Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Petković from Metković: Fiziku i matematiku rasturao u školi

None Foto: Privatna arhiva 7

IŠLA MU ŠKOLA Bio je vrlo sitan, a nema zadatka iz matematike i fizike koji ne bi riješio, kaže prvi trener Brune Petkovića. Od sitnog učenika postao je gorostasni napadač koji širi strah i trepet na terenu...

Već kao dijete je radio svakakve stvari, pete, lažnjake, škarice. Na tom prvom treningu odskakao je od svih, i to toliko da je ubrzo po njega došao - Hajduk! Ali nisu se uspjeli dogovoriti, rekao je Marin Jelčić, tajnik ONK Metković.

Nogomet u rodnome Metkoviću Bruno Petković počeo je igrati u prvom razredu osnovne škole. 

- Na prvi trening je došao s ocem Jakovom, koji je također bio napadač, igrao je za Osijek u jugoslavenskoj ligi. Bruno je bio vrlo sitan, najmanji od svih. Sad kad sam ga vidio protiv Plzena, nisam mogao vjerovati kako je izrastao. Ali to je genetika, i otac mu je bio visok - kaže Mate Borovac, Petkovićev prvi trener.

Što zbog Brunine želje, što zbog očeva ugleda, Petkovića su odmah stavili u napad.

- Kao klinac dao je puno spektakularnih golova, zvali smo ga ‘kralj peterca’. Kad bi došao u šansu, to je bio gol. I uvijek je težio da bude što atraktivniji gol - kaže Jelčić.

Bolji od Mandžukića

Bruno je tad otišao u Dinamo, no tu su počeli problemi. Nikako se nije mogao aklimatizirati i ostati dulje u jednoj sredini. 

Foto: Privatna arhiva/pixsell

- Dosta se pogubio u karijeri, bilo je mnogo lutanja, Dragovoljac, Lokomotiva, pa Italija... To je zbog oca, koji je bio vrlo nestrpljiv. Svaki roditelj želi najbolje za svoje dijete, no Brunin je tu radio pogrešku i Bruno je imao velikih problema, često je mijenjao klubove. Bogu hvala, sad je konačno isplivala njegova kvaliteta - kaže Jelčić.

A promijenio je “milijun” klubova, samo u Italiji igrao je za Cataniju, Varese, Reggianu, Virtus, Trapani, Veronu i Bolognu. Za Trapani ga veže i anegdota iz 2015. Mandžukić je potpisao za Juventus, Petković za Trapani. I dok je cijela Italija slavila Mandžukića, navijači Trapanija napravili su transparent “Kakav Mandžukić, imamo Petkovića”.

Foto: Privatna arhiva/pixsell

Kasnije su napravili nekoliko verzija sličnog transparenta, a kad su ih mediji pitali razlog, odgovorili su:

- Bruno je za Trapani zabio 10 golova, Mandžukić niti jedan.

Profesori ga voljeli

Živio je blizu igrališta Metkovića, odmah pored je i Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića, koju je pohađao.

- Imao je sve petice, a matematiku i fiziku je rasturao. Iz matematike je bio toliko dobar da je išao na natjecanja, nema zadatka koji nije znao riješiti. Tu se vidjelo koliko je inteligentan. A kad ste tako inteligentni, nema straha da nećete uspjeti - kaže Jozo Bebić, voditelj nogometne škole u Metkoviću, kod kojeg je Bruno napravio prve korake.

Danas je Bruno jedan od najboljih napadača HNL-a, financijski stabilan, a u Zagrebu je pronašao i djevojku.

- Čuo sam da je kupio kuću u Zagrebu, konačno je njegov talent isplivao - kaže Bebić.

Od sitnog dječaka, najmanjeg u razredu i klubu, do gorostasa koji radi čuda. To je, kažu prijatelji, “Petković from Metković”.

Foto: Privatna arhiva/pixsell

Komentari (30)
  • Otac Ploce, majka Ljubuski

    25. 2. 2019,   07:29
  • Za Hajduk nije bio dobar, kao ni Modrić, Boban, Mandzukic......Čim nije dovoljno dobar za Hajduk, velike stvari treba očekivati od njegove karijere

    25. 2. 2019,   08:09
  • Može li mi netko ovo prevesti na hrvatski citiram "Fiziku i matematiku rasturao u školi" ???

    25. 2. 2019,   17:49