Obavijesti

Sport

Komentari 7

Šahovskoj prvakinji Emi (12) naklonio se i Gari Kasparov...

Šahovskoj prvakinji Emi (12) naklonio se i Gari Kasparov...
5

GLAZBENICA ZA ŠAHOVSKOM TABLOM Emu Bevandu (12) igrati šah naučio je djed, a osim za pločom, odlična je i za klavirom i tamburicom. Sanja postati šahovska velemajstorica

VIDEO

Želim postati šahovska velemajstorica jer budućnost vidim u svijetu šaha, rekla nam je 12-godišnja Ema Bevanda, učenica Osnovne škole u Ferdinandovcu.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

00:57

Među najvećim je hrvatskim šahovskim nadama te je četverostruka prvakinja u svojoj dobnoj kategoriji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
sah

Ema je gledala djeda kako povlači figure i zamolila ga da je nauči. Ubrzo joj se pridružila i godinu dana starija sestra Lorena te su uskoro postale pravi protivnik djedu.

Na svoje prvo natjecanje otišla je kao pratnja prijateljice iz kluba Konaki.

- S turnira me je nazvao predsjednik Baruškin i upitao koliko Ema ima godina. Pomalo zatečena, odgovorila sam mu sedam. Tad je krenulo pravo iznenađenje jer mi je čestitao riječima da imam kćer državnu prvakinju u kategoriji do sedam godina – istaknula je majka Jasenka, koja predaje u srednjoj školi u Đurđevcu.

sah

Ema i njezina sestra Lorena spadaju među pet najboljih igračica.

Među svojim uzrastom nemaju premca te onda njih dvije najčešće međusobno odmjeravaju snage.

Zadnju titulu Ema je osvojila sredinom prošle godine u konkurenciji djevojčica godinu dana starijih od nje. Nagrada je, uz ostalo, bio i susret za šahovskom pločom s Garijem Kasparovim.

- Laska mi što se o meni pohvalno izrazio. Rekao mi je da moram vrijedno raditi kako bih došla do titule velemajstora – govori nam u zanosu buduća šahovska zvijezda.

sah

Osim šaha, Ema nađe vremena i za klavir, tamburicu svira u školi, ali ponekad zaigra stolni tenis, dok Lorena pohađa sportsku grupu, a posebice je oduševljava nogomet.

Emin osobni trener Vladimir Cvetnić, s kojim radi putem Skypea, a koji je Ivana Šarića doveo do naslova svjetskog juniorskog prvaka, ima za nju samo riječi hvale.

- Izuzetno je nadarena i disciplinirana te ima veliku volju. Zadrži li te navike, uvjeren sam da će se vinuti u sam vrh šahovskih ljestvica - istaknuo je trener Cvetnić.

sah
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid
UOČI NASTAVKA PRVENSTVA

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid

Nogometaši pozitivni na korona virus nisu bili u kontaktu s ostatkom momčadi, kažu s Poljuda nedugo nakon što je HNS izvijestio o pozitivnim slučajevima među U-21 reprezentativcima

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...
TEK MU JE 50 GODINA

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...

Dva tjedna prije svog 50. rođendana, naš proslavljeni veslač Igor Boraska osvojio je u osmercu Mladosti zlato na prvenstvu Hrvatske. Boraska je sudionik ljetnih i zimskih OI, istrčao je maraton....
NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...
D'ANGELO RUSSELL

NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...

''Kontaktirala nas je turistička agencija i pitala koju marku štapova i rukavica imamo za iznajmljivanje i možemo li rezervirati termin za četiri osobe koje bi došle odigrati partiju golfa. Nismo znali o kome je riječ...''