Obavijesti

Sport

Komentari 11

Samo tri hrvatska nogometaša još igraju: 'Jako smo zabrinuti'

Samo tri hrvatska nogometaša još igraju: 'Jako smo zabrinuti'
1

Plašim se zaraze i izbjegavam trgovine, ali svaki dan sam s 30 suigrača na treningu, koji tko zna gdje su bili. Predsjednik se uzdaje u vjeru i Boga, javlja nam hrvatski lijevi bek Karlo Bručić iz Minska

VIDEO

Ujutro kad se probudim, operem zube, ali ostane mi u grlu bacila jer preko noći hrčem. Onda uzmem travaricu, a kad osjetim da u grlu još ima "životinja" koje preko noći uđu... E, onda uzmem jednu smokvu da se one sve skupe, zatim s drugom travaricom to "poništim" i nema nijedne više. Tako je borbu sa "stranim tijelima" opisao simpatični stariji čovjek u jednom popularnom videu na YouTubeu.

Metodama našeg čovjeka vodi se i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko koji za prošlog vikenda zaigrao hokej i uopće se ne boji korona virusa. 

Predsjednik je predložio da umjesto panike, njegovi građani trebaju piti votku, dva puta tjedno odlaziti u saunu i nastaviti raditi na svojim farmama jer "traktor može sve izliječiti", uvjerava Lukašenko. 

Upravo je Bjelorusija jedina država u Europi u kojoj se nogomet igra najnormalnije, pred publikom. U tamošnjoj prvoj ligi igraju tri hrvatska nogometaša. Karlo Bručić (27) brani boje Dinamo Minska, Tin Vukmanić (20) igra za Soligorsk, a u jeku pandemije korona virusa stoper Jakov Filipović (27) prešao je iz Lokerena i neprikosnoveni BATE Borisov. Vukmanićev partner u vrhu napada Soligorska je bivši mladi hrvatski reprezentativac Darko Bodul (31) koji danas ima austrijsko državljanstvo.

- Jako sam zabrinut, izbjegavam trgovačke centre i dućane. Pokušavam što više biti doma i izolirati se od drugih. Svaki dan si na treningu s 30 igrača i u podsvijesti ti je da nemaš pojma gdje su oni bili i hoće li te netko od njih zaraziti - kazao nam je Bručić pa dodao:

- Predsjednik kaže da se uzda u Boga i da će nas vjera sve spasiti. Istina je, stvarno je rekao ljudima da popiju čašicu votke i odu u saunu. On vjeruje da će to pomoći ljudima protiv korone.

Korona ne zabrinjava ni Šveđane, a donedavno nije ni Fince. Tamošnja prvenstva još nisu počela, ali klubovi igraju prijateljske utakmice. Prije će na vrbi roditi grožđe, nego što će u prohladnom finskom gradiću Kaajaniju temperatura ići iznad 20 Celzijusa ljeti. U mjestu od tridesetak tisuća žitelja za finskog drugoligaša AC Kajaani brani Zagrepčanin Deni Kakša (28).

- Spremali smo se za početak prvenstva koje je trebalo početi 19. travnja, ali sve je odgođeno minimalno do lipnja. Tek 13. travnja će biti donesene konkretnije mjere i odluke, a do tad smo u karanteni. Evo sad već tri tjedna. Mislim da Šveđani igraju jer se boje recesije, oni su navikli na lagodan život - priča nam Kakša koji je iz švedskog Ljungskilea došao u Finsku.

Za Hrvatima koji igraju unatoč korona virusu pretražili smo od mjanmarske lige, preko jordanske, pa sve do prve i druge lige Farskih otoka. Ima ih još samo u Švedskoj, točnije njih trojica imaju hrvatske korijene. 

Golman Davor Blažević i veznjak Darijan Bojanić nastupaju za tamošnjeg prvoligaša Hammarby, a u drugoj ligi za Östers IF igra Mattias Pavic.

Summa summarum, tri hrvatska nogometaša, te još nekoliko njih hrvatskih korijena, imaju mogućnost u vrijeme ove strašne krize igrati nogomet. Nasreću, ili nažalost. Procijenite sami.

Ukratko o igračima:

Jakov Filipović - Prije nekoliko danas došao u BATE. Sa 20 godina pretrpio je moždani udar koji je bio posljedica srčane mane, ali izvukao se, nastavio s nogometom i postao hrvatski reprezentativac pod vodstvom Ante Čačića na China Cupu.

(SP)CHINA-NANNING-SOCCER-2017 CHINA CUP

Tin Vukmanić - Karlovčanin je prošao Dinamovu omladinsku školu, potom otišao u Inter Zaprešić gdje mu je priliku u 1. HNL dao Samir Toplak. Preko Italije otišao je u Latviju, a danas je u Soligorsku. 

Karlo Bručić - Izdanak Dinamove škole, ali afirmaciju je stekao u Lokomotivi. U HNL-u je skupio 118 nastupa i zabio šest golova. U japanskom Sagan Tosuu igrao s Fernandom Torresom. 

NK Istra 1961 - NK Lokomotiva

Darijan Bojanić - Otac mu je Hrvat iz Bosne, a majka Bošnjakinja. U Helsingborgu je u medijima kritizirao švedsku ikonu, a tad mu trenera Henrika Larssona pa je ubrzo odstranjen iz momčadi.

Davor Blažević - I on ima korijene iz Bosne i Hercegovine. Prošao je sve mlade švedske selekcije od U-16 do U-21. 

Darko Bodul - Sarajlija je odrastao u Austriji i bio je strašan talent. Blistao je u Ajaxu pa ga je HNS privolio na "kockice" jer nisu željeli da se ponovi "slučaj Vastić". Igrao je za našu U-21 reprezentaciju, a danas ima samo austrijsko državljanstvo.

Mattias Pavić - Omaleni bek (167 cm) rođen je u švedskom Falunu. Za švedsku U-17 reprezentaciju skupio je 18 nastupa, bio je i u Kalmaru, ali negdje je u razvoju zapelo pa sad igra u drugoj ligi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Futsal Dinamo obranio naslov prvaka Hrvatske! Pred više od 5000 navijača dobili Omišane
DINAMO - OLMISSUM 3-1

Futsal Dinamo obranio naslov prvaka Hrvatske! Pred više od 5000 navijača dobili Omišane

Od prve minute nije bilo upitno tko će slaviti u Draženovom domu. Jako su dobro krenuli domaći i nastavili kroz cijeli susret, a Omišanima nisu uspjeli napraviti razliku s golmanom igračem

Iza kulisa Hajdukove potrage za stručnjacima: Slaven Bilić otpao i Hrvat će biti sportski direktor!
BLIŽI SE KRAJ

Iza kulisa Hajdukove potrage za stručnjacima: Slaven Bilić otpao i Hrvat će biti sportski direktor!

Plus+ Početkom sljedećeg tjedna Hajduk bi trebao objaviti ime novog sportskog direktora, taj će čovjek imenovati i novog trenera, a tek potom kreće slaganje momčadi za sljedeću sezonu.
Nikola Kalinić prvi je kandidat za mjesto sportskog direktora Hajduka. Potvrda idući tjedan!
KRAJ POTRAGE?

Nikola Kalinić prvi je kandidat za mjesto sportskog direktora Hajduka. Potvrda idući tjedan!

Nikola Kalinić je igrač s bogatim internacionalnim iskustvom i dubokim korijenima na Poljudu, dobro poznaje i razumije sredinu i odnose, i što je najvažnije, potpuno je financijski neovisan...