Obavijesti

Sport

Komentari 4

Sjajni Damir Martin: Pa on je najizdržljiviji olimpijac svijeta!

Sjajni Damir Martin: Pa on je najizdržljiviji olimpijac svijeta!
5

ČUDESNO Hrvatski veslač Damir Martin zadivio je znanstvenike s Instituta za sport u Manchesteru na testovima izdržljivosti i snage za Međunarodni olimpijski odbor

VIDEO

Dvoumio sam se prihvatiti poziv na testiranje ili ne jer sam bio potpuno izvan forme. Ljudi se čude rezultatima, ali tako je, nasmijao se Damir Martin (29).

Hrvatski veslač, dvostruki srebrni s Olimpijskih igara u Riju impresionirao je znanstvenike s Instituta za sport u Manchesteru, koji rade serijale detaljnih pretraga vrhunskih sportaša. Testiranje su izveli u veljači 2017., kad je Martin bio na pauzi nakon Igara. Ali bez obzira na to, dominirao je u praktički svim kategorijama.

POGLEDAJTE VIDEO:

Iako je testiranje provedeno nakon 6 mjeseci pauze od OI u Riju, sa povećim postotkom masti i bez ikakvog sustavnog...

Objavljuje Damir Martin5. travnja 2018

Primjerice, jačina okretnog momenta njegovih kvadricepsa gotovo je 400 njutnmetara, što je mnogo više od elitnih igrača američkog nogometa, košarkaša i nogometaša.

- To je nevjerojatno jako. Dodajte tome i simetriju njegovih nogu, okretni moment lijeve i desne noge gotovo je isti. On je prekrasno simetričan i nevjerojatno jak - rekao je profesor Greg Whyte, bivši olimpijac i vodeći sportski znanstvenik.

- Mi veslači na samom smo vrhu što se tiče fizičkih sposobnosti. Kaže stara izreka da smo izdržljivi kao maratonci, a snažni kao dizači utega. Ova testiranja to su i potvrdila. Bila mi je čast što mogu predstaviti veslanje i ispred cijele veslačke nacije pokazati što je srž našeg sporta - rekao nam je Damir i dodao:

- Kolege su me zvali i rekli da su vrlo mali rezultati. Očekivao sam manji udio masti u tijelu, ali zadovoljan sam jer je to ipak bilo nakon pauze. Inače, na testiranjima na Kineziološkom fakultetu, koja radim dvaput godišnje, ostvarujem i bolje rezultate.

  • 390 njutnmetara sila je Damirove noge. Nogometaši proizvode tek oko 250 njutnmetara
  • 6,4 litre kisika u minuti mogu primiti Damirova pluća. Elitni plivači mogu oko 5,9 litara kisika
  • 18,4 posto masnoće imao je Damir na testu. Dizači utega imaju 26,7 posto masnoće u tijelu
  • 6 mjeseci proteklo je od OI-ja do testiranja. Inače Martin postiže i bolje rezultate od ovih
  • 16 medalja s velikih natjecanja u samcu i četvercu osvojio je naš veslač, dvije olimpijske...

JAKO ZAHTJEVNO Od vrhunskog veslača zahtijeva se snaga, izdržljivost i veliki kapacitet pluća. To čini cijeli paket za jednog olimpijca i rijetko se tko s tim sportom može uspoređivati

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića
Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...