Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Savjeti majstora Ibrahimovića: E, ovako se zabijaju golovi

None Foto: PIXSELL

Šest je ključnih uvjeta da bi napadač postao vrhunski. Zlatan Ibrahimović otkriva koji su. Pravi napadač uvijek se kreće prije braniča, samo je jedan od savjeta...

Milan je nakon “bezbroj” godina na vrhu Serie A i kolo prije kraja osigurao je drugi krug Lige prvaka. Za to je prije svih zaslužan Zlatan Ibrahimović. I akko momčad ne igra dobro, samo je jedan Šveđaninov potez dovoljan za pobjedu. Lakoćom zabija i najboljim svjetskim obranama, a za magazin FourFourTwo pokušao je objasniti šest ključnih preduvjeta koje treba zadovoljiti napadač njegova kalibra. Kako to samo jednostavno zvuči...  

1. Napadač koji ne zna sačuvati loptu i nije neki napadač

Koristeći se snagom ramena, leđa i ruku, čuvam loptu. To je vrlo važno jer suigračima omogućava da mi se priključe u napadu. Tad je moj zadatak proučiti situaciju i dodati onom u najboljoj poziciji. Napadač mora znati čuvati loptu ili nije napadač.

2. Treba znati pronaći mjesto na terenu na kojem primate loptu

Nekad znam krenuti bliže sredini terena da bih sam primio loptu, ali nekad namjerno bježim od igre kako bih odvukao braniča i otvorio drugima prostor. Bitno se i žrtvovati za momčad. 

3. Pravi napadač uvijek se kreće prije braniča

Taj prvi korak nerijetko je ključan. Ako ga učinite prije braniča, u velikoj ste prednosti. Ja u tom segmentu i nisam toliko dobar, David Trezeguet ga je doveo gotovo do savršenstva. Ima nevjerojatan instinkt za to gdje će doći lopta i tim se koristi.

4. Igra bez lopte jednako je važna kao igra loptom

Uvijek gledam kako igrači stoje na terenu i prije nego što primim loptu. Tako da u trenutku dobivanja lopte već znam gdje je tko. I točno znam kamo će tko krenuti.

5. Psihički se  pripremite za ‘prljave’ igrače

S obzirom na to da sam od većine braniča fizički jači, služe se svim i svačim da me zaustave. Guraju me, udaraju i nekad je zaista teško sve to istrpjeti. Zato je vrlo važno da se napadač dobro psihički pripremi za sve to. 

6. Vrijeđaju me, ali moram se s tim nositi

Svašta mi govore na terenu, da sam Ciganin, da sam ovo, ono... Ali morate shvatiti da je to dio njihove taktike kako da vas izbace iz ravnoteže i isprovociraju. Pravi profesionalac poput mene ne smije si nikad to dopustiti.

Komentari (5)
  • Haha pravi profesionalac poput njega udara high kickom... Ibrahimovic balkanski kralj.

    27. 11. 2010,   09:57
  • sve što kaže stoji,nebi bio to što je da nezna,Naravno da ima i mana,niko nije savršen.

    27. 11. 2010,   12:14
  • ma cigan najveci

    27. 11. 2010,   12:37