Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prigodnom svečanošću u Riju podignuta je hrvatska zastava

None Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Svečanosti su nazočili hrvatski paraolimpijci i članovi delegacije, te četverostruka olimpijska pobjednica, a sada pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Janica Kostelić

Prigodnom svečanošću na trgu Olympic Plaza u Međunarodnoj zoni paraolimpijskog sela u Barra da Tijuci u Rio de Janeiru uz zvukove Lijepe naše podignuta je hrvatska zastava.

Svečanosti su nazočili hrvatski paraolimpijci i članovi delegacije, te četverostruka olimpijska pobjednica, a sada pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Janica Kostelić.

Hrvatskim sportašima je dobrodošlicu poželjela bivša brazilska košarkaška zvijezda Janeth Arcain, koja je i gradonačelnica Paraolimpijskog sela.

- Znam koliko ste teško radili i trenirali kako bi izborili nastup na paraolimpijskim igrama. No vaš san je sada postao stvarnost. Doputovali ste sa svih strana svijeta, iz različitih kultura i različitih vjera. No ovo je sada vaš novi zajednički dom - kazala je Arcain, osvajačica srebra na OI Atlanta 1996. i bronce na OI Sydney 2000. te prva brazilska košarkašica koja je zaigrala u američkoj ženskoj profesionalnoj košarkaškoj ligi WNBA.

Šef hrvatske Misije Ticijan Komparić uručio je Arcin za uspomenu licitarsko srce, lavandu, te hrvatski dres. 

- Za sada je sve u granicama očekivanja. Organizatori su se potrudili da nam prilagode selo i nemamo problema sa smještajem. Sve je u razini dosadašnjih igara. Sve probleme koj smo imali riješili smo u hodu - kazao je Komparić dodavši:

- Organizatori su smanjili servis, broj vozača i volontera, ali nadam se kako se to neće osjetiti kada igre krenu.

Hrvatska sportska heroina Janica Kostelić stigla je na svečanost praktički direktno iz zrakoplovne luke. Janica je u Riju bodrila hrvatske sportaše, a sada će biti i uz paraolimpijce. 

- Sport je uvijek jedna pozitivna atmosfera i priča. Kada si u natjecanju puno toga ti promakne jer si koncentriran na sebe i svoje natjecanje. Lijepo je biti i s druge strane gdje možeš svemu malo opuštenije pristupiti i proživjeti onako kako ih svatko treba proživjeti - poručila je Janica koja ostaje u Rio de Janeiru do 11. rujna.

Svečanost je započela plemenskim plesom nakon kojeg je uslijedila mješavina brazilskih ritmova forro, samba i bossa nova. Uz domaćine zaplesali su i naši sportaši, među kojima i Milka Milinković koja će u Rio de Janeiru nastupiti na svojim desetim paraolimpijskim igrama.

- Plesala sam još i 1980. u nizozemskom Arhemu - kazala je raspoložena Milka.  

Na trgu Olympic Plaza postavljen je i Zid olimpijskog primirja (Olympic Truce Wall) na kojem se sportaši i prateće osobe potpisuju za vrijeme boravka na POI.

Svečanost otvaranja paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru bit će 7. rujna, a hrvatsku zastavu na otvaranju nosit će atletičar Branimir Budetić.

 

Tema: Olimpijske igre Rio de Janeiro 2016.

Komentari (1)
  • Gladnima u Hrvatskoj ništa e znači.

    5. 9. 2016,   23:25