Obavijesti

Sport

Komentari 24

Slamka spasa Hrvatske: Karlo Uljarević jedina svijetla točka

Slamka spasa Hrvatske: Karlo Uljarević jedina svijetla točka
1

Odavno nismo od jednog hrvatskog razigravača vidjeli ovoliko pozitivnih strana, bez obzira na manjak fizičke snage ili obrambene koncentracije. Cijeli pristup Karla Uljarevića ohrabruje

VIDEO

Složimo se oko jedne stvari: Gledanje hrvatske košarkaške reprezentacije nekad je zaista bolno iskustvo. Ali svima nama koji se vrtimo oko tog sporta postavljena je dijagnoza nepopravljivih optimista, pa smo se i poslije zadarske torture s Rumunjima i Nizozemcima uhvatili za slamku. Za 188 centimetara visoku, 19 godina staru slamku, koja se odaziva na ime i prezime Karlo Uljarević.

Na prvi pogled statistika u pobjedi protiv Nizozemske ne djeluje impresivno. Završio je sa šest poena i četiri asistencije za 26 minuta u igri, no s njim na terenu Hrvatska je bila 12 koševa bolja od Nizozemske. Bolji +/- imao je samo Filip Krušlin, s +13.

Skelin: Znam da rezultat nije dobar, no mi baš nemamo sreće
Skelin: Znam da rezultat nije dobar, no mi baš nemamo sreće

U ključnoj seriji upravo su njih dvojica bili u vanjskoj liniji - na početku prve akcije Uljarević na vrijeme prepoznaje da su dvojica Nizozemaca ostala na njemu, što otvara Krušlinu prostor da napadne sredinu i da savršeno dodavanje za Šakića. I u drugoj akciji Krušlin je asistent, čim je Planinić promijenio stranu bloka (da Krušlin napadne prema aut-liniji, ne prema sredini), Uljarević je već u šuterskoj poziciji, spreman za paljbu:

Uljarević za jednog tinejdžera dobro prati što je taktički prošlo, a što ne. Dvije akcije u kojima želi nahraniti Hrvoja Perića na desnoj strani dobar su dokaz za to. U drugoj pravovremeno klizi prema kutu čim Perić kreće prema sredini reketa, zbog čega Uljarević nešto poslije i ostaje sam. Pogađa tricu, bez imalo oklijevanja.

Najvažnija stavka u opisu posla razigravača jest pick-and-roll. Uljarević je po tom pitanju jako lijepo otvorio utakmicu, s dvije uzastopne asistencije za Željka Šakića. U drugoj je već pokazao dio rutine, Nizozemci su mu puštali šut, išli "ispod bloka", a kad se takve stvari dogode, svaki će vam trener sugerirati "re-pick", jednostavnu promjenu strane na kojoj se postavlja blok. Tu je pomoglo što Uljarević i Žorić igraju zajedno u klubu, promjenu strane izveli su dovoljno brzo da se Uljareviću otvori prostor prema reketu, da se Nizozemci moraju prilagoditi na to, pa da Šakić opet ostane sam.

Međutim vidi se da mu nedostaje minuta na seniorskoj, ozbiljnoj razini. Udriblavanja ponekad rješava napamet, kao u prvoj situaciji kad se odlučuje za kick-out na Perića, iako ima jednako slobodnog Krušlina (puno boljeg šutera) na drugoj strani. U drugoj situaciji, praktički akciju poslije, opet želi dodavanje na bližu stranu, lopta ide ravno u ruke čovjeka u narančastom...

Još jedna akcija u kojoj je ispao naivan bila je Skelinova "petica", nešto što se naziva "španjolskim pick-and-rollom" u košarkaškim knjigama. Dok Uljarević dobiva blok od Žorića, Žorić dobiva blok u leđa od Krušlina, što bi u teoriji trebalo dati dva rješenja: Ili Žorića samog na ziceru, ili Krušlina samog na trici. Uljarević je požurio, protiv atletski moćnijih bekova - a takvi će ga dočekati na SP-ima i EP-ima u budućnosti - trebat će mu poneki trik u završetku, inače će svaki put ovako završiti:

Ukupno gledano, odavno nismo od jednog hrvatskog razigravača vidjeli ovoliko pozitivnih strana, bez obzira na manjak fizičke snage ili obrambene koncentracije. Cijeli njegov pristup ohrabruje, dok gledate snimku utakmice prvo što vam zapne za oko jest koliko puta pruža ruku suigračima, kako slavi njihove koševe i koliko se želi natjecati. Amerikanci su, vjerovali ili ne, brojali i takve učinke... Mi nismo, ali vjerujte nam na riječ. Uljarević ima nešto.

Hrvatska uz puno muke dobila Nizozemce i ostala u igri za SP
Hrvatska uz puno muke dobila Nizozemce i ostala u igri za SP

Sad je samo na HKS-u da mu omogući da to "nešto" pretvori u "nešto više", time što će igrati drugi krug kvalifikacija za SP, a ne pretkvalifikacije za EuroBasket 2021. protiv Kosova i Makedonije.

*Igor Ćurković nekadašnji je autor emisije Zakucavanje, a sadašnji Fibin novinar i urednik zadužen za europska klupska i reprezentativna natjecanja. Kad ne gleda košarku, komentira Drugu HNL.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe