Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Skijaši postaju auti! Rodeš i ekipa će nositi zračne jastuke

None Foto: Twitter

Kako bi zaštitili sportaše i smanjili mogućnost ozljeda, jedna francuska kompanija osmislila je sustav koji reagira u trenutku kada skijaš pada i aktiviraju se zračni jastuci koji štite tijelo...

Padovi, nesreće i lomovi učestala su pojava kod profesionalnih i amaterskih skijaša. To je problem s kojim se zaljubljenici u zimske sportove muče već godinama, a samo u Americi se svake godine na zimskim sportovima ozlijedi preko 600 tisuća ljudi. To je postao ogroman problem na globalnoj razini, a  čini se da su Francuzi napokon pronašli rješenje s kojim će smanjiti broj ozljeda.

Kako bi zaštitili sportaše i smanjili mogućnost ozljeda, jedna francuska kompanija osmislila je sustav koji reagira u trenutku kada skijaš pada i aktiviraju se zračni jastuci koji štite tijelo. 

Zračni jastuk u skijanju bio je glavna tema emisije 'The Tech Race', koji istražuje utjecaj tehnologije i znanosti na sport, a naročito na zimske sportove poput slobodnog skijanja, alpskog skijanja, snowboardinga i skijaških skokova. 

Sistem ugrađen ispod skijaškog odijela aktivira se u trenutcima kada senzori osjete da skijaš gubi ravnotežu, a glavni cilj je očuvanje prsa, trbuha, vrata, kukova i kralježnice.

Također, zračni jastuci sadrže i čip koji otkriva skijašu što je uzrok njegovo pada, ako do njega dođe, kao i brzinu skijanja i udaljenost koju je prešao.

Još nije poznato kada će se uvesti ova inovacija, no svakako bi došlo do smanjenja ozljeda u zimskim sportovima. No, problem je taj što će koljena, koja su najčešći uzrok ozljeda kod sportaša, ostati nezaštićena. Brojni skijaši imali su probleme s tim, a najviše naš Ivica Kostelić koji je koljena operirao čak 13 puta.

 

 

 

Komentari (7)
  • Slican sistem postoji vec par godina u MotoGP utrkama gdje se otvaraju zracni jastuci pri padu s motora.

    16. 4. 2019,   09:58
  • Hhahaha sta sve nece uvesti... Samo ne znam koliko ce ovo bas imati koristi.U prevodu cim skijas izgubi ravnotezu ovo se otvara?! Sta je onda sa onima koji imaju takav stil skijanja samo na granici kao npr Hirscher koji su x puta pred padom,a opet se izvuku.Ono covjeku se otvori jastuk usred voznje hahaha...

    15. 4. 2019,   17:45
  • Ovo "inovativno rjesenje" postoji vec 2 godine u svj. kupu i pokazalo se da nije dobro jer se zracni jastuk otvarao bez potrebe. Skijasi na spustevima osjete sile do 10G i zracni jastuk to osjeti kao opasnost i otvori se sto predstavlja jos vecu opasnost i zapravo povecava sanse da skijas padne i ozljedi se.

    15. 4. 2019,   19:11