Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prijatelj naše zemlje: Kasparov tražio hrvatsko državljanstvo

None Foto: PIXSELL

Zahtjev trenutno prolazi kroz proceduru. Očekuje se da neće biti prepreka u tome da postane Hrvat. Inače, Kasparov dugi niz godina posjećuje našu zemlju i zna jezik

Poznati ruski šahist Gari Kasparov zatražio je hrvatsko državljanstvo jer se želi kandidirati za predsjednika Svjetske šahovske organizacije (FIDE) kao hrvatski državljanin, prenosi Ruski vjesnik pozivajući se na RIA Novosti. 

Zahtjev trenutno prolazi kroz proceduru koja je uobičajena za takve slučajeve. Nagađa se da za bivšeg prvaka neće biti većih prepreka da postane Hrvat.

Inače, šahovski velemajstor i bivši svjetski prvak vrlo često boravi u Hrvatskoj. Svake godine provede ljeto u Makarskoj, a dok je bio igrački aktivan dolazio je redovito na pripreme u našu zemlju i dobro razumije hrvatski jezik.

U lipnju 2011. Kasparov je postao član Šahovskog kluba ETF Osijek.

Kasparov je inače poznat kao veliki kritičar režima predsjednika Vladimira Putina.Trenutno vodi kampanju za predsjednika FIDE, a protivnik mu je "proputinovski" Rus Kisan Iljumžinov.

Komentari (33)
  • Bio sam sretnik, veliki sretnik (pa i mali klinac) koji je imao priliku odigrati partiju šaha sa, nekada, a i sada mojim šahovskim idolom. Crveni otok će mi ostati nezaboravan.

    6. 2. 2014,   20:27
  • indirektna reklama za nasu zemlju, to je dobro... neka ga tu, meni ne smeta

    6. 2. 2014,   18:21
  • davanje drzavljanstva kasparovu bi bio odlican potez za populariziranje saha kojeg, po mojem misljenju, treba uvesti u osnovne skole kao predmet. ps. zamisli, ''hrvat'' predsjednik fide. :D

    6. 2. 2014,   18:53