Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rasistički i homofobni ispadi u Engleskoj porasli čak 59 posto

None Foto:

ZABRINJAVAJUĆE Broj rasističkih i homofobnih incidenata u prva četiri razreda engleskog nogometa ove sezone je u porastu za 59 posto u odnosu na isto razdoblje prošle sezone

Engleska organizacija 'Kick It Out' koja se bori protiv rasizma u nogometu, objavila je izvještaj o zabrinjavajućem porastu rasističkih i homofobnih incidenta u engleskom nogometu u prvom dijelu ove sezone.

Broj rasističkih i homofobnih incidenata u prva četiri razreda engleskog nogometa ove sezone je u porastu za 59 posto u odnosu na isto razdoblje prošle sezone. Zabilježena su 282 incidenta u odnosu na 177 incidenata prošle sezone.

Najviše je bilo rasističkih napada (54 %), nakon čega slijedi homofobija, transfobija, antisemitizam i islamofobija.

PROTIV HOMOFOBIJE Bravo, sportaši! Premierligaši u vezicama s LGBT bojama...

U izvještaju se navodi da je polovica incidenata registrirana na utakmicama Premierlige (49 %), slijede Championship, League One i Two s 36 posto, te niže lige s 14 posto, a jedan posto incidenata je zabilježen na ženskom nogometu.

- Ove brojke trebaju djelovati kao poziv svima koju su u sportu. Rješavanje svih oblika diskriminacije mora biti kolektivni napor - kazao je predsjednik 'Kick It Outa' lord Herman Ouseley.

U toj organizaciji smatraju kako su nogometne vlasti olakšale prijavljivanje takvih incidenata jer igrači mogu prijaviti incidente na internetskoj stranici organizacije ili putem aplikacije, e-pošte, telefona i društvenih medija.

- Neophodne su hitne i korjenite mjere kako bi se zaustavio negativni trend. Čelnici u svim dijelovima društva i nogometa, mediji i navijači trebaju poduzeti akciju, prijaviti diskriminaciju i pomoći nam u iskorjenjivanju mržnje - poručili su iz organizacije.

Igrači nosili vezice s duginim bojama

Engleski nogometni klubovi godinama pokušavaju nešto promijeniti te se uključuju u kampanje poput one 'Sport za sve', koja podržava ljude bez obzira na njihovo opredjeljenje.

Tijekom desetak dana trajanja kampanje svi nogometaši Premierlige nosili su vezice u duginim bojama, kapetani posebne trake, igralo se s posebnim loptama, a promijenili su i boje korner zastavica kako bi podržali LGBT zajednicu usred porasta homofobije.

- Ponosni smo što možemo podržati ovu kampanju. Primarno nam je da se ljudi osjećaju prihvaćeno, na nogometnim terenima i stadionima, ali i izvan njih - rekao je prvi čovjek engleske lige Shaun Harvey 
 

Komentari (58)
  • Svima je toga prekoglave da manjina maltretira vecinu a nitko im ne ugrozava prava stovise imaju sva moguca prava ja ne znam sta bi oni vise?!

    7. 2. 2018,   16:26
  • I njima je vise pun kufer tog terora

    7. 2. 2018,   16:22
  • Alaaaa u sve pore drustva se guraju!!!! Dosadni su vise!

    7. 2. 2018,   16:31