeto 1702. ne tako daleko od središta katalonske luke Barcelone sagrađena je za to doba velika farma sa upravnom zgradom koju su nazvali, ne posebno originalno - La Masia Can Planes. Farma.

Na toj su lokaciji krajem 20. stoljeća prve nogometne korake napravili pa nogometni svijet pokorili Xavi Hernandez, Lionel Messi, Andres Iniesta, Carles Puyol, Josep Guardiola...

Reuters/PIXSELL

Točno 255 godina kasnije sagrađen je Camp Nou, stadion nogometnog kluba u okviru sportskog društva Barcelona. La Masia je bila zgrada klupske Uprave.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S vremenom, gospoda iz Uprave preselila su u modernije odaje, a od Farme su napravili spavaonicu za mlade nogometaše koji su dolazili iz drugih krajeva i gradova pa nakon večernjeg treninga nisu mogli otići svom domu na večeru i noćni odmor.

AFP/PIXSELL

1979. zgrada je modernizirana za cjelodnevni boravak, za treninge i pohađanje škole tj. pretvorena u 'farmu talenata', nogometnu školu čije je ime, La Masia, postalo dio nogometnog rječnika na ama baš svakom kutku planete.

Prije osam godina, uz puno suza, Barcina je škola nogometa preseljena sa povijesne lokacije Carrer de la Materninat u četvrt Sant Joan Despi u kojoj je za 11 milijuna eura sagrađen 'La Ciutat Esportiva Joan Gamper', moderno zdanje od 6.000 četvornih metara u kojem maksimalno komforno može živjeti 83-oje mladih sportaša.

Novi centar ima moderne sobe, teretane, kuhinje, učionice, odjel za audio-vizualnu obuku mladih nogometaša i, naravno, bogtepitaj koliko najmodernijih mogućih prirodnih, umjetnih i prirodno/umjetnih travnjaka.

Kad se selilo iz Carrer de la Materninat u Sant Joan Despi jedan od najglasovitijih diplomanata La Masije, Pep Guardiola, nije mogao suzdržati suze:

- Oni koji prođu kroz ovu školu imaju nešto drukčije, jednostavni su bolji igrači od drugih. Za ovu me kuću i sve oko nje vežu predivne uspomene. Nikad neću zaboraviti dan kada su me roditelji doveli i ostavili ovdje da treniram. Bio je to poseban osjećaj, a sve što sam tu naučio pretvorilo se u poseban nogomet i posebnu nisku pobjeda koje sam postigao bilo kao igrač ili kasnije kao trener - rekao je Guardiola.

AFP/PIXSELL

Naravno, naziv 'Sportski grad Joan Gamper' ostaje kao spomen na velikog Barceloninog predsjednika, ali nitko živ u Barceloni, Madridu, Rimu, Moskvi, Nairobiju, Sidneyju ili na Grenlandu, tu školu nogometa ne zove nikako drukčije, niti će ju ikad zvati ikako drukčije osim: La Masia.

Riječanin Nikica 'Dido' Milenković godinama je radio u Barci i La Masiji pa nam prije desetak godina pripovijedao:

- To je nešto posebno, nešto što ni daleko rječitiji od mene ne mogu tako lako objasniti. To moraš vidjeti i osjetiti. To ti je Cruyffov osjećaj i promišljanje nogometa uronjen u Mediteran, u ljubav prema Kataloniji i pripadnost Barceloni. To je sve najbolje od nogometa utkano u jedan klub i prožima ga od dna do vrha. Zato Barcelona i jest: 'Mes que un club'. Više od kluba - objasnio je 'Dido'.

FC BARCELONA v LEVANTE UD. LA LIGA 2018/2019. ROUND 35.

Tko su ta imena iznikla na katalonskom mentalitetu i Cruyffovoj filozofiji koja su 'ono najbolje od nogometa'? Nećemo kronološki nego čisto 'nabacivanjem':

Xavi Hernandez, Lionel Messi, Andres Iniesta, Josep Guardiola, Sergio Busquets, Carles Puyol, Gerard Pique, Sergi Barjuan, Guillermo Amor, Pedro, Victor Valdes...

Ni za kojeg nije plaćena odšteta, niti jednog nije trebalo dovoditi iz drugih klubova, nije bilo ni pregovora, ni trgovanja, ni cjenkanja. Odgojeni su, kao nogometaši, a dobrim dijelom i kao ljudi: u vlastitoj klupskoj školi, u vlastitome klupskome domu.

FC BARCELONA v SEVILLA.SUPERCUP OF SPAIN 2010

Naravno, kako sve u životu bude pa prođe tj. dolazi i odlazi u ciklusima, tako je i La Masia s preseljenjem izgubila dio čarolije pa joj danas i one najnadarenije uzimaju drugi klubovi, kao primjerice PSG koji je iz Barcelone u Pariz doveo tek 16-godišnjeg, a za status nogometne zvijezde predestiniranog Xavija Simonsa:

Šok u Barceloni: Najveći talent napustio je čuvenu La Masiju
Šok u Barceloni: Najveći talent napustio je čuvenu La Masiju

Unatoč svemu, La Masia ostaje vrh europskih, a i svjetskih nogometnih vrhova kada je školovanje mladih nogometaša u pitanju. Jednako slavna u Europi je možda još samo Ajaxova škola (opet iznad svih stoji veliki, golemi Johan Cruyff!!!), a sa ponosom možemo reći da je u svijetu silno cijenjena i Dinamova akademija, Hitrec-Kacijan!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu