Obavijesti

Sport

Komentari 4

Prošlo je 14 godina: Te 2005. Bratislava je bila - hrvatska

Prošlo je 14 godina: Te 2005. Bratislava je bila - hrvatska
1

Sve je krenulo još u ožujku u Los Angelesu. Nikad jači, ali i nikad bahatiji, Amerikanci s Andreom Agassijem, Andyjem Roddickom i braćom Bryan, skoro pa nisu ni doživjeli "tamo neku" Hrvatsku

VIDEO

Prošlo je već 14 godina. Tog četvrtog prosinačkog dana Bratislava je bila samo naša, samo hrvatska. 

- Prolaze me trnci kad se prisjetim tih dana. Od Amerike, preko Splita do spektakularne atmosfere u Bratislavi, to su fenomenalne uspomene.

Tako je govorio Mario Ančić, čovjek zbog čije je pobjede u majstorici finala i hrvatsko ime premijerno ugravirano na pokal pobjednika Davis Cupa.

Paul Zimmer/daviscup.com

Ančić, iako mu je protivnik bio tek 139. igrač svijeta Michal Mertinak, nije zadrhtao u najvažnijem meču karijere premda je bilo "čupavo" u prvom setu. Kasnije je sve bila rutina. Najbolje moguće iskupljenje za sva četiri poraza u "živim mečevima" te godine.

Ako znate gdje ste bili za Goranov Wimbledon 9. srpnja 2001., onda znate gdje ste bili i tog 4. prosinca 2005. A sve je krenulo još u ožujku u Los Angelesu. Nikad jači, ali i nikad bahatiji, Amerikanci s Andreom Agassijem, Andyjem Roddickom i braćom Bryan, skoro pa nisu ni doživjeli "tamo neku" Hrvatsku. Dok Ivan Ljubičić protiv Agassija nije započeo svoj strašan niz od 11 pobjeda, kako u singlu, tako i u paru, a Amerikanci nakon 106 godina ispali u prvom kolu.

Možda je on bio taj koji je zaslužio nakon SAD-a, Rumunjske i Rusije završiti priču u Bratislavi, ali uoči meča s Dominikom Hrbatyjem, u koji je ušao s čistih 5-0 protiv najboljeg Slovaka, uhvatila su ga leđa. Nije mogao, ali nije mogao ni Mertinak postati slovački heroj.

Paul Zimmer/daviscup.com

Ostat će upisano da su trofej, uz Ančića i Ljubičića, podigli Ivo Karlović i Goran Ivanišević kojemu je izbornik Nikola Pilić na taj način zahvalio za sve što je ranije napravio iako je već bio teniski "umirovljenik".

- Naslov s Hrvatskom u Davis Cupu 2005. godine neusporediv je s bilo kojim drugim uspjehom koji sam postigao. Bez obzira što mi neki zamjeraju razne stvari, ja sam Hrvat i za taj naslov ne mogu pronaći odgovarajuće riječi - govorio je Pilić.

Pa je 13 godina kasnije došao Lille i drugi naslov. U glavnoj ulozi bili su Marin Čilić i Borna Ćorić, a odgovarajuće je riječi tražio Željko Krajan. U posljednjoj godini Davis Cupa kakvog smo dotad znali.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe