Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Senzacija! Debitirao na SP-u, umirovio legendu i uzeo naslov

None Foto: LISA DUCRET/DPA/PIXSELL

U prosincu 2016. godine radio je kao električar, u siječnju 2017. postao je pikado profesionalac, a godinu dana kasnije osvojio je naslov svjetskog pikado prvaka. I to protiv čovjeka koji je taj naslov osvojio 16 puta...

Pikado ima novog svjetskog prvaka. To je Englez Rob Cross (27), debitant koji je u finalu SP-a u Londonu sa 7-2 u setovima pobijedio živuću legendu ovog sporta sunarodnjaka Phila Taylora (57) i poslao ga u zasluženu mirovinu.

Cross je još u prosincu 2016. godine radio kao električar, amaterski igrao pikado, a onda se u siječnju 2017. bacio u profesionalce, idući mjesec zaradio i prvi novac, no ovo što je napravio prvog dana 2018. godine ući će u povijest. Naslov je osvojio protiv legendarnog Taylora, čovjeka koji je 16 puta osvajao Svjetsko prvenstvo i majstora kojem je ovo bio oproštaj, posljednja partija pikada prije mirovine. Nije loše za debitanta, zar ne? I, da, u polufinalu je pobijedio Michaela van Gerwena.

Meč je zaključio izlazom na 140, a uz to izlaze je kroz meč gađao nevjerojatnih 21/34 i pogodio 11 maksimuma. Protiv tako raspoloženog Crossa ni Taylor nije imao šanse.

Iako je donedavno bio naviknut da preko dana radi kao električar, a navečer igra pikado, osvojenih 450.000 eura nagrade u finalu SP-a zasigurno će mu promijeniti život u potpunosti. No način na koji je odigrao cijeli turnir, a onda i finale koje ne samo da mu je bilo prvo već se i po prvi put našao nasuprot zastrašujućeg Taylora, jasno govori da pikado ima novu zvijezdu. 

Nakon što je posljednja strelica završila u 'double 16' i zaključio izlaz na 140 Cross se okrenuo Tayloru i jedva zadržao suze. Zagrlio je čovjeka koji mu je godinama vjerojatno bio uzor i poslao ga u kraljevsku penziju. Jedan kralj je svrgnut, živio novi kralj...

Komentari (10)
  • Ipak je protiv Van Gerwena odigrao Cross finale prije finala , jedna od najboljih partija koje sam gledao , prije tog je igrao Taylor protiv Lewisa , i odmah se vidjelo da to prvenstvo nije na razini ove prve dvojice , tako je i nakraju finale i zavrsilo ocekivano.

    2. 1. 2018,   09:31
  • Phil Taylor apsolutna legenda pikada i tko zna koliko će dugo trebati da netko skine neke od njegovih zastrašujućih rekorda.Ali nažalost opet je u ovom finalu pokazao(kao i inače kada gubi)da ne podnosi dobro poraze i mogao se barem suzdržati sinoć.Glupo je otpisati legendu Taylora,ali zbilja je tako i onaj meč u polufinalu između Crossa i van Gerwena je bila zbilja poslastica za ljubitelje pikada i finale prije finala.U zadnjem setu barem su obojica po pet puta imali sigurnu pobjedu i drugi igrač bi se izvukao i nastavio triler.Samo tko zna da li bi Cross ušao u finale da publika nije zviždala van Gerwenu svaki put kada bi gađao double za pobjedu u zadnjem setu....

    2. 1. 2018,   09:51
  • Zbogom najveći!! I svaka čast Crossu, iako nije neko iznenađenje s obzirom kako igra ove godine.

    2. 1. 2018,   09:26