Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pronađi razliku: Otišao Červar, a ostao nam je "Linoluža"

None Foto: Goran Jakuš 3

Svog prethodnika i mentora Slavko Goluža izrazito cijeni, puno je toga od njega i preuzeo, ali uveo je i neke novitete. Najvažniji je taj da nije ušao među četiri najbolja

Najbolje što mi se moglo dogoditi kao mladom treneru je mogućnost da učim od Lina Červara, rekao je Slavko Goluža uoči SP-a u Švedskoj, prvog velikog natjecanja nakon osam godina na kojem nije bilo "maga iz Umaga".

- Naravno da sam puno toga uzeo od njega, ali ima i razlika u mom načinu rada - dodao je Goluža, mladi trener koji je u ruke uzeo momčad koja je naciju navikla na najviše dosege.

I dok je Lino sjedio u naslonjaču i na televiziji gledao igrače koje je do jučer vodio, njegov učenik Goluža vodio je najteže bitke u svojoj kratkoj trenerskoj karijeri. I posrnuo nekoliko puta, izgubio dvije utakmice, ostao bez medalje pa na kraju sve barem djelomično popravio petim mjestom.

- Ako je Lino, za mene najbolji trener na svijetu, 2007. rekao da je peto mjesto uspjeh, onda je uspjeh i za mladog trenera poput mene - kazao je Goluža nakon okršaja s Islandom.

Odrekao se nedovoljno spremnih Sulića i Čupića, u povijest poslao i prepoznatljivu obranu 3-2-1, odlučio da taktiku neće graditi na domoljublju, ograničio slobodu igračima izvan terena, zatražio koncentraciju isključivo na rukomet...

- Prvi put smo sa Slavkom i moramo se naviknuti na njegov način rada, velika je to promjena. Ali mislim da je ispred njega velika budućnost, da će dobro voditi ovu momčad - procijenio je Vedran Zrnić.

I baš je Zrna jedna od razlika između Lina i Kete. Kod Červara nikad nije bio prvo desno krilo, uvijek je prednost imao netko drugi, kod Goluže je bio prvi strijelac momčad. Utjecala su na to i ozljede Čupića i Horvata, naravno, ali prvi put je Vedran dobio puno povjerenje. I opravdao ga. A sličnosti? Ima i toga dovoljno, počevši od toga što je Lino redovito uzimao medalje. Goluža će prvu svoju još malo pričekati.

SLAVKO KAO LINO

Igrači imaju "pravo glasa"

Červar se milijun puta svađao i mirio s Balićem, upadao je u polemike i s drugim igračima, a njemu su igrači upadali u riječ na "time-outu". I kod Goluže su igrači prilično glasni. Nervozni Balić ne želi da ga smiruje, Duvnjak odmahuje rukome, Vuković mu oštro odgovara... I nakon toga sve je po starom. Kao i kod Lina.

Suci su uvijek krivi za sve

Skandinavci uništavaju rukomet, zagrmio je Goluža nakon poraza od Danske i suđenja koje je bilo loše, ali ne i onakvo kakvim ga je Slavko nazvao - katastrofalno. Na kraju balade reći će da mu je taj istup najveća pogreška na prvenstvu, ali rekao je što je rekao. A tako je nekako često reagirao i njegov mentor Lino.

Kopljar je naša prva opcija

Odlaskom Metličića ostala je rupa na desnom vanjskom i Lino ju je prošle zime u Austriji popunio Koljarom. Iako je Buntić, dok je igrao, bio konkretniji i opasniji. Godinu poslije, opet isto. Kopljar počinje utakmice, Buntić ulazi tek poslije. Tijekom turnira i Goluža je shvatio pa rekao da je "cijeli turnir tražio balans među njima".

SLAVKO NIJE KAO LINO

Červar je ulazio u polufinala

Ovo je osnovna razlika. Na deset natjecanja Lino je devet puta bio u polufinalu, Goluža u prvom pokušaju nije bio. Možda bude u sljedećih devet.... I nikad s Linom Hrvatska nije prenijela samo jedan bod iz prvog kruga. Golužina jest. Ali barem je za obojicu "peto mjesto velik uspjeh hrvatskog rukometa".

Nema šokova s ostavkama

Červar je imao neobične metode motivacije i razbuđivanja momčadi, lani je čak i dao ostavku uoči ključne utakmice. Goluža za takvim potezima nije posegnuo, koliko god je ponavljao da mu je za neke utakmice bilo teško momčad vratiti u život. Vidio je kod Lina da su takve krajnosti ipak malo pretjerane.

Više nisu svi zlonamjerni

Na gotovo svakom turniru Lino je bio u malom ratu s medijima, pronalazi neprijatelje države koji su, eto, baš zapeli za rukomet i za njega. Goluža će ući u konflikt, zamjeriti ponešto, ali na kraju će i pristojno zahvaliti svima na suradnji. I reći "bilo je trzavica, ali puno manje nego prošlih godina". Da, i to nije slučajno.

Komentari (21)
  • Ma ajde ljudi, pa nije 5. mjesto loše, ostale zemlje sa puno više staovnika i koje više ulažu u rukomet su iza nas... a to da je Gobac debelo govno, to je

    29. 1. 2011,   20:09
  • Meni je čudno kako Linu Červara nitko nije zvao da prokomentira utakmice reprezentacije,da dadne svoje misljenje o nasim slabim utakmica i prvenstvu opcenito.Ipak Je Lino Červar jedan od najuspjesnijih rukometnih trenera uopce.I netko bi trebao ogovarat za to sto Lino nije vise trener HRS-a.

    29. 1. 2011,   20:45
  • lino je 10puta bolji trener od goluže,nemoze se ni mjeriti goluža s linijem :)dok je lino bio trener hrvatska je imala puno vise borbenog duha za razliku od goluže :)

    29. 1. 2011,   20:32