Obavijesti

Sport

Komentari 16

Sjećate li se velikog Varteksa: Srušili Villu, igrali s Mallorcom

Sjećate li se velikog Varteksa: Srušili Villu, igrali s Mallorcom
1

Zadnji klub koji je prije Dinama dočekao proljeće u Europi bio je Varteks. Na današnji su dan prije dvadeset godina (4. ožujka 1999.) na stadionu Varteksa remizirali s tada velikom Mallorcom (0-0)

VIDEO

U Varaždinu je tih dana vladala euforija. Nakon velike pobjede protiv Heerenveena kojom je 'hrvatski Manchester United' kako mu je tepao pokojni predsjednik Anđelko Herjavec, izborio četvrtfinale Kupa pobjednika kupova protiv tada moćne Mallorce.

S jedne strane tu su bila jaka imena poput Ariela Ibagaze, Solera, Laurena, Velja Paunovića, a u dresu Bumbara čekale su ih danas ikone hrvatskog nogometa i HNL-a Miljenko Mumlek, Veldin Karić, Zoran Kastel, Marjan Mrmić itd. Stadion Varteksa još jednom je bilo mjesto na kojem su se okupili mnogi svjetski novinari kako bi mogli vidjeti to malo čudo iz Varaždina. 

Mallorca je bila dominantna, ali skupo su prodali kožu igrači Varteksa. Utakmica je završila bez postignutih golova, a Marjan Mrmić se tada pokazao u najblistavijem izdanju. U veznom redu varaždinskog kluba tada je zaigrao i izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić

U uzvratu je slavila Mallorca rezultatom 3-1. Ipak su španjolski nogometaši bili prejaki, a počasni je gol za Varteks zabio Faik Kamberović, napadač koji je svojim golom za 2-1 protiv Heerenveena omogućio produžetke u kojima su Varaždinci izborili utakmicu protiv Heerenveena (4-2).

Dvije godine kasnije Varteks je još jednom napravio čudo. na Villa parku su s 3-2 srušili Aston Villu, a minimalni poraz kod kuće (0-1) bio je dovoljan za prolaz dalje. Za Villu su tada igrali Peter Schmeichel, Darius Vassell, Juan Pablo Angel itd. , dok je za Varteks u napadu uz Veldina Karića igrao današnji sportski direktor Hajduka Saša Bjelanović

Tragikomična situacija dogodila se nedugo nakon toga jer su Varteksovci gostovali kod TŠK Topolovca i izgubili  s 4-1. U Kupu Uefa su izvukli danski Brondby koji se činio kao prolazna prepreka, a nakon 3-1 na domaćem terenu, Varteksovci su se imali čemu nadati. Tada je uslijedilo hladan tuš u Danskoj jer je Brondby razbio 'bumbare' s 5-0 i otišao u 3. kolo Kupa UEFA.

Kakva je situacija danas?

Neki sudionici povijesnih utakmica i danas su aktivni u nogometu. Najpoznatiji je svakako trenutni izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. Tu je i ikona HNL-a koja i dan danas nosi dres Varteksa, onog navijačkog, Veldin Karić. Na 'drugoj strani' grada je i Zoran Kastel koji je doduše nosio dres navijačkog Varteksa, a danas je pomoćni trener drugoligaša Varaždina.

Dražen Madunović trener je trećeligaša Zagreba, a Matija Kristić i Ivan Režić članovi su NK Međimurja - Kristić na klupi, a Režić kao kapetan na terenu. Goran Granić jedan je od voditelja molitvene zajednice 'Dobri pastir'. Mladen Posavec trener je U23 momčadi arapskog Al Shababa. Trenerskim poslom bavi se Damir Mužek (također je stručni komentator HNTV-a), Andrija Balajić, Miljenko Mumlek i Faik Kamberović.

Neki su i izvan nogometnog posla poput Danijela Hrmana koji vozi kamione. A situacija u varaždinskom nogometu? E, to je već druga stvar jer stari Varteks više ne postoji.

Dva su novoosnovana kluba u gradu. Jedan je NK Varaždin koji se danas bori za vrh 2.HNL ,a drugi je NK Varteks, klub kojeg su osnovali navijači, White Stonesi i trenutno je vodeći u Međužupanijskog nogometnoj ligi Čakovec Varaždin. Propast starog Varteksa dobrano je unazadila varaždinski nogomet, ali današnja slika daje nadu u povratak prvoligaških uzbuđenja na sjever Hrvatske. 

Dok se Varteks na krilima navijača korak po korak probija prema vrhu, Varaždin je na korak do 1. HNL. Stari Varteks više ne postoji kao klub, ali postoji u srcima navijača koji u novim varaždinskim klubovima pronalaze stari žar nekad velikog 'Uniteda iz Varaždina'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom