Obavijesti

Sport

Komentari 52

Rosenborg je u Ligi prvaka kao doma, smijenili su Mourinha...

Rosenborg je u Ligi prvaka kao doma, smijenili su Mourinha...
2

Tradicija Lige prvaka. To je ono protiv čega se Dinamo prije svega bori. Rosenborgova naviknutost da uđe u skupinu Lige prvaka, vjera da to mogu jer je europska priča kroz generacije već ušla u klupski DNK

VIDEO

Ako je po novcu suditi, Nenad Bjelica ima 100% pravo. U Trondheim Dinamo protiv Rosenborga ne ide "samo" proći u skupine Lige prvaka nego pobijediti baš kao se to napravilo u Budimpešti kada je s Ferencvarosom pometen travnjak Groupama Arene.

Jer procjene vrijednosti momčadi dvaju klubova ilustriraju golemu razliku u Dinamovu korist. Eirik Horneland ima igrače ukupno vrijedne 19.5, a u Maksimiru stoluje momčad vrijedna 74 milijuna eura. Gotovo četiri puta skuplji Modri.

Dinamo bolje posluje

Najveći izlazni transfer Rosenborgove povijesti je 18 godina star i usporedbi s Dinamovima... Skoro pa zanemariv. Rekord drži prodaja Johna Carewa u Valenciju za 8.5 milijuna eura. To je Dinamu normalan dan u uredu!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tamnoputi div je i najskuplji igrač kojeg su ikad doveli. U sezoni 1998/99 za Carewa je Valerengi plaćeno 2.750.000 €. Dinamovi rekordi? Najviše novca plaćeno je 2015. Splitu za Marka Roga: 5 milijuna eura.

Dinamo i Rosenborg u prvoj utakmici doigravanja za ulazak u Ligu prvaka

A zasad najlukrativnija prodaja bila je ona Marka Pjace u Juventus prije tri godine za - 23 milijuna eura. Modrić je prodan za 21 milijun, Benković za 15, Rog za 14... A sve bi ih, možda već sutra, mogao 'skinuti' Dani Olmo.

Zarađuju od Uefe

Ne, Rosenborg ne zarađuje od prodaje igrača niti troši vagone love na pojačanja. Rosenborgovu blagajnu puni to što se ne miče iz Lige prvaka pa uredno dobiva Uefine pare, a bogata i sređena Norveška nudi i sponzore i TV prava.

Nogometni specifikum nordijskih zemalja lako će u sjećanje dozvati oni koji se sjećaju osamdesetih godina prošlog stoljeća. Kad god bi reprezentacija bivše države izgubila od, primjerice, Norvežana, reakcije su uvijek bile iste:

- Sramota. Od ribara... Od amatera! Pa ti ljudi po noći bacaju mreže, ujutro čiste ribu, popodne malo odmore pa navečer malo treniraju nogomet iz gušta.

Dinamo i Rosenborg u prvoj utakmici doigravanja za ulazak u Ligu prvaka

I koliko se god karikiralo: nije se puno pretjeralo. Sve do početka '90-ih skandinavske su se zemlje opirale profesionalizaciji svojih klubova. Ako je netko žestoko odskakao kvalitetom, taj je išao van zaraditi veliki novac.

Prednjačili su Šveđani i Danci. Brian i Michael Laudrup, Preben Elkjaer-Larsen, Sorensen, Arnesen... Igrali su Primeri, Serie A, Bundesligi i ostalim elitnim okruženjima. Davno smo mi Hrvati imali nogometni profesionalizam prije Norvežana.

Ali kad su krenuli, krenuli su onako kako to rade u svemu. Sustavno, sa pomno pripremljenim i strogo poštivanim pravilima, bez instant-uspjeha temeljenima na trenutačnoj snazi lokalnih ili državnih moćnika. Bez politikantstva.

Srušili su i Josea Mourinha

Pa su između 1995. i 2007. u skupinama Lige prvaka bili 11 puta (dakle: u 13 godina!). Baš su 2007. remijem (1-1) na Stamford Bridgeu zapravo 'spakirali' otkaz jednom od najvećih trenera u povijesti nogometa, Joseu Mourinhu.

Ukupno imaju 21 odigranu sezonu u Ligi prvaka/Kupu prvaka i 16 sezona u Europskoj ligi/Kupu Uefa. Rušili su Real, AC Milan, Porto, Borussiju Dortmund, PSG, Celtic, Valenciju, Ajax...

Nije da baš često prolaze skupinu, ali manje-više su stalna europska realnost. A kod kuće... Senzacija je ako Rosenborg nije prvak.

Tradicija Lige prvaka. To je ono protiv čega se Dinamo prije svega bori. Rosenborgova naviknutost da uđe u skupinu Lige prvaka, samouvjerenost da to mogu jer je europska priča kroz generacije već ušla u klupski DNK.

Ali sa 2-0 iz Maksimira i sve uvjerljivijom dominacijom te prošlosezonskim liječenjem europskih frustracija na koje je nakalemljeno i Dinamovo redovito sudjelovanje u (barem) skupinama EL, naš je klub u najmanju ruku - jednako europski velik.

Rosenborg ove sezone 'kašljuca', Dinamo ima sve što mu treba da izbaci Norvežane i opet uplovi u bogati nogometni glamour zvani Champions League!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...
Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener