Obavijesti

Sport

Komentari 141

Mamićev brat: Postali smo kao Hajduk, još će ulica voditi klub!

Mamićev brat: Postali smo kao Hajduk, još će ulica voditi klub!
2

Ovoga je puta na Skupštini bilo dosta burno, pa i nekih verbalnih obračuna. Zakačili su se Željko Marković i Miroslav Rožić, a planove oko izgradnje novog stadiona poremetila je odluka Grada Zagreba

VIDEO

U Maksimiru je održana još jedna redovna godišnja Skupština GNK Dinamo. I ovoga puta se pričalo o brojnim temama vezanim uz maksimirski klub, čulo financijsko izvješće za 2019. godinu (Dinamo uprihodio 13 milijuna kuna bruto dobiti), a potegnulo se i pitanje novog stadiona...

Pokretanje videa...

00:39

Skupština je počela minutom šutnje za preminulog Fredija Kramera, a večeras je u Maksimir stiglo 62 od 80 skupštinara, pa su sve odluke pravovaljane.

Dinamo je na Skupštini 2. prosinca 2019. godine donio neke odluke, pa i Prijedlog o izmjenama i dopunama Statuta koji je morao potvrditi i Gradski ured za opću upravu. A taj je Ured odbio taj prijedlog zbog pravnih nedostataka, pa se sve mora ponovo uskladiti sa zakonom, te predati Gradskom uredu u roku od 90 dana (od posljednje Skupštine). Sve je zapelo na prijedlogu da se u slučaju potrebe sve nadležnosti i odgovornosti Skupštine kluba prebace na predsjednika kluba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ja sam zadnji put reagirao s pravom, jedini sam bio protiv tog prijedloga. A ukoliko želimo ozbiljno raditi i želimo da klub dalje napreduje, onda bih molio sljedeće. Da barem 10 dana prije svake Skupštine dobijemo Dnevni red, a sedam dana prije Skupštine da svatko dobije sve materijale kako bi ih u miru mogli pročitati - rekao je skupštinar Željko Marković, pa dodao:

- Mi dolazimo u situaciju da dođemo na Skupštinu, a nitko od nas ne može 5 ili 10 minuta prije samog početka, sve to tako brzo pročitati. A da smo na vrijeme imali sve materijale, možda se ne bi tako izblamirali. Ovo što smo predali Uredu za opću pravu je bilo ispod nivoa Dinama, pa čak i onog iz Odranskog Obreža.

Bila je ovo dosta drugačija Skupština od nekih prijašnjih, bilo je tu i verbalnih konfrontacija, najviše na relaciji Željka Markovića i Miroslava Rožića. Željko Marković se 'divio' retorici Miroslava Rožića i načinu na koji je čitao negativno rješenje Gradskog ureda za opću upravu.

- Divim se vašoj retorici i načinu na koji sve ovo čitate. U rješenju Gradskog ureda decidirano se kaže - ne može, ovo što ste vi predložili je neodrživo za bilo koga tko je pročitao Zakon o Udrugama - poručio mu je Marković.

Zagreb: Godišnja skupština Dinama

Bilo je tu još nejasnoća s kojima se nije slagao niti skupštinar Ognjen Naglić. Naime, prema tom Zakonu postoji prijedlog da Skupština može čekati pola sata dok ne dođe natpolovičan broj skupštinara (od njih 80), a ako se ta brojka na kraju ne skupi onda o odlukama i dalje može odlučivati većina. Primjer, ako na Skupštinu (od njih 80) dođe tek devet skupštinara, njih pet može donijeti ključne odluke!? To je naravno i odbijeno, a bilo je na ovoj Skupštini dosta napada na Miroslava Rožića.

Situacija se 'zakuhala' i prije nekih važnijih tema poput financija ili stadiona.

- Pa postali smo kao Hajduk, još će nam ulica voditi klub - povikao je Stojan Mamić, brat Zorana i Zdravka Mamića.

Sve se brzo smirilo, tenzije su 'pale', pa je Skupština nastavljena u mirnijem tonu. I stigao je red na financije s kojima u Dinamu nema baš nikakvih problema...

Dinamo je u 2019. godine ostvario 382 milijuna kuna prihoda što je 20 milijuna više od planiranog. Rashodi su 369 milijuna kuna što je za 14 milijuna više od planiranoga, pa sje ostvarena bruto dobit od 13 milijuna kuna (neto dobit nešto iznad 9 milijuna kuna). Dinamo je u državni proračun prošle godine uplatio više od 33 milijuna kuna.

'Mister 100%? Treba odstupiti kada ste na vrhu, tako ću i ja'
'Mister 100%? Treba odstupiti kada ste na vrhu, tako ću i ja'

Broj prodanih godišnjih ulaznica u 2019. je bio 7544 što je za čak 1575 više od prodanih godišnjih ulaznica u 2018. godini. U Maksimiru ne trebaju brinuti za daljnje financije, Dinamo radi u 'plusu', a Mirko Barišić je dodao:

- Za ovu godinu će veliki plus u našoj bilanci biti transfer Danija Olma. Poslujemo uredno, izvršavamo sve obveze, ali i dalje moramo biti pažljivi.

Dinamo je prošle godine bitno povećao prihode od prodaje suvenira (na 2,6% od godišnjeg prihoda), prihode od ulaznica (na 5%) i prihode od TV prava (na 0,8%), pa na te tri stavke 'modri' ove sezone trže malo manje od 9% godišnjih prihoda. Godinu dana ranije te tri stavke Dinamu su donijele tek 3% godišnjih prihoda.

Za kraj je stigla 'vruća tema' - stadion! Odavno je dogovoreno da Dinamu ostaje u Maksimiru, ali i da se tu mora napraviti novi stadion, ovaj sadašnji će se kad-tad srušiti. Grad Zagreb planira uz Maksimir napraviti i atletski stadion na Sveticama (SRC Svetice), pa i podzemnu garažu kod južne tribine. A danas su stigle i neke nove odluke...

Lovren, Zubčić, Srbić, Šakić...: Srušite Benficu, svi smo uz vas
Lovren, Zubčić, Srbić, Šakić...: Srušite Benficu, svi smo uz vas

Grad Zagreb odbio je prijedlog Dinama da im vrati pravno-imovinsko vlasništvo nad zemljištem u Maksimiru (gdje je i stadion) koje je do 1991. i bilo u vlasništvu zagrebačkog kluba. Iz Grada to ne žele prihvatiti, dok su u Maksimiru i dalje jasni u odluci da krenu u izgradnju novog stadiona. I sada se čekaju nove poteze gradskih struktura. 

Uz sve to, ako počne izgradnja novog stadiona, problem je gdje će Dinamo preseliti sve omladinske kategorije, u Maksimiru za to nema dovoljno prostora. A svi znaju kako je Dinamu njegova omladinska škola 'zlatna koka'. Dinamo od Grada traži povoljnu lokaciju, pa će si u redovima hrvatskom prvaka sami investirati u nogometni kamp. 

- Da, stadion je naša rak-rana, ali mi ćemo ga riješiti. Do tada ćemo barem riješiti kamp - rekao je za kraj Barišić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 141
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram