Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Opet se umiješala i Liga nacija: Promijenili kvalifikacije za SP

None Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Europska nogometna federacija (UEFA) promijenila je sustav kvalifikacija za svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru na kojem će, nadamo se, hrvatska reprezentacija braniti srebro osvojeno 2018. godine u Rusiji

U kvalifikacijama će nastupiti 55 europskih reprezentacija koje će se boriti za 13 mjesta koliko će Europa imati predstavnika u Kataru.

Reprezentacije će biti podijeljene u 10 skupina - pet sa po pet ekipa, te pet sa po šest ekipa. Deset pobjednika će izboriti direktan plasman na SP, dok deset drugoplasiranih + dvije reprezentacije iz Lige Nacija 2020 idu u dodatne kvalifikacije u kojima će se boriti za preostala tri mjesta.

Foto: Reuters/PIXSELL

Reprezentacije će biti podijeljene u tri skupine sa po četiri ekipe, a samo će pobjednik svake skupine izboriti SP. U svakoj skupini će se igrati dva polufinala i finale.

U kvalifikacijama za posljednje SP u Rusiji 2018. godine europske reprezentacije su bile podijeljene u devet skupina iz kojih su pobjednici išli direktno na SP, a osam najboljih drugoplasiranih u play-off. Podsjetimo, "Vatreni" su vizu za Rusiju izborili upravo u dodatnim kvalifikacijama pobijedivši Grčku. (fh)

Komentari (28)
  • za prvenstvo 2026. očekujemo da će se igrat kvalifikacije za izborit kvalifikacije za SP... čemu toliko kompliciranje svega? otkad se uvela ova Liga nacija, niti jedne kvalifikacije se ne mogu odradit kako spada

    4. 12. 2019,   19:28
  • Sva sreća pa neće biti ništa od onih 48 reprezentacija već na ovom prvenstvu u Katru,pa da na miru još možemo pogledati jedno normalno natjecanje sa normalnim brojem reprezentacija,a nakon toga slijedi kaos .....Znači nikad bitnije nije bilo biti u prvome šeširu nego sada,ako to uspijemo već ćemo u startu napraviti dobar dio posla,inače dobiti neku moćnu reprezentaciju u skupini pa se vaditi u tim dodatnim kvalifikacijama gdje samo 3 idu dalje,ne bi bio lagan scenarij....

    4. 12. 2019,   19:36
  • Ključ je odigrati jedno solidno EP, izboriti barem 1/4 finale i to bi garantiralo status nositelja u kvalifikacijama za SP 2022.

    4. 12. 2019,   19:17