Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Schumacher se bori, ali više ne možemo komunicirati...'

None Foto: Multhaup Oliver/DPA/PIXSELL

O Michaelu se brinu jako dobro. Živi s obitelji u kući između Ženeve i Laussanea i dalje se bori, kao i njegovi bližnji, rekao je bivši šef Ferrarija Jean Todt koji posjećuje legendarnog Schumachera...

Novosti oko zdravstvenog stanja Michaela Schumachera strogo su čuvana tajna. Rijetko kada u javnost izlaze detalji vezani uz njegov oporavak nakon teške nesreće koju je doživio u prosincu 2013. godine na skijanju. 

Nakon te nesreće, slavni vozač Formule 1 bio je u induciranoj komi šest mjeseci, a njegova obitelj samo bi ponekad obavijestila javnost o njegovom zdravstvenom stanju. Ista situacija je i danas. O njemu se ne zna gotovo ništa, a jedini koji koliko toliko obavijesti ljude o legendarnom Nijemcu je bivši šef Ferrarija Jean Todt koji je jedan od rijetkih koji ima pravo posjećivati Schumachera.

- Naravno da naše prijateljstvo neće više biti isto kao nekada. Ne možemo više komunicirati kao prije - rekao je Todt. No ta informacija i dalje ne otkriva u kakvom je zapravo stanju Nijemac. Ali Todt je priznao da se o Michaelu brinu jako dobro i da mu ništa ne ne dostaje.

- O Michaelu se brinu jako dobro. Živi s obitelji u kući između Ženeve i Laussanea i dalje se bori, kao i njegovi bližnji. Mislim da mu moje posjete pomažu zbog pozitivnih misli - rekao je Francuz.

Bivši svjetski prvak u Formuli 1 mjesecima je bio u komi, a potom je s bolničke njege prebačen na kućnu, daleko od očiju javnosti.

Njegova supruga ne želi otkriti informacije o Michaelovom stanju pa se nerijetko pojavljuju vijesti koje nisu istinite, a plod su senzacionalističkih napisa.

No stvar je da nitko ne zna u kakvom je stanju Michael. No informacije koje su izašle krajem 2018. godine dale su nadu da se Nijemac oporavlja.

Schumacher sa svojom obitelji navodno živi i liječi se u ogromnoj vili u Gladeu, Švicarskoj. Njegovo liječenje košta oko 50 tisuća dolara, a u kući se nalazi i posebna ambulanta i liječnici koji svakodnevno brinu o njemu. Iako je o njegovom stanju proteklih godina bilo plasirano nekoliko laži, Daily Mail doznaje kako Nijemac nije prikovan za krevet i kako ga ne hrane s cjevčicama. 

Jean Todt ga često posjećuje u njegovoj kući u Švicarskoj, a jednom prilikom izjavio je kako su zajedno gledali utrku Formule 1.

- Uvijek sam oprezan sa bilo kakvim izjavama, ali to je istina. Gledao sam tu utrku u zajedno s Michaelom u njegovoj kući u Švicarskoj - potvrdio je Todt. Bivši šef Ferrarija veliki je Schumacherov prijatelj, a to prijateljstvo traje još od vremena kada se Nijemac natjecao.

- Posjetim ga barem dva puta mjesečno. Vidim Michaela, njegovu obitelj... Volim tog čovjeka. Volio bih da je situacija drugačija - rekao je prije godinu dana.

Kronologija nesreće: 

 • 29. prosinca 2013. - Sa sinom Mickom spuštao se po Combe de Saulireu ispod vrha Dent de Burgin u francuskim Alpama. Izašao je sa staze, zapeo za kamen koji ga je katapultirao deset metara u zrak. U padu je glavom udario u kamen. 
 • 29. prosinca 2013. - Istog dana prebačen je u bolnicu Moutiers, pa poslije i u onu u Grenobleu, specijaliziranu za ozljede glave. 
 • 29. prosinca 2013. - Stavljen je u komu kako bi se spriječilo otjecanje mozga. 
 • Kraj siječnja 2014. - Liječnici su objavili početak buđenja iz kome.
 • 4. travnja 2014. - Sabine Kehm javlja da se Schumi na trenutke budi i da je pri svijesti.
 • Sredina lipnja 2014. - Prebačen je s intenzivne njege na rehabilitacijski odjel. 
 • 16. lipnja 2014. - Schumacher je pri svijesti napustio bolnicu u Grenobleu i preselio u Sveučilišnu bolnicu u Lausannei. 
 • 9. rujna 2014. - Napustio Lausanneu i preselio u svoj dom u Glandu u Švicarskoj, prilagođen za što lakši oporavak. 
 • Studeni 2014. - Izvori javljaju da je Schumacher paraliziran, u kolicima i da ne može govoriti.
 • Prosinac 2014. - Izvori javljaju da je Schumacher sve bolje te da je počeo prepoznavati članove obitelji i prijatelje. I dalje ne može govoriti i u kolicima je.
 • Siječanj 2015. - Pojavila se informacija da je Michael prepoznao lica svoje djece, obitelj je demantirala te navode.
 • Ožujak 2015. - Schumacherova žena prodala je privatni avion i luksuznu kuću, troškovi liječenja penju se na 14 milijuna eura.
 • Rujan  2015. - Svjetski mediji objavili su da je Schumacher izgubio 40 posto tjelesne težine i da ima oko 40 kilograma, obitelj je to demantirala.
 • Prosinac 2015. - Objavljeno je da Schumacher može hodati, obitelj je šokirana lažima koji se šire o njemu i odmah je to demantirala. 
 • Srpanj 2016. - Stanje je jako teško, više detalja ne smijem otkriti, rekla je glasnogovornica Michaela Schumachera.
 • Rujan 2016. - Obitelj je tužila njemački magazin koji je napisao da Michael može hodati.
 • Rujan 2017. - Pojavila se informacija da će Schumacher uskoro na operaciju u SAD. To je također demantirano.
 • Prosinac 2017. - Još se nije predao, bori se, rekao je Jean Todt, Schumijev bivši šef u Ferrariju.
 • Ožujak 2018. - Njegovo stanje ne može se bitno popraviti, rekao je neurokirurg Colin Shieff, koji nije liječio Schumachera, ali na temelju svog iskustva procijenio je kako se u ovakvim slučajevima pomaci gotovo nikad ne događaju.
 • Kolovoz 2018. - Pojavila se vijest da je Michaelova supruga Corinna kupila veliko imanje na Mallorci za 30 milijuna eura čiji je bivši vlasnik predsjednik Reala Florentino Perez i da će tamo preseliti Michaela.
 • Studeni 2018. - U javnosti se pojavilo pismo Corinne Schumacher njemačkom glazbeniku Saschi Herchenbachu, a u njemu je napisala kako je "Michael veliki borac i neće se prestati boriti"
 • Prosinac 2018. - Stigla je informacija kako Schumacher živi u vili u Gladeu, u Švicarskoj, da nije prikovan za krevet i da ga liječnici ne hrane cijevčicama.
Komentari (35)
 • Stvarno mi nije jasno i ide mi na K.... to ponašanje obitelji. Razumijem da im treba mir i privatnost, imaju pravo na to. Ali zašto i čemu kriti njegovo zdravstveno stanje. Valjda su fanovi zaslužili da znaju. Ipak je to Šumi, jedan od najvećih

  24. 7. 2019,   13:43
 • Schumacher je biljka i nazalost nikakve pare ne mogu ga vratiti ni upola na staro....

  24. 7. 2019,   12:48
 • Po ovim izjavama mi se čini da je Schumi pri svijesti ali da ne može govoriti.

  24. 7. 2019,   13:27