Obavijesti

Sport

Komentari 40

Sandro Sukno završio karijeru! 'Moje zdravlje nije optimalno'

Sandro Sukno završio karijeru! 'Moje zdravlje nije optimalno'
2

Pokazalo se da moje ukupno zdravstveno stanje nije optimalno za nastavak bavljenja vrhunskim sportom i da ne postoji stopostotno jamstvo zdravstvene sigurnosti, poručio je Sukno

VIDEO

Sandro Sukno (28) odlučio je završiti karijeru! Jedan od naših najvećih vaterpolista i najbolji igrač svijeta 2017. godine zbog zdravstvenih tegoba prijevremeno je morao otići u mirovinu, a sportskoj publici obratio se putem priopćenja kojeg prenosimo u cijelosti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:30

"Poštovani prijatelji sporta,

kolege suigrači, treneri, vaterpolski dužnosnici, a nadasve navijači, osjećam se dužnim ovim putem izvijestiti javnost kako sam morao donijeti nimalo jednostavnu odluku.

Odlučio sam iz zdravstvenih razloga okončati aktivnu igračku karijeru.

Naime, nakon operacije na srcu u SAD-u početkom prošle godine koja je zaista uspješno otklonila sve moje tadašnje tegobe, te oporavka koji je potrajao godinu dana, u kontaktu s nekolicinom najeminentnijih stručnjaka, liječnika iz Hrvatske i inozemstva, a nakon temeljitih pregleda i rezultata kontrolnih pregleda, pokazalo se da moje ukupno zdravstveno stanje nije optimalno za nastavak bavljenja vrhunskim sportom i da ne postoji stopostotno jamstvo zdravstvene sigurnosti.

Na operativni zahvat u Clevelandu odlučio sam se upravo radi sporta, mog najdražeg vaterpola koji je sastavni dio mog života. Jednako vrijedi i za razdoblje oporavka, te sam doista učinio sve ne bih li dobio s više strana, od najboljih i najstručnijih liječnika, potpuno mišljenje i najčišću sliku svog zdravlja. Na žalost, neću se uspjeti vratiti suigračima u bazen, ali baš kao što je vaterpolo sastavni dio mene, tako se nadam da ni ja nikada neću otići iz ovog našeg divnog i uspješnog sporta kojem i osobno puno dugujem.

Osobito bih se ovim putem želio zahvaliti svima koji su bili dio moje igračke karijere. Svojoj obitelji, suigračima, trenerima i dužnosnicima. Zahvaljujem se navijačima i javnosti na ljubavi kojom sam bio obasut tijekom karijere, ali i na brizi u zadnjih godinu-dvije. Velika hvala liječnicima koji su uprli sve snage ne bi li mi pomogli u željenom povratku u bazen.

Zahvaljujem se svim klubovima čiji sam član bio tijekom karijere, osobito matičnom klubu VK Jug CO u kojem sam trenirao posljednju sezonu nadajući se povratku.

Hvala Hrvatskom vaterpolskom savezu na pažnji, razumijevanju i punoj podršci koju sam uživao sve minulo vrijeme.

Zauvijek ostajem najveći navijač naše hrvatske vaterpolske reprezentacije i hrvatskog sporta.

S poštovanjem, Sandro Sukno"

Najbolji vaterpolist svijeta

Te 2017. godine kapetan hrvatske reprezentacije Sandro Sukno proglašen je najboljim vaterpolistom svijeta. Tituli svjetskog prvaka i MVP-a finalne utakmice dodao je i titulu najboljeg u tom trenutku - sasvim zasluženo.

No, brzo su uslijedile šokantne vijesti. Najbolji vaterpolist svijeta je zbog problema sa srcem morao uzeti pauzu od profesionalnog sporta.

Sve je krenulo redovnim liječničkim pregledom uoči nove sezone na kojem je utvrđeno da Sukno ima određenih srčanih problema.

Sukno je tada rekao da nema zašto brinuti i da se sve odvija preventive radi. Dva dana nakon pauze prošetao je Stradunom sa suprugom Paolom i kćeri Norom i činilo se da će sve biti u redu.

No nove pretrage pokazale su da su srčani problemi nažalost ozbiljniji pa mu je u pitanje dovedena bogata karijera - na njezinom vrhuncu.

Tri mjeseca kasnije, sredinom ožujka 2018. godine, Sukno je uspješno operiran u Clevelandu. Operirao ga je jedan od najboljih svjetskih kardiokirurga dr. Nicholas Smedira, a hrvatski vaterpolist se dobro oporavio.

- Koliko god bio spreman na svaku opciju, ovako nešto te šokira, pa tek mi je 27. Moram napraviti još pretraga da vidimo što će biti s karijerom - rekao je tada Sukno.

Glava hoće, ali tijelo ne može 

Krajem 2018. godine kapetan hrvatske reprezentacije vratio se treninzima. Trenažni procesi bili su dozirani, pazilo se i motrilo na svaki korak jer operacija srca je prošla dobro, no nije se smjelo napraviti grešku u koracima oporavka.

Nakon duge pauze tijelo sportaša je podložno ozljedama pa je Sukno malo po malo povećavao intenzitet treninga.

No, iako je glava htjela, tijelo jednostavno više nije moglo.

Sandro Sukno u 28. godini otišao je u mirovinu. Otišao je kao jedan od naših najvećih vaterpolista s titulom svjetskog prvaka i najboljeg igrača svijeta 2017. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica