Obavijesti

Sport

Komentari 35

Prošlo pet godina: Dan kada Hajduk nije istrčao na derbi...

Prošlo pet godina: Dan kada Hajduk nije istrčao na derbi...
3

Tog se dana iz sadašnjeg kadra obje momčadi sjećaju tek Arijan Ademi i Ivo Pinto koji su bili najavljeni u početnom sastavu Dinama, a Splićanima je iste večeri na Poljudu priređen spektakularni doček

VIDEO

Kako vrijeme leti. Bila je to subota, 22. studenoga 2014. godine. Prije točno pet godina pamtimo jedini neodigrani derbi u hrvatskom nogometu, toga dana Hajduk nije istrčao na Maksimir. Razlog? Splićani su se solidarizirali sa svojim navijačima koji su se nalazili na 'crnim listama', pa zbog toga nisu smjeli ući na stadion, na južnu maksimirsku tribinu.

Situacija je toga dana bila prilično čudna, Dinamo se normalno zagrijavao za derbi, u Hajduku nisu ni započeli s pripremom za utakmicu. Kapetan Hajduka Mario Maloča kasnije je potvrdio kako su se 'bijeli' zagrijavali u svlačionici, bili spremni zaigrati, ali su bili svjesni kako određen dio Torcide ne može na stadion. I zbog toga nisu htjeli istrčati na derbi. Glavni sudac Ante Vučemilović-Šimunović bio je prilično zbunjen, kao i njegovi pomoćnici Tomislav Petrović i Miro Grgić.

Ovakvom događaju nikada nismo svjedočili otkako je HNL-a (pa ni prije), pa su igrači Dinama izašli na teren sa sudačkom trojkom, službeno je odrađen i sudački zvižduk za početak utakmice. Bez jedne momčadi. A trebao je to biti pravi nogometni spektakl. Zagrepčani su tog dana, poslije 15 odigranih kola, imali četiri boda više u odnosu na drugoplasiranu Rijeku, čak 11 bodova više u odnosu na trećeplasirani Hajduk.

Dinamo još nije bio poražen u HNL-u, dok su Splićani na derbi stigli u pozitivnom tonu, s tri pobjede (ukupno 10 osvojenih bodova) u posljednja četiri kola. Trener Dinama bio je Zoran Mamić, na klupi Hajduka sjedio Igor Tudor. Tog se dana iz sadašnjeg kadra Dinama dobro sjećaju Ivo Pinto i Arijan Ademi koji su bili najavljeni u početnoj postavi derbija, kod Hajduka više nema igrača koji je (barem od prve minute) trebao biti u sastavu.

Čudna, prilično čudna situacija, trajala je 10-ak minuta, a onda je i svima na stadionu postalo jasno kako - derbija stvarno nema. Dinamovci su se brzo vratili u svlačionicu, nogometaši Hajduka napustili stadion i krenuli prema Splitu. A tamo je sve 'gorjelo'. Navijače Hajduka oduševio je takav potez svojih ljubimaca, potez u kojem su igrači stali iza svojih navijača. 

Nogometaši Hajduka su iste večeri dočekani na Poljudu, osam tisuća navijača pozdravilo je ovaj potez, u Splitu se pjevalo i feštalo. Igrači su bili šokirani cjelokupnim događajima toga dana, na koncu su neki (poput Kouassija ili Milevskog) 'lupali selfieje' pred sjevernom poljudskom tribinom na kojoj je zapaljeno 'milijun' baklji. 

Hajduk je na koncu drastično kažnjen, 'bijelima' su oduzeta tri boda, dok su predsjednik uprave kluba Marin Brbić i četiri člana Nadzornog odbora (Ljubo Pavasović Visković, Vjekoslav Hrabar, Ante Majić i Nikola Koceić-Bilan) kažnjeni zabranom obavljanja funkcije u nogometu u trajanju od jedne godine. Utakmica je na koncu registrirana pobjedom Dinama 3-0.

Srećom, takvih scena u HNL-u više nije bilo, vjerujemo da će ta sunčana subota otprije pet godina i ostati jedini takav slučaj, da u budućnosti više nećemo pamtiti neodigrane derbije i dobivati pobjednike za 'zelenim stolom'. Samo za zelenim, bilo maksimirskim ili poljudskim, travnjakom... 

Najavljeni sastavi:
Dinamo (4-2-3-1):
Eduardo - Pinto, Šimunović, Taravel, Pivarić - Ademi, Brozović - Soudani, Antolić, Čop - Henriquez.
Hajduk (3-5-2): L. Kalinić - Maloča, Nižić, Milović - Vršajević, Mezga, Anđelković, Sušić - Kouassi, Milevskij, Maglica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe