Obavijesti

Sport

Komentari 32

Udario je glavom i pao u komu: Oko Schumija vlada 'omerta'...

Udario je glavom i pao u komu: Oko Schumija vlada 'omerta'...
2

Michael Schumacher 29. prosinca 2013. godine, na današnji dan prije točno pet godina, nastradao je na skijanju u francuskim Alpama. Bio je u komi, a do danas se ne zna u kakvom je točno stanju

VIDEO

Michael Schumacher (49), na današnji je dan, 29. prosinca 2013. godine, prije točno pet godina, nastradao na skijanju u francuskim Alpama. Michael, inače iskusan skijaš, odlutao je sa staze, pao i udario glavom u stijenu. Kaciga mu je spasila život, ali svejedno je bio teško ozlijeđen. Dvaput su ga operirali i stavili u umjetnu komu. Obitelj čuva informacije o njegovom stanju o kojem se, pet godina nakon nesreće, zna malo ili gotovo ništa. 

Tog 29. prosinca 2013. godine, Michael Schumacher bio je na skijanju u francuskim Alpama. Legendarni vozač Formule 1 pao je izvan obilježene staze. Vijest da se Schumacher ozlijedio na skijanju prostrujila je internetom, prve informacije bile su da se radi o lakšoj ozljedi, ali to je, nažalost, bila pogrešna informacija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Michael Schumacher 02:18
Michael Schumacher goes skiing

Ubrzo je Schumijeva nesreća postala glavna vijest u svim medijima, a njegovi navijači sa strepnjom su čekali svaku novu informaciju.

One nisu bile dobre. Iz sveučilišne bolnice u Grenobleu potvrdili su kako se Schumacher nalazi u komi, da ima izljev krvi u mozak i da je kritično. Jurio je u bolidu 250 kilometara na sat kroz zavoje, a sad se borio za život nakon što je pao možda s pola metra visine.

Michael je u francuskim Alpama, gdje u vlasništvu ima kolibu u planinama, bio na odmoru, a čim se pročula vijest da je u teškom stanju, odmah je u bolnicu u Grenobleu dojurio jedan od najboljih francuskih neurokirurga, Gerard Saillant, dobar Schumijev prijatelj koji ga je operirao i 1999. godine nakon nesreće na utrci u Silverstoneu. 

U danima nakon nesreće zapravo smo dobili i jedine službene informacije o Schumacherovom stanju, one su dolazile iz bolnice, nakon dvije komplicirane operacije u kojima su liječnici spašavali njegov život. 

- Trauma glave vrlo je ozbiljna. Ne možemo biti sigurni što će biti s njim. Situacija je kritična i ekstremno ozbiljna - rekli su tada liječnici. Francuski neurokirurg Camille Blondeau rekao je kako u slučaju Michaela Schumachera postoje tri scenarija:

  • - prvi da se probudi iz kome bez ozbiljnijih posljedica
  • - drugi da se probudi iz kome uz neurološke i fizičke smetnje
  • - treći da se nikad više ne probudi
FILE PHOTO: A general view shows a off-piste area with rocks between slopes near the ski resort of Meribel, French Alps

Da nije imao kacigu, umro bi

Obzirom na težinu Michaelove ozljede, stručnjaci su rekli kako bi Nijemac gotovo sigurno umro na mjestu da nije nosio kacigu. Ona mu je spasila život.

U karijeri je Schumacher imao nekoliko velikih nesreća u Formuli 1. 

U Silverstoneu se  na Velikoj nagradi Velike Britanije 1999. godine sa 107 kilometara na sat zabio u zid. Zadobio je dvostruki prijelom desne noge uz obilno krvarenje.

Ipak, uspio se uspješno oporaviti te se vratio na stazu i u sljedećih nekoliko sezone ispisao povijest Formule 1. 

Novu veliku nesreću Michael je doživio 2009. godine kada je pao s motora i ozlijedio vratne kralješke. Iako je prilikom pada glavom udario u stazu, kaciga ga je spasila, pa je iz bolnice otpušten vrlo brzo. 

Michael Schumacher goes skiing

40 do 45 posto šanse

Schumacherovo stanje bilo je jako teško.

Obitelj je molila za privatnost, a do Schumachera su neki pokušavali doći na sve načine.

Tako se jedan čovjek preobukao u svećenika kako bi došao do njegove sobe, ali uhvatili su ga i izbacili iz bolnice.

Stigao je i Michaelov rođendan, a s njim i navijači ispred bolnice. Stigli su sa zastavama Ferrarija podržati Michaela. Nakon dvije operacije na mozgu Schumijevo stanje i dalje je bilo kritično, ali stabilno.

Jean-Francois Payen bio je šef bolnice u Grenobleu gdje je Schumacher ležao u komi. Tada je rekao kako pacijenti s ovako teškim ozljedama glave imaju 40 do 45 posto šanse da se oporave. 

- To je samo statistika, a ja se statistikom ne bavim. Moj je posao brinuti se o pacijentima. Nastavljamo se boriti - rekao je Payen.

Kako su vijesti o Schumijevom stanju počele sve rjeđe izlaziti u javnost, počele su se pojavljivati raznorazne informacije, neslužbene i najčešće pogrešne koje je Michaelova obitelj morala demantirati.

- Podržite nas u zajedničkoj borbi s Michaelom. Važno nam je da pustite liječnike da rade u miru. Molim vas, vjerujte njihovim priopćenjima i ostavite liječnike i našu obitelj na miru - rekla je tada Corinna Schumacher, Michaelova supruga. 

Pixsell

Kamera na kacigi snimila pad

Dok je Michael ležao u komi, francuski istražitelji otvorili su istragu o tome kako je nastradao. 

-  Pregledali smo snimku Michaelove nesreće i ona nam je pomogla u rekonstrukciji nesreće. Snimka je očuvana i sve se odlično vidi. Michael se spustio s 2700 metara do mjesta gdje se staza razdvaja. Pratio je crvenu stazu i izletio. On je iskusan i vrlo dobar skijaš, ali otišao je nekoliko metara izvan obilježenog dijela staze, naletio je na kamen i izgubio ravnotežu. Zahvatio je skijom kamen koji ga je odbacio. Kamen je bio osam metara izvan obilježenog dijela staze, a Schumacher je ležao 9 metara van staze - rekao je vodeći istražitelj, Francuz Patrick Quincy. 

- Michael je bio vrlo dobar skijaš. Ne možemo točno odrediti koliko je brzo išao, ali to je bila brzina vrlo dobrog skijaša na vrlo teškom terenu. Pokušavao je skrenuti kako bi smanjio brzinu. Brzina zapravo nije ni bitna u konstrukciji njegove nesreće, ali nije skijao prebrzo. Snimka s kamere Schumacherove kacige pripada obitelji. Nismo je imali razloga zatražiti ranije. Odlično surađujemo s obitelji i molimo vas da poštujete njihovu privatnost - dodali su istražitelji.

Formula One Motor Racing - Michael Schumacher Filer

Bude ga iz kome

Nakon dva mjeseca u komi, pojavile su se informacije da Michaela bude.

- Proces buđenja Michaela Schumachera traje i dalje. Ne znamo koliko će to trajati, moglo bi dosta dugo - kazala je Sabine Kehn, Schumacherova glasnogovornica i to je bila jedna od rijetkih službenih informacija o Schumacherovom stanju.

Nakon toga njemački Bild objavio je kako je Michael izgubio 20 kilograma i da ima samo 55 kilograma. 

- Pripremite se za najgore - rekao je nekadašnji šef liječnika Formule 1, Gary Hartstein, koji je dodao kako su male šanse da će se Michael Schumacher ikad oporaviti.

Tada je Schumi bio tri mjeseca u komi.

Gary Hartstein smatra kako su pogriješili na početku hospitalizacije Michaela Schumachera. 

Legendarnog vozača Formule 1 prvo su prebacili u lokalnu bolnicu u francuskim Alpama da bi kasnije Michael bio prebačen u bolnicu u Grenobleu u kojoj leži i danas.

- Ne možete pacijenta za kojeg sumnjate da ima teške ozljede glave prevesti u bolnicu koja nema odjel za takve ozljede - rekao je Hartstein i dodao kako bi se sati koje je Michael proveo u pogrešnoj bolnici mogli pokazati kao ključnima.

Motor Racing - Formula One World Championship - Testing- Jerez

Provalili u bolnicu i ukrali nalaze

Nakon više od tri mjeseca kome Michael Schumacher napokon je pokazao napredak. 

Menadžerica legendarnog vozača Formule 1 potvrdila je odlične vijesti.

- Michael je pokazao znakove da je svjestan svega oko sebe te se polako budi. Michael je napravio pomake na svojem putu. Njegovi najbliži i liječnički tim u bolnici u Grenobleu uz Michaela je od početka njegove teške borbe. Od početka vjerujemo u napredak, a sada smo posebno optimistični - rekla je Sabine Kehm.

Bila je to vijest koja je oduševila sve, vijest koja se čekala mjesecima.

U isto vrijeme, sveučilišna bolnica u Grenobleu morala je angažirati dodatne zaštitare jer je sve više ljudi pokušavalo doći do Schumachera. Neki od njih htjeli su zaraditi na tuđoj nesreći, fotografirati Michaela i prodati fotografije.

Nedugo nakon objave Schumijeve menadžerice, zaštitari su zaustavili dvojicu provalnika u bolnicu. No pojavio se novi problem jer dokumenti za koje je tvrdio da su liječnički nalazi legende Formule 1 Michaela Schumachera, nepoznati počinitelj na internetu je ponudio na prodaju. Da su nestali nalazi, potvrdila je i Schumacherova glasnogovornica.

- Već nekoliko dana ukradene podatke i dokumente netko javno nudi na prodaju. Ponuditelj tvrdi kako je riječ o nalazima Michaela Schumachera, ali to ne možemo sa sigurnošću tvrditi. No, sigurno je da dokumentacije nema te da je ukradena. Krađu smo prijavili. Ističemo da je objavljivanje takvih dokumenata strogo zabranjeno te da je njihov sadržaj privatan i povjerljiv - izjavila je Schumijeva glasnogovornica.

Formula One Valencia - Practice 1 Michael Schumacher

Prebacili ga na kućnu njegu

U lipnju 2014. godine, nakon pet mjeseci kome, Michael Schumacher se probudio. Tu vijest prenio je ugledni Reuters koji je kao izvor naveo Schumacherovu obitelj koja je u priopćenju istaknula kako će Michael nastaviti oporavak u centru za rehabilitaciju.

Zahvalili su svim njegovim fanovima koji su mu slali poruke potpore te su zahvalili medicinskom osoblju koje se brinulo za njega.

Nakon mjeseci provedenih u umjetnoj komi, Schumacher je prebačen na kućnu njegu. Početkom 2015. godine, nije se znalo u kakvom je stanju, vegetira li ili je na trenutke svjestan. 

No jedno je bilo sigurno, gomilali su se troškovi liječenja.

Iako je u karijeri zaradio pravo bogatstvo, Michaelova supruga Corinna Schumacher prodala je privatni avion za 34,4 milijuna eura kao i luksuzno imanje za odmor u Trysilu sjeverno od Osla u Norveškoj. 

Schumacheri su to imanje imali u posjedu 20 godina, a Corinna ga je prodala za 2,8 milijuna eura. Troškovi liječenja dosad su se popeli na 14 milijuna eura. Corinna je većinu novca od prodaje imovine uložila u prenamjenu doma u Švicarskoj u kojem se Michael liječio.

O njemu je brinuo tim od 15 liječnika na čelu s profesorom Jean-Francoisom Payenom, koji ga je operirao.

Formula One - Mercedes GP

Obitelj tuži zbog lažnih informacija

Pred kraj 2015. godine, nitko nije znao u kakvom je stanju Michael Schumacher.

Bio je na kućnoj njezi, ali obitelj je informacije o njegovom stanju strogo čuvala. Javili bi se samo u slučajevima demantija. 

Kao kad se pojavila vijest da Michael može hodati.

- Na žalost, moramo vas obavijestiti da vijesti kako Michael ponovno hoda nisu istinite. S obzirom na težinu njegova stanja i činjenicu da je Michaelu privatnost u ovom trenutku najvažnija, ova nagađanja su strašno neodgovorna. Na žalost daju i lažnu nadu svima koji su povezani s njim u ovom teškom trenutku - rekla je tada Michaelova glasnogovornica.

Prve službene informacije otkrivene - na suđenju

Pred kraj 2016. godine Schumacherova obitelj tužila je magazin Bunte za širenje neistine jer je njemački tjednik objavio da je Schumi vrlo mršav, no da može hodati uz pomoć fizioterapeuta te da može podignuti ruku.

A Schumacherovi odvjetnici na suđenju su otkrili da je istina bitno drukčija, odnosno da Schumacher ne može niti hodati, niti stajati, čak ni uz pomoć fizioterapeuta.

- Ne želimo da se piše o čudesnom ozdravljenju te da su ljudima pruža lažna nada - rekla je Schumijeva obitelj.

Za potrebe Schumacherova liječenja obitelj je sagradila i posebnu liječničku jedinicu, a o oporavku sedmerostrukog prvaka u Formuli 1 svakodnevno se brinulo 15 vrhunskih stručnjaka, koji tjedno koštaju više od milijun kuna. 

Schumacher Fans Celebrate His Birthday At The University Hospital - Grenoble

Snimio Schumija prikovanog za krevet i tražio milijun eura

Samo nekoliko dana uoči trogodišnje obljetnice Schumijeve nesreće, netko je snimio Michaela Schumachera prikovanog za krevet.

Njemačko tužiteljstvo pokrenulo je istragu, a incident je potvrdila i Schumijeva glasnogovornica.

Besramnik je za fotografije na kojima je navodno Michael Schumacher snimljen izbliza, tražio od medijskih kuća milijune eura, ali nitko nije htio kupiti niti objaviti fotografije. 

Jean Todt (72) jedan je od rijetkih koji ima pristup Michaelu Schumacheru, a nije član uže ni šire obitelji. 

Francuz je Schumijev bivši šef u Ferrariju i nekadašnji prvi čovjek Međunarodne automobilističke federacije. 

Redovito posjećuje Michaela, a kad su ga 2018. godine pitali je li Michael bolje, dao je odgovor koji nije baš bio utješan.

- Vrijeme je da pustimo Michael da živi u miru...

Ne sele ga na Mallorcu

U kolovozu 2018. godine pojavila se vijest da Michaela Schumachera sele na Mallorcu, na imanje koje je za 30 milijuna eura kupila Michaelova supruga.

Radi se o bivšem imanju predsjednika Reala Florentina Pereza

- Istina je, mogu službeno potvrditi da će Michael Schumacher doći u naše mjesto. Sve je spremno za njegov doček, rekla je Katia Rouarch, načelnica općine Andratx na jugozapadu Mallorce.

No ubrzo je stigao novi demantij.

- Nije istina da Michaela selimo u Španjolsku - rekla je obitelj.

Tata bi bio ponosan

Mick Schumacher, sin sedmerostrukog svjetskog prvaka u formuli 1 Michaela Schumachera, krenuo je stopama svog slavnog oca. Schumacher junior postao je novi europski prvak u formuli 3 osiguravši naslov prvaka utrku prije kraja sezone.

S osvojenim naslovom u formuli 3, Mick Schumacher je osigurao posebnu superlicencu Međunarodne automobilističke federacije (FIA) koja će mu olakšati ulazak u Formulu 1, što je njegov krajnji cilj.

- Otac me svojevremeno pitao želim li se ovim sportom baviti profesionalno, ili onako, iz hobija. Naravno da sam mu rekao da se time želim baviti profesionalno. Uvijek sam želio da me uspoređuju s najboljima, a moj otac je najbolji. On je moj idol i presretan sam što me uspoređuju upravo s njim - rekao je Schumijev sin Mick.

Formula One - F1 - Belgian Grand Prix

Kronologija Schumijeve nesreće:

  • 29. prosinca 2013. - Michael Schumacher teško je ozlijedio glavu u padu na francuskom skijalištu blizu Meribela. Sa sinom Mickom spuštao se po Combe de Saulireu ispod vrha Dent de Burgin u francuskim Alpama. Izašao je sa staze, zapeo za kamen koji ga je katapultirao u zrak. Istog dana prebačen je u bolnicu Moutiers, pa poslije i u onu u Grenobleu, specijaliziranu za ozljede glave. Stavljen je u komu kako bi se spriječilo otjecanje mozga. 
  • 30. prosinca 2013. - Iz bolnice javljaju da se Michael bori za život te da postoji opasnost da se nikada ne probudi iz kome
  • 2. siječanj 2014. - Liječnici su objavili početak buđenja iz kome.
  • 2. siječnja 2014. - Najtužniji rođendan Michaela Schumachera. U bolnicu stižu brojne poruke podrške, no stanje je nepromijenjeno.
  • 6. siječnja 2014. - Prve poruke ohrabrenja. Mediji javljaju kako je Michael pokazao mali napredak te da više nije u životnoj opasnosti.
  • 12. siječnja 2014. - Počinju nagađanja o buđenju iz kome. Dan poslije Schumacheru su testirali mozak kako bi vidjeli mogu li ga početi buditi.
  • 22. siječnja 2014. - Nakon niza ohrabrujućih vijesti iz Grenobla pojavila se bojazan da bi Schumacher mogao ostati u komi do kraja života.
  • 30. siječnja 2014. - Iz liječničkog tima potvrdili su da ga bude iz kome. Michael je na kratko otvorio oči. Liječnici nastavljaju proces buđenja u sljedećih mjesec dana. U međuvremenu dolaze brojne poruke podrške prijatelja, navijača, obožavatelja...
  • 2. ožujka 2014. - Vijesti nisu dobre. Brojni ugledni neurokirurzi potvrđuju kako se boje da se Michael nikada neće u potpunosti oporaviti te da ga samo čudo može spasiti.
  • 12. ožujka 2014. - Glasnogovornica je potvrdila da Michael daje znakove ohrabrenja iako sada već ima samo 55 kilograma.
  • 29. ožujka 2014. - Schumacher je u komi već tri mjeseca, no liječnici i obitelj uvjereni su da će se izvući.
  • 3. travnja 2014. - Naznaka odličnih vijesti. Menadžerica je potvrdila kako Michael pokazuje znakove poboljšanja te da nije istina da leži u vegetativnom stanju.
  • 4. travnja 2014. - Sabine Kehm javlja da se Schumi na trenutke budi i da je pri svijesti. Sredina lipnja 2014. - Prebačen je s intenzivne njege na rehabilitacijski odjel. 
  • 16. lipnja 2014. - Schumacher je pri svijesti napustio bolnicu u Grenobleu i preselio u Sveučilišnu bolnicu u Lausannei. 
  • 9. rujna 2014. - Napustio Lausanneu i preselio u svoj dom u Glandu u Švicarskoj, prilagođen za što lakši oporavak. 
  • Studeni 2014. - Izvori javljaju da je Schumacher paraliziran, u kolicima i da ne može govoriti.
  • Prosinac 2014. - Izvori javljaju da je Schumacher sve bolje te da je počeo prepoznavati članove obitelji i prijatelje. I dalje ne može govoriti i u kolicima je.
  • Siječanj 2015. - Pojavila se informacija da je Michael prepoznao lica svoje djece, obitelj je demantirala te navode.
  • Ožujak 2015. - Schumacherova žena prodala je privatni avion i luksuznu kuću, troškovi liječenja penju se na 14 milijuna eura.
  • Rujan  2015. - Svjetski mediji objavili su da je Schumacher izgubio 40 posto tjelesne težine i da ima oko 40 kilograma, obitelj je to demantirala.
  • Prosinac 2015. - Objavljeno je da Schumacher može hodati, obitelj je šokirana lažima koji se šire o njemu i odmah je to demantirala. 
  • Srpanj 2016. - Stanje je jako teško, više detalja ne smijem otkriti, rekla je glasnogovornica Michaela Schumachera.
  • Rujan 2016. - Obitelj je tužila njemački magazin koji je napisao da Michael može hodati.
  • Rujan 2017. - Pojavila se informacija da će Schumacher uskoro na operaciju u SAD. To je također demantirano.
  • Prosinac 2017. - Još se nije predao, bori se, rekao je Jean Todt, Schumijev bivši šef u Ferrariju.
  • Ožujak 2018. - Njegovo stanje ne može se bitno popraviti, rekao je neurokirurg Colin Shieff, koji nije liječio Schumachera, ali na temelju svog iskustva procijenio je kako se u ovakvim slučajevima pomaci gotovo nikad ne događaju.
  • Kolovoz 2018. - Pojavila se vijest da je Michaelova supruga Corinna kupila veliko imanje na Mallorci za 30 milijuna eura čiji je bivši vlasnik predsjednik Reala Florentino Perez i da će tamo preseliti Michaela.
  • Studeni 2018. - U javnosti se pojavilo pismo Corinne Schumacher njemačkom glazbeniku Saschi Herchenbachu, a u njemu je napisala kako je "Michael veliki borac i neće se prestati boriti"
  • 29. prosinac 2018. - Prošlo je točno pet godina od Schumijeve nesreće na skijanju.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
Srpski mediji ismijavaju: 'Hrvati slavili kao prvaci, a nitko nije čuo za to natjecanje u Egiptu...'
UMJESTO DA SE BAVE 'ORLOVIMA'

Srpski mediji ismijavaju: 'Hrvati slavili kao prvaci, a nitko nije čuo za to natjecanje u Egiptu...'

I Srbija je u ožujku odigrala dvije utakmice. U prijateljskoj u Moskvi protiv Rusije, čiji su klubovi i selekcije izbačeni iz Uefinih i Fifinih natjecanja, Srbija je izgubila 4-0. Potom je Srbija jedva pobijedila Cipar (1-0)