Obavijesti

Sport

Komentari 1

Prigodnom svečanošću u Riju podignuta je hrvatska zastava

Prigodnom svečanošću u Riju podignuta je hrvatska zastava
1

Svečanosti su nazočili hrvatski paraolimpijci i članovi delegacije, te četverostruka olimpijska pobjednica, a sada pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Janica Kostelić

VIDEO

Prigodnom svečanošću na trgu Olympic Plaza u Međunarodnoj zoni paraolimpijskog sela u Barra da Tijuci u Rio de Janeiru uz zvukove Lijepe naše podignuta je hrvatska zastava.

Svečanosti su nazočili hrvatski paraolimpijci i članovi delegacije, te četverostruka olimpijska pobjednica, a sada pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Janica Kostelić.

Hrvatskim sportašima je dobrodošlicu poželjela bivša brazilska košarkaška zvijezda Janeth Arcain, koja je i gradonačelnica Paraolimpijskog sela.

- Znam koliko ste teško radili i trenirali kako bi izborili nastup na paraolimpijskim igrama. No vaš san je sada postao stvarnost. Doputovali ste sa svih strana svijeta, iz različitih kultura i različitih vjera. No ovo je sada vaš novi zajednički dom - kazala je Arcain, osvajačica srebra na OI Atlanta 1996. i bronce na OI Sydney 2000. te prva brazilska košarkašica koja je zaigrala u američkoj ženskoj profesionalnoj košarkaškoj ligi WNBA.

Šef hrvatske Misije Ticijan Komparić uručio je Arcin za uspomenu licitarsko srce, lavandu, te hrvatski dres. 

- Za sada je sve u granicama očekivanja. Organizatori su se potrudili da nam prilagode selo i nemamo problema sa smještajem. Sve je u razini dosadašnjih igara. Sve probleme koj smo imali riješili smo u hodu - kazao je Komparić dodavši:

- Organizatori su smanjili servis, broj vozača i volontera, ali nadam se kako se to neće osjetiti kada igre krenu.

Hrvatska sportska heroina Janica Kostelić stigla je na svečanost praktički direktno iz zrakoplovne luke. Janica je u Riju bodrila hrvatske sportaše, a sada će biti i uz paraolimpijce. 

- Sport je uvijek jedna pozitivna atmosfera i priča. Kada si u natjecanju puno toga ti promakne jer si koncentriran na sebe i svoje natjecanje. Lijepo je biti i s druge strane gdje možeš svemu malo opuštenije pristupiti i proživjeti onako kako ih svatko treba proživjeti - poručila je Janica koja ostaje u Rio de Janeiru do 11. rujna.

Svečanost je započela plemenskim plesom nakon kojeg je uslijedila mješavina brazilskih ritmova forro, samba i bossa nova. Uz domaćine zaplesali su i naši sportaši, među kojima i Milka Milinković koja će u Rio de Janeiru nastupiti na svojim desetim paraolimpijskim igrama.

- Plesala sam još i 1980. u nizozemskom Arhemu - kazala je raspoložena Milka.  

Na trgu Olympic Plaza postavljen je i Zid olimpijskog primirja (Olympic Truce Wall) na kojem se sportaši i prateće osobe potpisuju za vrijeme boravka na POI.

Svečanost otvaranja paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru bit će 7. rujna, a hrvatsku zastavu na otvaranju nosit će atletičar Branimir Budetić.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta
POI RIO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta

Australski paraolimpijac Dylan Aclott osvojio je zlatnu medalju u tenisu u paru sa sunarodnjakom Heathom Davidsonom. Prije osam godina u Pekingu je uzeo zlato u košarci...

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje
POI

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje

Mirjanja je odigrala fantastičan meč i Kineskinja je bila izbezumljena. Bilo mi je super zabavno gledati kako je za vrijeme 'time-outa' cijela kineska klupa bila u drami, rekla je Sandra Paović
Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo
POI RIO

Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo

NIJE IŠLO Branimir Budetić s hicem od 59.33 metara iz pete serije ostao je korak do brončane medalje u Riju, za koju mu je nedostajalo metar i 27 centimetara...