Obavijesti

Sport

Komentari 16

Rudicinho: Nakon Rija možda opet preuzmem moju Hrvatsku

Rudicinho: Nakon Rija možda opet preuzmem moju Hrvatsku
5

Vraćam se kući nakon Olimpijskih igara u Rio de Janeiru. Nakon toga možda opet preuzmem svoju Hrvatsku. Sve ovisi o mojoj motivaciji, rekao nam je Ratko Rudić

VIDEO

Poslijepodne je Brazilce u 17.20 čekala utakmica protiv Mađarske, ali oko 11 sati Ratko Rudić (67) iz Bergama se javio s treninga. Nema odmora kod našeg starog trenerskog majstora.

- Ma, nije to dugo trajalo, nekih sat i pol - nasmijao se dobro raspoloženi Rudić i dodao:

- Malo su se rasplivali prije utakmice. Vaterpolistima je najgore kad nije u bazenu.

U čudu smo prije tri dana gledali u semafor, Brazil je u 1. kolu završnice Svjetske lige pobijedio Hrvatsku 17-10. 

I sam nam je Ratko nakon utakmice priznao kako je to njegova najveća senzacija u bogatoj karijeri.

- Moj je cilj Brazil što više približiti najboljim reprezentacijama na svijetu. Očito smo sve bliže najboljima. Sve sam u životu postigao zbog velikog rada, tako je i sad s Brazilom - kaže veliki Ratko Rudić.

Iduće su godine u Riju olimpijske igre, Brazilci imaju velike ambicije i u vaterpolu. Baš su zato i angažirali Rudića.

- Nitko se od čelnika saveza meni i ne usudi nešto reći. Pustili su me da radim. Na bazenu dnevno provodim dva puta po tri sata, kad nisam tamo, pravim analize. Uz vaterpolo sam cijeli dan - rekao je Rudić, koji će s Brazilom protiv Hrvatske igrati i u skupini na Svjetskom prvenstvu koje za mjesec dana počinje u Rusiji.

Bude li motiva, nastavljam

- Naša je reprezentacija opet strašna. Dogode se tu oscilacije, baš kao što je bio slučaj protiv mog Brazila, ali Hrvatska ima takve svjetske klase. Ivica Tucak je dobro rješenje za klupu, odličan trener - pun je riječi hvale Ratko Rudić.

S Brazilom je potpisao ugovor do kraja Olimpijskih igara. Nakon toga planira povratak u Hrvatsku, povratak Gorskom kotaru i branju gljiva.

- Ne znam hoće li mi to biti posljednji trenerski posao u karijeri. Već sam se jednom bio povukao pa sam se vratio, tako da ne mogu ništa tvrditi. Povratak na klupu Hrvatske? Nikad ne reci nikad. No najvažnije će biti vidjeti kakva će mi biti motivacija nakon Rija 2016. godine. Kod mene sve ovisi o motivaciji - otkriva Ratko.

Brazil mu je peta reprezentacija koju vodi u karijeri. Zlatne je medalje na olimpijskim igrama osvajao s Jugoslavijom, Italijom i onu posljednju s Hrvatskom 2012. godine u Londonu. Njegove je sve naslove i medalje doista i teško nabrojiti, sad medalju sanja i Brazil.

- Moram držati pritisak na igračima, ali nema toliko zamaranja s medaljom. Primjerice, sad na SP idemo bez nekog velikog imperativa. Odigrati najbolje što možemo, sve su to pripreme za ono što nas čeka dogodine - kaže nam najtrofejniji trener u povijesti vaterpola.

Malo plaža, malo prašuma

Živi u Rio de Janeiru, sad se nakon godinu i pol dana već priviknuo na život u Brazilu. 

- Rio je doista predivan, prekrasan grad. Tamo imate toliko mogućnosti. Nemam previše slobodnog vremena, zato samo ponekad odem do plaže. Kad mi dođu prijatelji, odvedem ih malo u nacionalni park, koji je na nekih pola sata od Rija. Odemo malo do prašume, i to je to. Rekao sam vam da većinu vremena provodim uz bazen, ipak je rad najvažniji - dodao je Rudić, čiji je Brazil igrama u Bergamu oduševio i Talijane.

I oni Ratka smatraju “svojim”, a kako i ne bi. S njima je osvojio sve moguće zlatne medalje.

- Uvijek je dobro vratiti se u Italiju. Veliko je tu poštovanje ljudi za sve što sam napravio, baš kao i kod nas - završio je Ratko i otišao sa svojom momčadi na ručak i posljednju analizu svjetskog prvaka Mađarske.

Kakva bi to priča bila da Brazil dogodine u vaterpolu u Riju osvoji medalju. S Rudićem na klupi sve je doista moguće.

Jedini vaterpolski trener koji ima četiri olimpijska zlata

  • Jugoslavija - Kao izbornik Jugoslavije osvojio je dvije zlatne medalje na Olimpijskim igrama. Prvu 1984., drugu 1988. godine. 
  • Italija - S Italijom ima zlato s Igara 1992., broncu iz 1996. Dva europska zlata 1993. i 1995. i svjetsko zlato 1994. godine. 
  • SAD - S Amerikancima je osvojio brončanu medalju u Svjetskoj ligi. Svojim dolaskom digao je vaterpolo u SAD-u.
  • Hrvatska - Zlato iz Londona s Igara 2012. godine, europsko zlato u Zagrebu 2010. i ono svjetsko iz Melbournea 2007. godine. 
  • Brazil - S Brazilom igra dobro u Svjetskoj ligi. Ima velike ambicije na Igrama 2016. godine, a tu je i SP za mjesec dana u Rusiji.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani