Obavijesti

Sport

Komentari 3

Robin Hood s dreadlocksima: Mario Vavro je svjetski prvak

Robin Hood s dreadlocksima: Mario Vavro je svjetski prvak
4

Siščanin Mario Vavro sanja kako će s lukom i strijelom otići i na Olimpijske igre. Mario po treningu ispuca 200 strijela, a ima opremu koja je vrijedna 4500 eura...

VIDEO

Mario Vavro (17) ljubitelj je metal-glazbe, volonter u Udruzi mladih Siska, a bavi se streličarstvom. I najbolji je na svijetu.

Kao Robin Hood, Mario po treningu ispuca 200 strijela. No Siščanin nema veze s odmetnicima, mladi streličar svjetski je juniorski prvak i osvajač zlatne medalje s Grand Prixa u Bukureštu, u disciplini složeni luk.

- Streličarstvom sam se počeo baviti kao klinac. Trenirao sam nogomet pa zračnu pušku da bih prešao na složeni luk - kaže Mario koji se streličarstvom bavi deset godina.

Pošto će 2020. godine na OI-u biti disciplina složeni luk, Hrvatska bi mogla imati predstavnika, pa i osvajača medalje. Kao što ime govori, luk je složen i ima mnogo dijelova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Luk se sastoji od drške i krakova, tetive i kablova, a uz to ima i stabilizaciju. Cilja se kroz leću i nišan. Moj luk ima i kotače koji preuzimaju dio snage i služe za prijenos sile, a osim toga ima i ublaživač vibracija, kablove i tetivu te strijele. Neizostavnu opremu čine štitnici za ruku, prste i grudi te tobolci i okidač - dodaje.

Vrhunski rezultati zahtijevaju kvalitetnu opremu. Vavrina košta 4500 eura.

- Samo luk s krakovima stoji između 1500 i 2000 eura - nastavlja Mario i kaže da brzina strijele doseže oko 210 km/h, a strijela ispaljena pod kutem od 45 stupnjeva leti i do 700 metara!

- Luk se mijenja svake godine. Tehnologija stalno napreduje i dijelovi se poboljšavaju ili se izmisli nešto novo - objašnjava Vavro i dodaje da se i strijele moraju mijenjati jednom na godinu jer se troše i gube na preciznosti. 

Ima ih 24, a godišnje ga koštaju 1200 eura.

Luk i strijela s opremom - 4500 eura

  • TETIVA služi za ispucavanje strijele, na nju se kači strijela.
  • KABLOVI uz pomoć njih se prenosi sila preko kotača.
  • NIŠAN streličar kroz njega cilja, a košta 350 eura.
  • DRŠKA sastavni dio složena luka. košta i do 2000 EURA.
  • STABILIZACIJA pomaže pri preciznosti i stoji 350 eura.
  • KRAK ima ih dva, a spajaju dršku s kablovima.
  • KOTAČI služe za prijenos sile, a stoje 200 eura.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener