Obavijesti

Sport

Komentari 60

Nevjerojatno! Gips morao dići kredit da bi trenirao skijaše...

Nevjerojatno! Gips morao dići kredit da bi trenirao skijaše...
1

Proslavljeni skijaški trener Ante Kostelić izgubio je status vrhunskog trenera po HOO-u i hrvatskim zakonima. Da bi mogao trenirati svoje učenike Eliasa i Samuela Kolegu morao je podići kredit...

VIDEO

Ante Kostelić nije vrhunski trener.

Tako ga, naime, tretiraju pravilnici Hrvatskog olimpijskog odbora i hrvatski zakoni. Ante Kostelić više nije u HOO-ovoj kategoriji 'vrhunskih trenera', pišu Sportske novosti. Još otkako je Ivica Kostelić otišao u mirovinu, po završetku olimpijskog ciklusa.

Pokretanje videa...

01:32

Što to znači u praksi? Ante Kostelić je ostao bez trenerske naknade koju je dobivao na osnovu nevjerojatne uspješnosti. Kao trener Janice i Ivice osvojio je 10 olimpijskih medalja, osam svjetskih medalja, četiri velika Globusa i 56 pobjeda u Svjetskom kupu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No, status trenera mijenja se u svakom olimpijskom ciklusu i 'vrhunski' je samo onaj tko trenira evidentnog kandidata za medalju na Olimpijskim igrama. I sukladno tome prima najveću novčanu naknadu.

Danas su Gipsovi njegovi učenici braća Samuel i Elias Kolega koji sve ozbiljnije kroče na svjetsku skijašku scenu, ali daleko su od olimpijske medalje. A kako je riječ o skupom sportu, s puno opreme i putovanja, Kostelić je, da bi ih adekvatno mogao trenirati, morao podići kredit. Ante Kostelić je po hrvatskom zakonu sada trener početnik jer njegove vedete još nemaju medalje s velikih natjecanja.

Takva sudbina prijeti i, primjerice, Nikoli Braliću, proslavljenom veslačkom treneru koji je osvojio sve s braćom Sinković. Da se Sinkovići umirove, a on preuzme neke mlade snage odmah bi izgubio status vrhunskog trenera. Tom problematikom odlučio se pozabaviti i HOO u čijoj su te kategorizacije nadležnosti.

- HOO je službeno od hrvatske Vlade tražio da se našim najvećim trenerima da status kakav imaju akademici HAZU jer su to ljudi koji su pridonijeli da se Hrvatska proslavi u svijetu i njihov doprinos nije ništa manji. Tek kada takvi treneri odlaze u mirovinu onda se vidi da je trenutačni sustav nakaradan - izjavio je Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, prilikom dodjele nagrada HOO-a za 2018. godinu, a na istom skupu sadašnji premijer Andrej Plenković je istaknuo:

- Upoznat sam s tim problemom jer sam o tome razgovarao s nekoliko naših vrhunskih trenera. To je praznina koju ćemo sa zadovoljstvom riješiti, pronaći rješenje koje bi im omogućilo da imaju sličan status kao i sportaši. Propisat će se kriteriji pa će onima koji imaju vrhunske rezultate u kasnijoj fazi života to biti honorirano.

Popis vrhunskih trenera u Hrvatskoj

  • Joško Vlašić, atletika
  • Bojan Marinović, atletika
  • Andrej Hajnšek, atletika
  • Edis Elkasević, atletika
  • Leonard Pjetraj, boks
  • Jozo Jakelić, jedrenje
  • Edo Fantela, jedrenje
  • Ivica Tucak, vaterpolo
  • Branko Pereglin, streljaštvo
  • Nikola Bralić, veslanje
  • Srećko Šuk, veslanje
  • Lucijan Krce, gimnastika

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Drama u Draženovu domu! Hrvatska se prvi put nakon 24 godine plasirala na SP u futsalu
BRAVO!

Drama u Draženovu domu! Hrvatska se prvi put nakon 24 godine plasirala na SP u futsalu

Hrvatska futsal reprezentacija plasirala se na Svjetsko prvenstvo u Uzbekistanu! Nakon što je u prvom susretu pobijedila Poljsku 3-2, u uzvratu je u drami remizirala s Poljacima (2-2) i osigurala vizu

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra
BIO U BOLNICI

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra

Odmah nakon utakmice je Ante Budimir prevezen u Sveučilišnu bolnicu u Navarri. Testovi su pokazali da je pretrpio traumu u predjelu prsnog koša. Slomio je tri rebra, a primio je i sredstva protiv bolova, napisao je klub
Barcelona - PSG 1-4: Katalonci prosuli prednost, Araujo ispao tragičar, a Kylian Mbappé junak
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Barcelona - PSG 1-4: Katalonci prosuli prednost, Araujo ispao tragičar, a Kylian Mbappé junak

PSG je izborio polufinale Lige prvaka nakon što je slavio preokretom na Montjuicu. Barcelona je povela preko Raphinhe, ali je sve promijenio crveni karton Arauja, nakon čega je PSG zabio četiri gola za prolaz