Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prošlo je 8 godina: I danas boli vidjeti krvnički faul na Eduardu

None Foto: Stephen Pond/Press Association/PIXSELL 5

To mi je najgora ozljeda u karijeri. Ali ne želim se prisjećati tužnih trenutaka, već podrške koju sam dobivao. Arsenalovi navijači su posebni, hvala im, ponovio je Dudu nekoliko puta

Dva dana prije Brazilčeva rođendana, 23. veljače 2008. godine, tada branič Birminghama Martin Taylor slomio je nogu Eduardu da Silvi i značajno unazadio jednu od potencijalno najboljih karijera hrvatskog nogometa. Iako je Arsene Wenger tražio doživotnu suspenziju, Taylor je dobio samo tri utakmice kazne. Prošlo je točno osam godina otkad se dogodio ovaj stravičan start na tadašnjem Arsenalovu napadaču.

- To mi je najgora ozljeda u karijeri. Ali ne želim se prisjećati tužnih trenutaka, već podrške koju sam dobivao sa svih strana. Arsenalovi navijači su posebni, hvala im. Hvala svima koji su me u to vrijeme podržali - ponovio je nekoliko puta Eduardo.

Dirljiva isprika Taylorova djeteta

I dok je Dudu ležao u bolnici, a engleski mediji razapinjali Martina Taylora i suce, stoper Birminghama više je puta rekao kako mu je zaista žao i kako nije bilo namjere u neopreznom prekršaju.

- Mislim da taj lik više nikad ne smije igrati nogomet. Što on radi na nogometnom terenu? Sezona je za Eduarda gotova, a ozljeda je jako, jako ozbiljna. Ili igraš na loptu ili uopće ne igraš na nju, ali taj prekršaj je bio katastrofalan - rekao je nakon kobne utakmice Arsene Wenger.

No, Taylor stvarno nije htio ozlijediti Eduarda. Bio je neoprezan, nonšalantan, neki bi rekli i glup (ako ideš raditi takav divljački prekršaj) međutim namjere nije bilo. Kasnije je sa svojom obitelji posjetio Eduarda u bolnici, a njegovoj ženi donio crtež njegova djeteta na kojem je bila nacrtana hrvatska zastava. Eduardo je tog trenutka bio pod punom narkozom tako da se ne sjeća događaja.

- Supruga je mislila da je to bio neki navijač Arsenala. No to je bio Taylor. Ja se ne sjećam. Znam samo da je u to vrijeme bila operacija. Ništa drugo ne pamtim - rekao je u jednom intervjuu Da Silva.

Sky Sports nije htio pokazati snimku zbog težine ozljede

I dok se Eduardu pružala pomoć na terenu, pomoć koja je trajala punih sedam minuta, Sky Sports nije htio pustiti usporenu snimku događaja. Tek naknadno u javnost su izašle stravične slike događaja - slike koje su zgrozile nogometni svijet.

Eduardo se na teren vratio skoro godinu dana nakon loma noge, 16. veljače 2009. godine. Dobio je ovacije punog Emiratesa, navijači Arsenala su ponovo dočekali svojeg heroja. No od toga dana više ništa nije bilo isto. Eduardo više nikad nije bio onaj stari...

Komentari (12)
  • Šteta,i za Edurada i za repku i za Arsenal.Panj Taylor je dobio samo 3 utakmice a danas se za svakakve gluposti dobije po 10 utakmica ko simunic

    23. 2. 2016,   15:22
  • Da nije bilo ove ozljede Eduardo bi danas bio najbolji strijelac nase reprezentacije daleko ispred Sukera.

    23. 2. 2016,   16:16
  • englezi su prgav narod,,,vjerujem da je faul bio namjeran zbog toga što smo ih izbacili sa prvenstva...prgav narod

    23. 2. 2016,   15:21