Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Moskva slavi: Rusi uskoro opet pod svojom zastavom i himnom

None Foto: DPA/PIXSELL

Službena Moskva s oduševljenjem je dočekala odluku WADA-e koja je ukinula suspenziju Ruske anti-dopinške agencije. Prvi je to korak prema mogućem povratku nastupanja ruskih sportaša pod svojom zastavom

Ruski sportaši opet bi mogli pod svojom zastavom sudjelovati na međunarodnim natjecanjima nakon što je Međunarodna anti-dopinška agencija (WADA) u četvrtak ukinula trogodišnju supenziju Ruske anti-dopinške agencije (RUSADA). 

RUSADA je ostala bez međunarodnih ovlasti i licence u listopadu 2015. godine zbog velike afere dopinga ruskih sportaša na ZOI u Sočiju, a koji je laboratorij u Moskvi prikrivao i zataškavao.

Kako navodi ruska agencija TASS, na kongresu na Sejšelima za prestanak suspenzije je glasovalo devet od 12 članova Izvršnog odbora WADE, dvojica su bila protiv, a jedan suzdržan.

Službena Moskva je s oduševljenjem dočekala odluku WADA-e, pa je presjednik Ruske anti-dopinške agencije Jurij Ganus kazao kako je to prvi korak prema povratku kredibiliteta Rusije, a list Sport Express piše da je to "Kraj noćne more za ruske sportaše". 

No, ruski mediji upozoravaju da je WADA ukinuće suspnzije uvjetovala jasnim poštivanjem pravila i rokova, a jedan od tih uvjeta je trenutačan i potpun uvid  u dokumantaciju RUSADA-e, kao i priznanje McLarenovega izviješća o nepravilnostima u ruskom sportu. 

Komentiraj, znaš da želiš!