Obavijesti

Sport

Komentari 16

Šarić u Philadelphiju kao 12. izbor drafta, Nurkić u Denver

Šarić u Philadelphiju kao 12. izbor drafta, Nurkić u Denver
6

Dario Šarić najviše je plasirani Hrvat u povijesti NBA drafta! Izabran je 12., a njegov prvi američki klub bit će 76ersi. Prije toga, odradit će dvije sezone u Anadolu Efesu

VIDEO

Kao 12. na NBA draftu 2014. Orlando Magic bira Darija Šarića, objavio je novi čelnik NBA lige Adam Silver. Dario, koji je u tzv. Green Roomu bio u društvu Jerela Blassingamea i menadžera Miška Ražnatovića, ustao je, nasmiješio se i pokazao unutrašnjost sakoa, u kojoj su bili uvezeni šibenski grb i hrvatska zastavica.

Odmah razmjena s Philadelphijom

Međutim, samo nekoliko minuta poslije objavljeno je da je Orlando Šarića poslao u Philadelphiju. Zauzvrat su Sixersi dali Elfrida Peytona, kojeg su netom odabrali kao desetog, i budući 'pick' prve runde drafta.

Dario je tako postao najbolje plasirani Hrvat ikad na draftu. Srušio je rekord budućeg suigrača u Efesu, Zorana Planinića, kojeg su 2003. New Jersey Netsi odabrali kao 22.

Treći Hrvat u gradu bratske ljubavi

Šarić je treći Hrvat koji će zaigrati u 76ersima nakon Tonija Kukoča i Gordana Giričeka. No u NBA Dario neće moći do 2016. jer ga do tada veže nedavno potpisani ugovor s Anadolu Efesom

Ljestvica ugovora za novake određuje da će Šarić, kad bude dolazio u Sixerse, potpisati trogodišnji ugovor s mogućnošću produljenja na još dvije godine. U prvoj sezoni zarađivat će 1,803.400 dolara, u drugoj 1,884.600, a u trećoj 1,965.700, ukupno 5,653.700 dolara. No za razliku od Europe, u SAD-u su ugovori oporezivi, čak i do 50 posto, ovisno o saveznoj državi. 

Nurkića izabrali Bullsi i proslijedili u Denver

Uskoro je došao red na centra Cedevite Jusufa Nurkića, kojeg je kao 16. izabrao Chicago, ali ga je, zajedno s 19. 'pickom' Garyjem Harrisom i budućim izborom druge runde, poslao u Denver Nuggetse za njihov 11. 'pick' Douga McDermotta i krilo Anthonyja Randolpha

Još se ne zna hoće li centar iz BiH u NBA već iduće sezone ili će, što je vjerojatnije, neko vrijeme ostati u Cedeviti ili negdje drugdje u Europi. Njegov će ugovor u NBA ligi u prosjeku vrijediti 1,5 milijuna dolara kroz prve tri godine.

Wiggins ispred Parkera i Embiida

Osim Šarića, Philadelphia je zakaparila i Joela Embiida, kamerunskog centra, kojeg uspoređuju s Hakeemom Olajuwonom. Dugo se smatralo da će on biti prvi izbor, ali pao je na treće mjesto. Uoči drafta morao je na operaciju stopala, koja je, uz priče o slaboj gustoći kostiju, stvorila opću paniku zbog mogućih problema s ozljedama u budućnosti i tako odvratila Cavse i Buckse. 

Budući da će Embiid zbog operacije propustiti četiri do šest mjeseci, jasno je da Sixersi namjeravaju i iduće sezone bi u dnu lige i zaraditi još jedan visoki 'pick' drafta, pa će Šarić doći u pravo vrijeme, za dvije godine, kad konačno planiraju uzlet.

Cleveland Cavaliersi treći put u posljednje četiri godine birali su prvi, a drugu godinu zaredom odabrali su Kanađanina. Andrew Wiggins fizički je najtalentiraniji igrač ove generacije, po čemu ga uspoređuju s LeBronom Jamesom. Dolazi sa sveučilišta Kansas i igra na poziciji niskog krila. Često ćemo ga gledati u pregledima najatraktivnijih akcija, ali upitan je njegov mentalni pristup i predanost radu.

Milwaukee Bucksi uzeli su Jabarija Parkera sa sveučilišta Duke. Može igrati na objema krilnim pozicijama, smatra se da je od cijele generacije za njega najsigurnije da će postati superstar, a najčešće ga uspoređuju s Carmelom Anthonyjem i Paulom Pierceom.

Novi Penny ide u Jazz

Australac Dante Exum najviše je izabrani igrač koji dolazi izvan sustava američkih sveučilišta. Njega je petog odabrala Utah Jazz. On je 18-godišnji 198 cm visoki spektakularni razigravač s ogromnim rasponom ruku, a igrom strašno podsjeća na Pennyja Hardawaya, nekad veliku zvijezdu Orlanda. No Exum je i najveća nepoznanica, budući da je godinu i pol dana nije igrao natjecateljsku košarku, nego se individualno pripremao za draft.

Partizanova beka Bogdana Bogdanovića kao 27. odabrali su Phoenix Sunsi. Izabrana je i trojka iz Mega Vizure: Nikola Jokić bio je 41. izbor i ide u Denver s Nurkićem, a 52. Vasilije Micić i 54. Nemanja Dangubić pridružit će se Šariću u Philadelphiji.

NBA draft 2014. 

  1. Andrew Wiggins (Cleveland)
  2. Jabari Parker (Milwaukee)
  3. Joel Embiid (Philadelphia)
  4. Aaron Gordon (Orlando)
  5. Dante Exum (Utah)
  6. Marcus Smart (Boston)
  7. Julius Randle (LA Lakers)
  8. Nik Stauskas (Sacramento)
  9. Noah Vonleh (Charlotte)
  10. Elfrid Payton (Philadelphia -> Orlando)
  11. Doug McDermott (Denver -> Chicago)
  12. DARIO ŠARIĆ (Orlando -> Philadelphia)
  13. Zach LaVine (Minnesota)
  14. T. J. Warren (Phoenix)
  15. Adreian Payne (Atlanta)
  16. JUSUF NURKIĆ (Chicago -> Denver)
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu