Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rađa odgovorio Ukiću: Kad se trebao žrtvovati, nije ga bilo

None Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ne razumijem zašto netko tko deset godina nije napravio ništa, donio ni jednu medalju, ima potrebu upirati prstom u nekoga, poručio je predsjednik Stručnog savjeta HKS-a Roku Ukiću

Debakl u kvalifikacijama za SP otkrio je mnoge ratove i sukobe u hrvatskoj košarkaškoj obitelji. Roko Ukić bio je, kao i uvijek, bez dlake na jeziku i prozvao je čelnike saveza za nedostatak vizije, te jasno rekao da Dražen Anzulović nije dorastao zadatku. Predsjednik Stručnog savjeta HKS-a Dino Rađa odgovorio mu je:

- Lako je upirati prstom, to mogu i ja, ali od toga nema koristi. Svi su oni jaki na jeziku, a kad se treba žrtvovati, nema ih nigdje. I taj Ukić se mogao puno puta žrtvovati pa nije. I sam je prestao biti zainteresiran za reprezentaciju - rekao je za RTL i nastavio:

- Zašto netko tko deset godina nije napravio ništa, nije donio ni jednu medalju, ima potrebu upirati prstom?! Stojku i meni poštenje je iznad svega - naglasio je Rađa, ponovivši da se svi trebaju pogledati u ogledalo, ali da klubovi moraju bolje raditi, a igrači imati volju igrati za Hrvatsku.

Trenutno stanje u Hrvatskoj reprezentaciji prokomentirao je i za Dnevnik Nove TV.

- Gledajte ovako, stvari su puno kompleksnije nego što to izgleda na prvi pogled. Svaki rezultat je ogledalo nekog rada u prošlosti. I mi konačno moramo prestati zabijati glavu u pijesak kao nojevi i reći stvari kako stvarno stoje. A to je da mi već odavno nismo vrh europske košarke s najboljim igračima, a bez najboljih igrača smo još niže - započeo je Rađa i dodao:

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

- Svako upiranje prstom sada je bespredmetno, jer što ja ili vi imamo od toga da priznam da sam pogriješio oko izbora jednog izbornika. Ili što ima neki igrač od toga da kaže ja imam svoj dio krivice ili netko drugi. Ono što nama treba to je samo krvavi rad, zatvoriti se, pokriti se ušima i reći: 'Mi smo sada tu gdje jesmo i treba početi raditi'.

Postavljaju se pitanja je li ova selekcija mogla bolje i je li nekim potezima pogriješio i sam Savez.

- Pa gledajte, nije problem priznati pogrešku. Samo vi morate znati što je sve napravljeno prije toga. Nemojte misliti da mi nismo razgovarali i s Trinchierijem, i s Perasovićem, i s Repešom i s gomilom trenera koji imaju nekakvu težinu. I tražili smo rješenje po Americi. Međutim, dobili smo masu tih odbijenica i ljudi su jednostavno zainteresirani za neke više nivoe poput euroligaških klubova. U situaciji u kojoj smo bili jednostavno smo uzeli rješenje koje je u tom trenutku bilo najbolje - istaknuo je predsjednik Stručnog savjeta HKS-a.

Osijek: Hrvatska i Mađarska u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo | Autor: Davor Javorovic/PIXSELL Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Hrvatska košarka neće imati nitša od gledanja u prošlost te se potrebno okrenuti budućnosti. 

- Savez je pokrenuo puno tih akcija. Mi smo ove godine krenuli s tim cjelogodišnjim okupljanjem mlađih selekcija. Međutim, tu si jako limitiran jer imaš školu, imaš natjecanja i onda tu i tamo radimo regionalno okupljanje, po cijeloj Hrvatskoj pokušavamo okupljati klince. Ja stvarno apeliram na klubove da ovo ne smatraju kao upiranje prstom u njih, ali oni moraju shvatiti da su kod njih igrači najveći dio godine i da je tamo osnova i da tamo treba početi puno kvalitetnije raditi.

Komentari (63)
  • Ti čega si se primio to je propalo.Očekujem da propadne i Laško pivo nakon tvoje reklame.

    26. 2. 2019,   21:21
  • Nakon svirki sa Neletom, snimanja reklama za Laško pivo sa Đorđevićem po Beogradu, snimanja košarkaških dokumentaraca o Jugoslaviji, vođenje košarkaškog saveza mu dođe kao neki hobi, bitno da je znao srat po Šukeru i HNS-u koji kakvi god da jesu ipak imaju bar neke rezlultate, odi čovječe, molim te odi, ne moraš se ni ispričati samo daj ostavku da te više ne gledamo...

    26. 2. 2019,   21:25
  • Hrvatska košarka je riknula 2015te. Onda je došo Aco, i učinio nemoguće, dobili smo Talijane i Grke, i otišli na OI u Rio, i tamo čak dobili Španjolsku, te došli do četvrtfinala. I to praktički BEZ playa. Isto se ponovilo na EP, došli smo među osam bez playa, i tamo nas je dočekao Shwed i Rusi... I zbog tog poraza su glavonje i mlatimudani odyebali Acu, i postavili ova dva trenerčića koji ne mogu voditi srednjoškolce...SAd Aco vodi Brazil na svjetsko, a Rađa i Mr Bean su zauvjek syebali košarkaški sport u Hrvatistanu..

    26. 2. 2019,   21:35