Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Robin Hood s dreadlocksima: Mario Vavro je svjetski prvak

None Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL 4

Siščanin Mario Vavro sanja kako će s lukom i strijelom otići i na Olimpijske igre. Mario po treningu ispuca 200 strijela, a ima opremu koja je vrijedna 4500 eura...

Mario Vavro (17) ljubitelj je metal-glazbe, volonter u Udruzi mladih Siska, a bavi se streličarstvom. I najbolji je na svijetu.

Kao Robin Hood, Mario po treningu ispuca 200 strijela. No Siščanin nema veze s odmetnicima, mladi streličar svjetski je juniorski prvak i osvajač zlatne medalje s Grand Prixa u Bukureštu, u disciplini složeni luk.

- Streličarstvom sam se počeo baviti kao klinac. Trenirao sam nogomet pa zračnu pušku da bih prešao na složeni luk - kaže Mario koji se streličarstvom bavi deset godina.

Pošto će 2020. godine na OI-u biti disciplina složeni luk, Hrvatska bi mogla imati predstavnika, pa i osvajača medalje. Kao što ime govori, luk je složen i ima mnogo dijelova.

- Luk se sastoji od drške i krakova, tetive i kablova, a uz to ima i stabilizaciju. Cilja se kroz leću i nišan. Moj luk ima i kotače koji preuzimaju dio snage i služe za prijenos sile, a osim toga ima i ublaživač vibracija, kablove i tetivu te strijele. Neizostavnu opremu čine štitnici za ruku, prste i grudi te tobolci i okidač - dodaje.

Vrhunski rezultati zahtijevaju kvalitetnu opremu. Vavrina košta 4500 eura.

- Samo luk s krakovima stoji između 1500 i 2000 eura - nastavlja Mario i kaže da brzina strijele doseže oko 210 km/h, a strijela ispaljena pod kutem od 45 stupnjeva leti i do 700 metara!

- Luk se mijenja svake godine. Tehnologija stalno napreduje i dijelovi se poboljšavaju ili se izmisli nešto novo - objašnjava Vavro i dodaje da se i strijele moraju mijenjati jednom na godinu jer se troše i gube na preciznosti. 

Ima ih 24, a godišnje ga koštaju 1200 eura.

Luk i strijela s opremom - 4500 eura

 • TETIVA služi za ispucavanje strijele, na nju se kači strijela.
 • KABLOVI uz pomoć njih se prenosi sila preko kotača.
 • NIŠAN streličar kroz njega cilja, a košta 350 eura.
 • DRŠKA sastavni dio složena luka. košta i do 2000 EURA.
 • STABILIZACIJA pomaže pri preciznosti i stoji 350 eura.
 • KRAK ima ih dva, a spajaju dršku s kablovima.
 • KOTAČI služe za prijenos sile, a stoje 200 eura.
Komentari (3)
 • https://www.youtube.com/watch?v=BEG-ly9tQGk ovaj je najbolji,bolji nego i GA a kamoli Robin Hood

  28. 7. 2015,   17:03
 • robin ud

  28. 7. 2015,   18:09
 • a sad u šumu u lov

  28. 7. 2015,   16:21