Obavijesti

Sport

Komentari 8

Trebao je preuzeti Hajduk, a sada je novi Jose Mourinho

Trebao je preuzeti Hajduk, a sada je novi Jose Mourinho
5

Njegovo ime je Marco Silva (39) i menadžer je Hull Cityja. Kada kažemo da duboko vjerujemo u njegove sposobnosti, smatramo da će s Hullom izboriti ostanak u Premier ligi

VIDEO

Jose Mourinho je vodio, a Andre Villas-Boas je pratio u stopu. Porto, Chelsea, Inter... Logičan izbor za njegova nasljednika bio je Villas-Boas, koji je nakon angažmana u Academici preuzeo Porto i u prvoj sezoni osvojio trostruku krunu - ligu, kup i Europsku ligu. No, trenerska karijera mladog portugalskog trenera krenula je u neželjenom pravcu. Otkaz u Chelseaju, otkaz u Tottenhamu, transfer iz Zenita u kineski Shanghai SIPG...

Soccer - Barclays Premier League - Tottenham Hotspur v Swansea City - White Hart Lane Soccer - Barclays Premier League - Norwich City v Tottenham Hotspur - Carrow Road

Portugal sad već neko vrijeme traži novog The Special Onea i usudili bi se reći da ga je konačno pronašao. Njegovo ime je Marco Silva (39) i menadžer je Hull Cityja. Kada kažemo da duboko vjerujemo u njegove sposobnosti, smatramo da bi trebao iščupati Hull iz problema i izboriti ostanak u ligi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za razliku od Villasa-Boasa, njegov put je bio nešto drugačiji. Sve je počelo u drugoj portugalskoj ligi, u njegovu Estorilu. Rođen u Lisabonu, veći dio igračke karijere proveo je u 25 kilometara zračnom linijom udaljenom Estorilu za koji je igrao od 2005. do 2011. godine kada je otišao u igračku mirovinu.

Hull City manager Marco Silva applauds fans after the game

Ovaj bivši desni bočni momentalno je preuzeo ulogu direktora kluba, a nakon toga i trenersko mjesto tada portugalskog drugoligaša, koji se nalazio na desetom mjestu. Prva utakmica bila je i vatreno krštenje - Estoril je izgubio 3-1 od Penafiela, a nakon toga je krenula nogometna renesansa kluba iz Cascaisa. U sljedeće 24 utakmice izgubio je jednom i jednom remizirao te poslije sedam godina vratio Estoril u elitno portugalsko društvo.

Osvojio je drugu portugalsku ligu u prvoj trenerskoj sezoni da bi novi uspjeh postigao odmah iduće u Primeiri. Estoril je sezonu završio na petom mjestu i uspio se kvalificirati u Europsku ligu. Te sezone nije izgubio od Sportinga, remizirao je s Benficom, a Marco Sliva proglašen je trenerom godine u Portugalu.

Dobio otkaz jer nije nosio odijelo

Iduće sezone stigla je i prva, povijesna pobjeda protiv Porta na Dragau. Estoril je 2014. godine slavio 1-0 i Portu nanio prvi domaći ligaški poraz još od 2008. godine i poraza 3-2 od Leixoesa. Silva je odveo Estoril do 4. mjesta u prvenstvu i na kraju sezone rekao zbogom klubu koji ga je lansirao u trenersku elitu.

Hull City manager Marco Silva applauds fans after the game

Nije dobio otkaz. O, ne. Sjajne igre njegove momčadi nisu promaknule čelnicima Sportinga, koji su ga pošto-poto htjeli u svojim redovima. Silva je 2014. godine potpisao četverogodišnji ugovor sa Sportingom zamijenivši na klupi Leonarda Jardima, koji je otišao u Monaco. Novi klub je odveo do trećeg mjesta u prvenstvu i osvojio portugalski kup. Bio je to prvi klupski trofej od 2008. godine.

Pomalo ironično, ovako sjajan trener dobio je otkaz iduće sezone premda je potpisao ugovor na četiri godine. Razlog nije bio neuspjeh od prošle sezone. Bio je, čak, pomalo i glup. Naime, Sporting se riješio Silve zato što nije nosio službeno klupsko odijelo na kup utakmici protiv Vizele.

Rekordom u Olympiacosu do elite

Priliku je iskoristio Olympiacos, koji je 2015. godine jednog Portugalaca (Vitora Pereiru) zamijenio drugim - Marcom Silvom. 'Novi Mourinho' debitirao je protiv Panioniosa u pobjedi 3-0 da bi tijekom sezone srušio rekord po broju vezanih pobjeda u prvenstvu. Prijašnji rekord iznosio je 11 ligaških pobjeda u nizu, a Olympiacos Marca Silve zaustavio se na brojci 17 i postavio europski rekord u 21. stoljeću.

U tom periodu upisao je i sjajnu pobjedu nad Arsenalom 3-2 u Ligi prvaka, u obje utakmice pobijedio je zagrebački Dinamo (0-1 i 2-1) da bi u konačanici odveo Olympiacos do 43. naslova grčkog prvaka. 23. lipnja napustio je klub iz osobnih razloga.

Press conference - Olympiakos Piraeus

Kao da je čekao pravi trenutak da bi se vratio. Trenutak koji je na kraju i dočekao. Serijom loših rezultata, Hull City je prvo napustio Steve Bruce, a zatim i Mike Phelan. Silva je dobio priliku života - voditi klub u najjačoj ligi svijeta. 5. siječnja 'tigrovi' su objavili da je Marco Silva preuzeo menadžersko mjesto.

I pazite sad. Od posljednjeplasirane momčadi, koja je prije njegova dolaska zadnju ligašku pobjedu upisala protiv Southamptona 6. studenog 2016. godine, Silva je složio legitimnog kandidata za ostanak u Premier ligi. Debitirao je pobjedom nad Swanseajem 2-0 u FA Cupu, a zatim upisao ligašku pobjedu 3-1 nad Bournemouthom. Zatim je izgubio od Chelseaja 2-0 u utakmici koja je lako mogla otići i na drugu stranu. Hull je igrao atraktivan, napadački nogomet, nizao je prilike i pošteno namučio izabranike Antonija Contea.

Nakon toga igrao je protiv Mourinha i Manchester Uniteda u Liga kupu i - pobijedio 2-1 da bi u srijedu 1. veljače remizirao 0-0 s 'crvenim vragovima' na Old Traffordu u ligaškoj utakmici. Rezultati govore sami za sebe, a Marco Silva ih u svojoj kratkoj trenerskoj karijeri ima pregršt. Mourinhov nasljednik uspio je nadmudriti The Special Onea.

- Ja nisam The Special One. Ja sam Marco Silva. Imam jedan, jedini cilj u ovom trenutku, a to je izboriti ostanak s Hullom u Premier ligi. Ovo je veliki izazov za mene, ali odradit ću svoj posao i dati sve kako bi poboljšao situaciju u klubu - rekao je Silva.

Slučaj Pochettino?

Tip je čovjeka koji u svoju momčad ugradi karakter i koji od svakog igrača točno zna što želi. Od Hulla, koji se branio s petoricom u zadnjoj liniji, složio je 4-2-3-1 ili 4-1-4-1 (po potrebi) momčad, koja širi po krilima i teži golu. I da, zato smatramo da bi Hull trebao izboriti ostanak u Premier ligi jer mu je dovođenje Marca Silve jedan od pametnijih poteza zadnjih godina.

Silvina priča mogla bi imati sličan put kao i ona Mauricija Pochettina. Argentinac je u englesku stigao obavijen velom tajne, a nakon sezone u Southamptonu zaradio je poziv Tottenhama. U potpunosti je opravdao povjerenje vlasnika Daniela Levyja i sada glasi za jednog od najboljih menadžera na Otoku. A konkurencija je velika - Guardiola, Mourinho, Wenger, Klopp, Conte...

Hoće li Marco Silva iduće sezone voditi neki veći klub? Mourinho je imao samo 41 godinu kada je s Portom osvojio Ligu prvaka. Silvi je tek 39...

Inače, preporod pod trenerskom palicom Marca Silve smo mogli gledati i u Prvoj HNL jer se upravo trener Hulla spominjao kao ozbiljna opcija za trenera Hajduka nakon odlaska Marijana Pušnika. Silva je dobar prijatelj Hajdukovog sportskog direktora Marija Branca i pričalo se da bi mogao u Split, a klupu je na kraju preuzeo Carrillo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram