Obavijesti

Sport

Komentari 58

Rasistički i homofobni ispadi u Engleskoj porasli čak 59 posto

Rasistički i homofobni ispadi u Engleskoj porasli čak 59 posto
1

ZABRINJAVAJUĆE Broj rasističkih i homofobnih incidenata u prva četiri razreda engleskog nogometa ove sezone je u porastu za 59 posto u odnosu na isto razdoblje prošle sezone

VIDEO

Engleska organizacija 'Kick It Out' koja se bori protiv rasizma u nogometu, objavila je izvještaj o zabrinjavajućem porastu rasističkih i homofobnih incidenta u engleskom nogometu u prvom dijelu ove sezone.

Broj rasističkih i homofobnih incidenata u prva četiri razreda engleskog nogometa ove sezone je u porastu za 59 posto u odnosu na isto razdoblje prošle sezone. Zabilježena su 282 incidenta u odnosu na 177 incidenata prošle sezone.

Najviše je bilo rasističkih napada (54 %), nakon čega slijedi homofobija, transfobija, antisemitizam i islamofobija.

Bravo, sportaši! Premierligaši u vezicama s LGBT bojama...
Bravo, sportaši! Premierligaši u vezicama s LGBT bojama...

U izvještaju se navodi da je polovica incidenata registrirana na utakmicama Premierlige (49 %), slijede Championship, League One i Two s 36 posto, te niže lige s 14 posto, a jedan posto incidenata je zabilježen na ženskom nogometu.

- Ove brojke trebaju djelovati kao poziv svima koju su u sportu. Rješavanje svih oblika diskriminacije mora biti kolektivni napor - kazao je predsjednik 'Kick It Outa' lord Herman Ouseley.

U toj organizaciji smatraju kako su nogometne vlasti olakšale prijavljivanje takvih incidenata jer igrači mogu prijaviti incidente na internetskoj stranici organizacije ili putem aplikacije, e-pošte, telefona i društvenih medija.

- Neophodne su hitne i korjenite mjere kako bi se zaustavio negativni trend. Čelnici u svim dijelovima društva i nogometa, mediji i navijači trebaju poduzeti akciju, prijaviti diskriminaciju i pomoći nam u iskorjenjivanju mržnje - poručili su iz organizacije.

Igrači nosili vezice s duginim bojama

Engleski nogometni klubovi godinama pokušavaju nešto promijeniti te se uključuju u kampanje poput one 'Sport za sve', koja podržava ljude bez obzira na njihovo opredjeljenje.

Tijekom desetak dana trajanja kampanje svi nogometaši Premierlige nosili su vezice u duginim bojama, kapetani posebne trake, igralo se s posebnim loptama, a promijenili su i boje korner zastavica kako bi podržali LGBT zajednicu usred porasta homofobije.

- Ponosni smo što možemo podržati ovu kampanju. Primarno nam je da se ljudi osjećaju prihvaćeno, na nogometnim terenima i stadionima, ali i izvan njih - rekao je prvi čovjek engleske lige Shaun Harvey 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu