Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pronašli ostatke sjedala aviona u kojem je stradao nogometaš!

None Foto:

Čini se da su istražitelji koje je unajmila obitelj uspjeli pronaći dijelove zrakoplova koji je pao na putu za Cardiff. U pitanju su dva jastuka avionskog sjedala, javlja engleski Mirror

Pronašli smo dva komada avionskog sjedala za koje vjerujemo da pripadaju zrakoplovu u kojem je letio Emiliano Sala, objavili su privatni istražitelji koje je unajmila obitelj argentinskog nogometaša.

- Odradili smo preliminarna testiranja i zaključili smo da je vrlo vjerojatno kako se radi o sjedalima, odnosno jastučićima iz nestalog aviona - objavili su iz tvrtke 'Air Accidents Investigation Branch'.

Ostaci zrakoplova Emiliana Sale pronađeni na francuskoj plaži na poluotoku Cotentin. Prema izvješću velškog tiska, koje je potvrdio AFP, presvlake za sjedenje koje "vjerojatno" pripadaju zrakoplovu koji je nestao na putu za Cardiff s nogometašem i njegovim pilotom 21. siječnja, navodno su pronađene na plaži u Surtainvilleu, smještenoj nekoliko kilometara južno od grada Cherbourga.

Priopćenje AAIB-a

Otkako smo u utorak 23. siječnja otvorili našu sigurnosnu istragu, prikupljali smo dokaze kao što su letovi, zrakoplovi i kadrovska evidencija, te analizirali podatke o radaru i trake zračnog prometa. Blisko surađujemo s drugim međunarodnim tijelima.

U ponedjeljak 28. siječnja ujutro nas je obavijestio Biro d'Enquêtes & d’Analyses (BEA), francusko tijelo za istragu o sigurnosti, da je dio jastuka sjedala pronađen na plaži u blizini Surtainvillea na poluotoku Cotentin.

Drugi jastuk pronađen je na istom području kasnije tog dana. Iz preliminarnog pregleda zaključili smo da je vjerojatno da su jastuci iz zrakoplova koji je nestao.

Od trenutka kada smo obaviješteni o nestalom zrakoplovu, razmatrali smo mogućnost provedbe podvodne potrage za olupinama zrakoplova. Na temelju detaljne procjene putanje leta i posljednjeg poznatog položaja radara, sada smo identificirali područje prioritetnog pretraživanja od približno četiri kvadratne nautičke milje.

Zrakoplov je imao posljednji kontakt u ponedjeljak, 21. siječnja, oko 20:30 sati (GMT) u blizini svjetionika Casquets, koji se nalazi oko 50 kilometara od mjesta gdje su istraživači pronašli ostatke tijekom posljednjih sati.

U posljednjem kontaktu, pilot Dave Ibbotson zatražio je dopuštenje za slijetanje od kontrolnog tornja otoka Guernsey i uskoro nismo imali više informacija o letu Piper PA-46 Malibu (patent N264DB). Nekoliko minuta kasnije, vlasti su započele proces pretraživanja.

Kroz projektni tim Ministarstva spašavanja i operacija na moru (SALMO) Ministarstva obrane, naručili smo specijalnu brodicu za istraživanje kako bi proveli podvodno ispitivanje morskog dna kako bi se pokušalo locirati i identificirati moguće olupine zrakoplova.

Zbog vremenskih i morskih uvjeta, trenutno očekujemo da naše podmorsko pretraživanje započne krajem ovog vikenda i traje do tri dana. Oprema sonara s bočnim skeniranjem koristit će se kako bi se pokušala locirati olupina na morskom dnu. Ako se pronađe olupina, za vizualni pregled olupine upotrijebit će se daljinski upravljano vozilo (ROV).

Svjesni smo da se u tom području provodi i privatna pretraga, a mi blisko surađujemo s onima koji su uključeni kako bi povećali šanse za pronalaženje olupine i osigurali sigurno pretraživanje.

Naša je zadaća poduzeti istrage o sigurnosti kako bi se utvrdio uzrok nesreća. Mi ne dijelimo krivnju ili odgovornost.

Foto: screenshot/instagram

Obitelj nastavila privatnu potragu

Potraga za pilotom Davidom Ibbotsonom i nogometašem Emilianom Salom prekinuta je tri dana nakon što je njihov avion nestao iznad Engleskog kanala.

Foto: BBC/Screenshot

Emiliano Sala putovao je iz Nantesa u Cardiff City za koji je potpisao u transferu od 17 milijuna eura. Išao se oprostiti od suigrača u Nantesu gdje ga je trenirao Vahid Halilhodžić, sjeo je u avion, ali on nikad nije stigao u zračnu luku u Cardiffu.

Nakon što je potraga prekinuta jer nije bilo traga avionu, obitelj Emiliana Sale odlučila je nastaviti potragu. Skupili su preko 300.000 eura zahvaljujući donacijama poznatih igrača i trenera i unajmili Davida Mearnsa da pronađe nestali avion.

Pronašao već 24 olupine

- U ovom poslu nema garancija, ali šanse da ga pronađemo su dobre. Problem je što je to mali avion, područje je veliko i ima dosta drugih olupina, a i tlo je tvrdo. No obitelj je odlučna i nećemo odustati - rekao je Mearns, koji je već pronašao 24 olupine i koji će u potrazi za nestalim avionom koristiti poseban brod s najsuvremenijom tehnologijom i malom podmornicom.

Foto: The Sun

Mearns je, prije nego počne potragu, htio rekreirati kobni let. Zajedno s obitelji nestalog nogometaša sjeo je u avion i preletio područje iznad Engleskog kanala za koje se vjeruje da je mjesto nestanka aviona.

- Ako pronađemo avion, prepustit ćemo sve policiji i vlastima - dodao je Mearns.

Komentari (51)
  • 1.1 sam putovao avionom,sjedim i gledam u onu malu televiziju-ekran,satelitski prikaz iz kojeg god kuta/ugla ,visine -daljine- šupljine-debljine itd ..brzina,preostalo vrijeme do odredista,udaljenost itd... u trenutku razmisljam i ne ide mi u glavu nestanak aviona i nepronalazak tih istih ...prate te 24h i onda ovakve drame

    30. 1. 2019,   16:45
  • ''Skupili su preko 300.000 eura zahvaljujući donacijama poznatih igrača i trenera'' Siromasni poznati igraci, treneri.... To je kao da ja skupim 30 kuna.

    30. 1. 2019,   16:40
  • "Blisko surađujemo s drugim međunarodnim tijelima i čuvali smo obitelji onih koji su uključeni u naš napredak." .... kakve su obitelji čuvali, ne kontam?

    30. 1. 2019,   16:31