Obavijesti

Sport

Komentari 49

Sjajna 2016.: Čudo u Krakowu, rekord u Riju i Lukina berba

Sjajna 2016.: Čudo u Krakowu, rekord u Riju i Lukina berba
1

Osvojili smo rekordan broj olimpijskih medalja, igrali u finalu Davis Cupa, Sandra Perković i braća Sinković su nezaustavljivi i najbolji na svijetu u sportovima kojima se bave... 2016. godina je bila zaista uspješna

VIDEO

Godina iza nas bila je prilično uspješna kada su u pitanju uspjesi hrvatskih sportaša, jedna od uspješnijih godina otkad je samostalne Republike Hrvatske. Osvojili smo rekordan broj olimpijskih medalja, igrali u finalu Davis Cupa, nadigrali aktualnog Europskog prvaka pa ipak izgubili, osvojili brončanu medalju u rukometu na Europskom prvenstvu, Sandra Perković i braća Sinković su nezaustavljivi i najbolji na svijetu u sportovima kojima se bave...

2016. godina je bila stvarno uspješna, a nadamo se kako će 2017. biti barem približno takva. Donosimo vam pregled najvažnijih sportskih uspjeha naših sportaša u godini na isteku.

Europsko prvenstvo u vaterpolu

Dino Stanin/PIXSELL

Sportsku godinu otvorili su hrvatski vaterpolisti nastupom na EP-u u Beogradu. Ždrijeb nam je dodijelio domaćina Srbiju odmah u grupnoj fazi, a od istočnih susjeda smo upisali jedini poraz u skupini. U osminu finala smo prošli kao drugoplasirani gdje smo uvjerljivo izbacili Nizozemce. No Mađari su ipak bili prejaki u četvrtfinalu 8-5 i Barakude su tu završile svoj put. Srbija je kao domaćin osvojila prvenstvo protiv Crne Gore.

Europsko rukometno prvenstvo

Haandbold OL kvalifikation Bahrain - Danmark 10. april 2016 Jyske Bank Boxen

Hrvatska rukometna reprezentacija je na EP stigla u nešto drugačijem sastavu. Izbornik Željko Babić pomladio je momčad, izostavio neke rukometaše i napravio pravo malo čudo. Kauboji su u grupnoj fazi pobijedili Bjelorusiju, izgubili od Norveške da bi pobjedom protiv Islanda osigurali drugo mjesto u skupini. U drugom krugu smo pobijedili Makedoniju i izgubili od vječitih rivala Francuza da bi čudesno pobijedili domaćina Poljsku usred Krakowa 37-23 i osigurali polufinale.

Nakon čudesne pobjede nad Poljacima činilo se kao da nas ništa ne može zaustaviti. Pa ipak, naletjeli smo na raspoložene Španjolce i priča za prva dva mjesta je bila okončana. U utakmici za treće mjesto vratili smo Norvežanima za poraz i rezultatom 31-24 osvojili brončanu medalju na Europskom prvenstvu. Prvak je postala Njemačka.

Svjetsko dvoransko prvenstvo u Atletici

Zatim je uslijedilo Svjetsko dvoransko prvenstvo u atletici u Portlandu gdje je Hrvatska osvojila jednu medalju. Mladi hrvatski bacač kugle Filip Mihaljević šokirao je konkurenciju i stigao do brončane medalje hicem od 20,87 metara. Bio je to njegov osobni rekord, a bolji od njega bili su samo Tom Walsh i Andrej Gag. Mihaljević je ovim postignućem ušao u utrku za najboljeg hrvatskog sportaša u 2016. godini.

Europsko prvenstvo u taekwondou

24sata

Malo prije početka Olimpijskih igara održalo se Europsko prvenstvo u taekwondou na kojem je Hrvatska imala pet predstavnika. Tomić je zaustavljena u četvrtfinalu, Bezjak, Marinović i Maljković su zapeli u kvalifikacijama, ali zato je svoju prvu europsku broncu osvojila Lucija Zaninović. Splićanku je u polufinalu pobijedila 18-godišnja Srpkinja Tijana Bogdanović, a Zaninović se kući vratila s novim odličjem.

Stipe Miočić postao UFC prvak

Dugo je čekao na priliku, a kada ju je dobio nije ju ispustio. Amerikanac hrvatskih korijena Stipe Miočić postao je novi prvak kraljevske kategorije UFC-a nokautiravši Fabricija Werduma usred Brazila. Vai Cavalo je legao premda je imao sve moguće pogodnosti, a isto se dogodilo i Alistairu Overeemu.

Miočić je branio pojas prvaka u Clevelandu, a ishod je bio isti kao i u borbi s Werdumom. Overeem je legao u prvoj rundi i Stipe je obranio pojas nokautom. Kasnije je posjetio i Hrvatsku u kojoj je proveo tjedan dana.

Finale Lige prvaka

ITA, UEFA CL Finale, Real Madrid (ESP) vs Atletico Madrid (ESP)

Hrvatska je u finalu Lige prvaka 2016. petu godinu zaredom imala svojeg predstavnika u završnici najprestižnijeg svjetskog nogometnog klupskog natjecanja. I to ne jednog, nego dvojicu. Luka Modrić i Mateo Kovačić osvojili su 'uhati trofej', Realov 11. po redu, nakon što je to Modriću pošlo za rukom i 2014. godine. Regularni dio završio je 1-1 golovima Ramosa (15') i Carrasca (79'), pobjednika nije bilo niti nakon pola sata produžetaka pa su za trofej odlučivali penali. Svi Realovi nogometaši bili su precizni s bijele točke dok je tragičar Atletica bio Juanfran. Zinedine Zidane je mogao proslaviti prvi veliki trofej na klupi Reala.

Trofejima se okitio i naš kapetan Luka Modrić. Bila je ovo plodna godina za njega, a osim Lige prvaka osvojio je i Svjetsko klupsko prvenstvo te Europski Superkup. Bio je jedan od najboljih igrača Svjetskog klupskog prvenstva, a osim nagrade za najboljeg igrača polufinalne utakmice osvojio je i nagradu za drugog najboljeg igrača turnira iza Cristiana Ronalda.

Europsko nogometno prvenstvo

Na red je došao i najvažniji godišnji nogometni događaj u Europi - Europsko prvenstvo u Francuskoj. Pošto su u to vrijeme vladali teroristički napadi u Francuskoj, ali i diljem Europe, ovaj EP imao je poseban značaj. Bio je pokazatelj da se ljudi mogu ujediniti protiv terorizma i na najbolji mogući način pokazati koliko je to sve smiješno i nepotrebno - igrom i zalaganjem na terenu.

Osiguranje u Francuskoj je bilo nikad viđeno do tada, a EP je, na svu sreću, prošao bez ekscesa. Hrvatska je na Euro stigla s epitetom pritajenog favorita. Po mnogima je bila spremna napraviti veliku stvar i iznenaditi. Turnir je tako i započeo. U teškoj skupini sa Španjolskom, Turskom i Češkom, Vatreni su završili kao prvi u skupini. Pala je Turska golom Modrića, zatim su izgubljena dva već dobivena boda protiv Češke u 4. minuti sudačke nadoknade kada je Necid zabio za 2-2 iz penala, a utakmica bila prekinuta zbog pokušaja sabotaže i sramotne bakljade hrvatskih huligana, da bi potvrdu prvog mjesta osigurali povijesnom pobjedom protiv Španjolske 2-1. Strijelci su bili Kalinić (45') i Perišić (87'), ali u pamćenju ostaje sjajna Subašićeva obrana penala Sergija Ramosa. Vatreni su prošli dalje kao prvi u skupini.

U osmini finala naletjeli smo na Cristiana Ronalda i portugalsku družinu. Točnije, naletjeli smo na Ricarda Quaresmu, koji je zabio gol za konačnih 1-0 u 117. minuti i srušio nam sve nade. Hrvatska je bila bolja cijelu utakmicu, Portugal se branio i napadao iz kontri, ali na kraju je pobijedila taktika portugalskog izbornika Fernanda Santosa. Portugal je kasnije osvojio Europsko prvenstvo u finalu protiv domaćina Francuske nakon produžetaka golom Edera.

Europsko prvenstvo u atletici

Athletics - European championships - Amsterdam

Hrvatska je na atletskom EP-u u Amsterdamu imala 11 predstavnika od kojih su dva došla do medalje. Točnije, dvije - Sandra Perković i Sara Kolak. Preostali atletičari (Šimić, Lončarek, Ružić, Žunić, Mihaljević, Mulaomerović, Horvat, Hrušoci, Mužarić) zapeli su u kvalifikacijama ili u finalu. Perković je na kraju stigla do pobjede i obrane naslova iz Züricha dok je mlada Sara Kolak postavila novi hrvatski rekord i Hrvatskoj donijela brončanu medalju u bacanju koplja. Perković je sjajnu godinu zaokružila i osvajanjem Dijamantne lige s maksimalnim brojem bodova, kao i zlatnom medaljom na Olimpijskim igrama u Riju.

Olimpijske igre

Hrvatska je na Olimpijske igre u Rio de Janeiru poslala manje sportaša nego prije četiri godine u Londonu. Hrvatske boje i zastavu branilo je ukupno 88 sportaša, a iako ih je bilo 18 manje osvojili su rekordan broj medalja! Naši sportaši su se kući vratili s ukupno 10 medalja, od kojih je čak pet bilo zlatnih, tri srebra i dvije bronce.

  • Zlato - Sara Kolak - koplje
  • Zlato - Šime Fantela i Igor Marenić - klasa 470
  • Zlato - Sandra Perković - disk
  • Zlato - Martin i Valent Sinković - dvojac na pariće
  • Zlato - Josip Glasnović - trap
  • Srebro - Tonči Stipanović - klasa laser
  • Srebro - Damir Martin - samac
  • Srebro - vaterpolisti
  • Bronca - Filip Hrgović - boks
  • Bronca - Blanka Vlašić - skok u vis

Sara Kolak

Jedno od najvećih iznenađenja Olimpijskih igara bila je bacačica koplja Sara Kolak, koja je nakon europske bronce došla i do olimpijskog zlata. Kolak je potukla vrlo jaku konkurenciju kojom prednjače Barbora Špotakova i Christina Obergföll te osobnim i novim hrvatskim rekordom 66,18m zasjela na sam vrh svjetskog bacanja koplja. Jedna divna osoba ispisala je jednu divnu priču.

Sandra Perković

Athletics - Olympics: Day 11

Sandra Perković nije imala pravi osjećaj u Riju, ali je pokazala da je i takva najbolja. Iz jednog jedinog ispravnog hica u finalu osvojila je zlatnu medalju i nastavila dominaciju kakva je rijetko viđena na ovim prostorima. Osvojila je Europsko prvenstvo, Dijamantnu ligu, a na sve to dodala je i zlatnu olimpijsku medalju u bacanju diska. Kao šlag na tortu došla je titula najbolje hrvatske sportašice u 2016. godini. Sandra kraljica.

Braća Sinković

braca_sinkovic

Veslački par braća Valent i Martin Sinković 2016. godinu su završili bez poraza. Najdominantniji svjetski par osvojio je zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u svibnju, a zatim i zlato na Olimpijskim igrama u Riju. Proglašeni su najboljom momčadi u Hrvatskoj, a dobili su i prestižno priznanje najbolje muške posade na svijetu. Toliko su bili dominantni da su odlučili promijeniti sport kako bi olakšali konkurenciji. Šalu na stranu, braća Sinković okreću novu stranicu u karijeri - u dvojcu bez kormilara.

Josip Glasnović

Josip Glasnović učinio je pravi mali pothvat osvojivši prvu hrvatsku olimpijsku medalju u Riju. Glasnović je osvojio zlato u trapu akon što se probio kroz polufinale uz 15 od 15 pogodaka u metu u konkurenciji šestorice strijelaca, a u finalu bio bolji od Talijana Giovannija Pelliela. Glasnović je dobio nagradu za sportaša godine po izboru HOO-a.

Šime Fantela i Igor Marenić

Sailing - Men

Prošle Olimpijske igre zlato im je zamalo promaknulo, ali ne i ovaj put. Jedriličarski dvojac koji zajedno plovi više od 15 godina osvojio je zlatnu medalju u Riju. Uspjeh je još veći znajući da je to bila prva zlatna medalja na OI-u hrvatskog jedriličarstva. Zvuči nevjerojatno pošto smo pretežito morska država, ali uspjeh je time samo još veći.

Tonči Stipanović

Dočekan je kao heroj u svojem Splitu nakon što je osvojio srebrnu medalju na OI-u. Tonči Stipanović rodio se na petak 13., jedri u brodu broj 13, a prvu olimpijsku medalju osigurao je 13. kolovoza. Igra brojeva i sjajno jedrenje donijelo mu je medalju. Zamalo je izgubio zlato, vodio je do samog kraja, do zadnjeg plova. Ali srebrnom medaljom razveselio je čitavu Hrvatsku, pogotovo svoje Splićane.

Damir Martin

Ako je Stipanović zamalo izgubio zlato onda ne znamo što bi rekli za Damira Martina. Čovjek je zlatnu medalju izgubio doslovno za dužinu pera na vrhu čamca. Takav foto finiš se ne viđa ni na atletici, a organizatori su zaista mogli podijeliti dvije zlatne medalje u samcu. No Damir Martin je zaradio srebro i svaka mu čast na tome.

Vaterpolisti

Water Polo - Men

Barakude su svoju skupinu (od dvije na OI-u) završili kao drugoplasirani iza Španjolske. Sjajno su naši vaterpolisti igrali cijeli turnir, ali pogotovo dionicu nokaut faze. Pao je Rudićev Brazil 10-6, pala je i Crna Gora 12-8, ali najveći ispit čekao nas je protiv trenutnih vladara svjetskog vaterpola - Srbije. Delfini su pokazali da su bolja momčad, a izabranici Ivice Tucka su se s ponosom vratili kući kao srebrni.

Filip Hrgović

Boxing - Men

Mladi zagrebački boksač na Olimpijske igre je otišao znajući da vrijedi za medalju - i vratio se s broncom. Puno repova i kontroverzi će ostati nakon boksačkog turnira u Riju. Hrgović je zaslužio proći u finale, ali kako je i sam rekao zadovoljan je broncom. Sada slijede neki novi izazovi - prešao je u profesionalne vode i s nestrpljenjem čekamo rasplet.

Blanka Vlašić

Athletics - Olympics: Day 15

Premda je mnogima bilo iznenađenje što je Blanka osvojila odličje na Riju, nama to i nije bilo neko iznenađenje. Žena je više puta pokazala da je kalibar za velika natjecanja, a to je dokazala još jednom na OI-u premda je imala brojnih problema s ozljedama. Forma je bila nikakva, Blanka se praktički nije natjecala do Igara. Ali je došla i potukla dio konkurencije kad ju je većina otpisala. I dodala svojoj bogatoj kolekciji još jednu medalju.

Finale Davis Cupa

Davis Cup, Hrvatska - Argentina

Hrvatska je imala čudesnu tenisku 2016. godinu. Ivo Karlović je i u 37. godini života žario i palio teniskim terenima i osvojio dva turnira - Los Cavos i Newport. Ivan Dodig je u paru s Marcelom Melom osvojio Montreal i Cincinnati dok je Marin Čilić uzeo trofeje u Baselu i Cincinnatiju. Sjajna teniska godina zaokružena je ulaskom u finale Davis Cupa kojem smo bili domaćin u zagrebačkoj Areni.

Na putu do finala smo izbacili Belgijce u osmini finala u Liegeu da bi u četvrtfinalu nadigrali Amerikance u Portlandu. U Zadru smo izbacili Francuze i u finalu u Zagrebu dočekali Argentince, koji su u drugom polufinalu izbacili Veliku Britaniju predvođenu Andyjem Murrayem.

Čilić nam je osigurao prvi bod da bi Del Potro izjednačio na 1-1. Zatim su Čilić i Dodig osvojili drugi, a Del Potro je ponovo vratio Argentinu u život izjednačivši na 2-2. Posljednji meč pripao je Delbonisu, koji je pobijedio Karlovića i Argentini donio trofej Davis Cupa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov
'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'
ANALIZA TOMISLAVA IVKOVIĆA:

'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'

Kad je zdrav, Pjaca može biti prevaga. Dio utakmice bio je i druga špica, jako je opasan, surađuje sa suigračima, ima udarac, sve, tvrdi nekadašnji golman i trener